Financial Times: Στα άδυτα του Qatargate – “Inside woman” του Παντσέρι η Εύα Καϊλή
Εκτενές δημοσίευμα των Financial Times χαρακτηρίζει την Εύα Καϊλή ως την "εκ των έσω" γυναίκα του Παντσέρι στο σκάνδαλο του Qatargate, ενώ περιγράφει την "γρήγορη και βάναυση" πτώση της.
- 29 Ιανουαρίου 2023 15:21
Στο σκάνδαλο του Qatargate που συγκλονίζει την ΕΕ, στην άνοδο και πτώση της Εύας Καϊλή που βρίσκεται στο επίκεντρό του, αλλά και στο πώς αναμένεται να εξελιχθεί η υπόθεση, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των Financial Times.
“Για βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή έζησε τη ζωή της περισσότερο σαν σταρ του κινηματογράφου. Η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, σε λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα, παρέα σε εκδηλώσεις με supermodels όπως η Ναόμι Κάμπελ και έκανε καλοκαιρινές διακοπές στο “κρησφύγετο” του μεσιτάνα Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική”, γράφει στην αρχή του δημοσιεύματός της η οικονομική εφημερίδα.
Και συνεχίζει: “Η δουλειά της περιλάμβανε συζητήσεις σε πάνελ με δισεκατομμυριούχους από το χώρο της κρυπτογράφησης και ταξίδια στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα, η 44χρονη πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων της τηλεόρασης, είναι έγκλειστη σε μια φυλακή στα βρώμικα βιομηχανικά περίχωρα των Βρυξελλών, υπό συνεχή παρακολούθηση, με μόλις δύο επισκέψεις τον μήνα από τη δίχρονη κόρη της“.
Η Εύα Καϊλή κατηγορείται από τους Βέλγους εισαγγελείς ότι δέχθηκε χρήματα και δώρα από το Κατάρ και το Μαρόκο με αντάλλαγμα τις ψήφους της σε βασικά κοινοβουλευτικά ψηφίσματα.
“Η τελευταία πράξη της υπόθεσης δεν έχει ακόμη γραφτεί: είναι η Καϊλή αθώα, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της, και εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της; Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε την χαλαρή κοινοβουλευτική εποπτεία για να γεμίσει τις τσέπες της;”, διερωτάται η οικονομική εφημερίδα, καταλήγοντας πως: “Όποια και αν είναι η απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λεγόμενο σκάνδαλο του Qatargate συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκασε να αντιμετωπίσει δυσάρεστες αλήθειες για το πώς διαχειρίζεται το λόμπι από ξένες δυνάμεις”.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το Κατάρ προχώρησε σε δωροδοκίες για να μειώσει την κοινοβουλευτική κριτική για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες που κατασκεύαζαν στάδια και ξενοδοχεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.
Την ίδια στιγμή, ισχυρίζονται πως το Μαρόκο ασκούσε πιέσεις για μια συμφωνία σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα και την αναγνώριση της κυριαρχίας του στο αμφισβητούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, με τη χώρα να αρνείται, επίσης, ότι προχώρησε σε δωροδοκίες.
Οι νομοθέτες της ΕΕ ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα την επίσημη διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο ακόμη συναδέλφων τους που είναι ύποπτοι για αδικήματα. Ανακοίνωσαν, επίσης, μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν το lobbying.
Η “ανατομία” ενός σκανδάλου
Η πτώση της Εύας Καϊλή ήταν γρήγορη και βάναυση, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, περιγράφοντας την σύλληψή της: “Βρισκόταν στο γκαράζ του σπιτιού της στις Βρυξέλλες γύρω στις 10.30 το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία έφτασε για να συλλάβει τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και κατέσχεσε το αυτοκίνητό του”.
Συνεχίζοντας, η εφημερίδα αναφέρει πως, σύμφωνα με όσα είπε ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ίδια διάβασε ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ότι ο Τζόρτζι συνελήφθη μαζί με άλλους δύο ως ύποπτοι για διαφθορά. Ήξερε ακριβώς ποιον να τηλεφωνήσει: τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, τον πρώην ευρωβουλευτή που κάποτε συνεργαζόταν με τον Τζόρτζι και τον έβλεπε συχνά. Δεν απάντησε, γιατί είχε ήδη συλληφθεί και αυτός.
Έπειτα, η Εύα Καϊλή εντόπισε εντόπισε 300.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμά της “Πίστευε ότι τα χρήματα, το “τέρας” όπως τα αποκάλεσε, ανήκαν στον Παντσέρι” γράφει η εφημερίδα, περιγράφοντας στη συνέχεια τα όσα έχει ισχυριστεί η ευρωβουλευτής -ότι δηλαδή έβαλε τα χρήματα σε μια βαλίτσα, μαζί με πράγματα για το μωρό, και τα έδωσε στον πατέρα της για να τα μεταφέρει στo ξενοδοχείο του, από όπου θα τα παραλάμβανε κάποιος συνεργάτης του Παντσέρι. Στη συνέχεια συνελήφθη ο πατέρας της συνελήφθη, όπως άλλωστε και η ίδια.
“Περιμένοντας τη δίκη της, η Εύα Καϊλή έχει επιλέξει να εργάζεται στην κουζίνα και τη βιβλιοθήκη των φυλακών” γράφει το δημοσίευμα.
Η “inside woman” του Παντσέρι
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε γίνει η “εκ των έσω” γυναίκα (inside woman) του Παντσέρι, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times. Συνάντησε τους υπουργούς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, επισκέφτηκε τη χώρα δύο φορές, προσπάθησε να “αποδυναμώσει” ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της βίζα για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την ΕΕ σε μια επιτροπή στην οποία δεν ήταν καν μέλος.
Ο σύντροφός της, Τζόρτζι, παρευρέθηκε στην ψηφοφορία συνοδευόμενος από έναν αξιωματούχο από τη Ντόχα. Σύμφωνα με πολλούς παρόντες ευρωβουλευτές, σηκώθηκαν όρθιοι και επευφημούσαν όταν πέρασε η ψηφοφορία.
Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Με τη βοήθεια της Καϊλή, το κείμενο του ψηφίσματος “αποδυναμώθηκε” από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία. Όμως εξακολουθούσε να περιέχει κριτική. Και μετά το σκάνδαλο, η τελική ψηφοφορία για το ταξίδι χωρίς βίζα αναβλήθηκε.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές λένε ότι το φερόμενο σχέδιο δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο. “Η εντύπωσή μου είναι ότι η ομάδα [του Παντσέρι] προσπαθούσε να δείξει στους Καταριανούς ότι εργάζονταν σκληρά για λογαριασμό τους, γι’ αυτό έκαναν όλες αυτές τις σκηνές”, λέει ο Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού κόμματος (PD) της Ιταλίας. “Αλλά δενπέτυχαν ουσιαστικά αποτελέσματα”.
Οι συμβατικές διπλωματικές προσπάθειες από το Κατάρ και το Μαρόκο φαίνεται να έχουν επιτύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ είχαν υποστηρίξει το ταξίδι χωρίς βίζα για τους υπηκόους του Κατάρ και τα κράτη μέλη είναι ένθερμοι πελάτες των προμηθειών φυσικού αερίου του Κατάρ. Η ΕΕ συνήψε αισίως μια αλιευτική συμφωνία και μια εμπορική συμφωνία γεωργικών προϊόντων με το Μαρόκο το 2019.
Η “βασίλισσα Ελισάβετ”
Στη συνέχεια του αναλυτικού δημοσιεύματος, η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στην πολιτική πορεία της Καϊλή στην Ελλάδα, την είσοδό της στη Βουλή και στη συνέχεια την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο.
“Στην Ελλάδα την περιέγραφαν ως “ανερχόμενο αστέρι” αλλά ο τρόπος της αποξένωνε τους ανθρώπους που εργάζονταν για αυτή και οι οποίοι την αποκαλούσαν “βασίλισσα Ελισάβετ”” γράφουν οι FT, σημειώνοντας πως ο Πολ Τανγκ, Ολλανδός ευρωβουλευτής από το κόμμα της Καϊλή, συνεργάστηκε μαζί της σε νομοσχέδια, ωστόσο είπε πως σε κάποιο σημείο ανησύχησε ότι είχε έρθει πολύ κοντά με τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και προσπάθησε να περιορίσει την εμπλοκή της σε τέτοια θέματα.
Το Instagram της ήταν γεμάτο με τις εργασίες της σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων.
“Την απομονώσαμε” τόνισε ο Τανγκ.
Μάλιστα, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Καϊλή ελεγχόταν ήδη και πριν από τη σύλληψή της.
Το ταξίδι της Καϊλή προς τη δυσφημία είναι μια ιστορία σκληρής δουλειάς και ακόμη πιο σκληρής δικτύωσης, τονίζει το δημοσίευμα των FT.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις