‘Φυτεύτηκε’ αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ

‘Φυτεύτηκε’ αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ
FILE - In this March 6, 2017 file photo provided by U.S. Forces Korea, trucks carrying parts of U.S. missile launchers and other equipment needed to set up Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) missile defense system arrive at Osan air base in Pyeongtaek, South Korea. Americas top Pacific commander is confident in the ability of a contentious U.S. missile defense system soon to operate in South Korea to shoot down North Korean missiles. (U.S. Force Korea via AP, File) AP

Έρευνα για το πώς βρέθηκαν στα εδάφη της Ν. Κορέας τέσσερις εκτοξευτές του συστήματος THAAD, χωρίς να το ξέρει κανείς, αποφάσισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας

Διενέργεια έρευνας διέταξε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Γιάε-ιν, καθώς διαπιστώθηκε ότι το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν αντιλήφθηκε ότι τέσσερις εκτοξευτές αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ, εγκαταστάθηκαν στα εδάφη της.

Τον προηγούμενο Μάρτιο είχαν εγκατασταθεί δύο από τους συνολικά έξι εκτοξευτές του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στην περιοχή Σεονγκγιού, στα ανατολικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη απειλή από την Βόρεια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ο Μουν είχε ζητήσει κοινοβουλευτική επανεξέταση της εγκατάστασης του εν λόγω συστήματος, η ανάπτυξη του οποίου είχε εξοργίσει την Κίνα, τον μοναδικό μεγάλο σύμμαχο της Β. Κορέας.

“Ο πρόεδρος Μουν είπε ότι ήταν σοκαρισμένος” μαθαίνοντας ότι τέσσερις ακόμα εκτοξευτές είχαν εγκατασταθεί χωρίς να υπάρξει σχετική αναφορά στη νέα κυβέρνηση ή στους πολίτες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μουν.

Εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων με την Κίνα

Η εντολή του Νοτιοκορεάτη προέδρου για διενέργεια έρευνας έρχεται σε μια περίοδο που η τεταμένη κατάσταση μεταξύ της χώρας και της Κίνας, εξομαλύνεται. Μάλιστα η Jeju Air της Ν. Κορέας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε σχέδιο διπλασιασμού των πτήσεών της προς την πόλη Βεϊχάι της Κίνας από τις 2 Ιουνίου.

Η Κίνα είχε αντιδράσει έντονα στην ανάπτυξη του THAAD, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να δώσει στον αμερικανικό στρατό τη δυνατότητα να “δει” τα δικά της συστήματα και ότι θα μπορούσε να ανοίξει μια πόρτα για περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Η Κίνα έχει αρνηθεί τα περί διακρίσεων σε βάρος νοτιοκορεάτικων εταιριών, τα προϊόντα των οποίων είχε μποϊκοτάρει ενώ είχε απαγορεύσει σε πολίτες της να επισκέπτονται στη Ν. Κορέα.

Αν και δεν υπάρχει επισήμως απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για άρση των απαγορεύσεων, κάποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την πλευρά.

Κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν 28.500 στρατιώτες στη Ν. Κορέα, δεσμεύονται με αμοιβαία αμυντική συνθήκη με τη Σεούλ, η οποία χρονολογείται από το τέλος του κορεατικού πολέμου (1950-1953).

Το υπουργείο Άμυνας της Ν. Κορέας δήλωσε την Τρίτη ότι την προηγούμενη μέρα πραγματοποίησε κοινή άσκηση με αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε μίλησε τηλεφωνικώς με τον Μουν την Τρίτη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, και συμφώνησαν ότι οι συνεχείς προκλήσεις της Β. Κορέας είναι απαράδεκτες.

(Πηγή: Reuters, Φωτό: U.S. Force Korea via AP, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα