#football4ukraine: Weeknd, Davies, Begovic, Mahmoud Dahoud, Mata και Ada Hegerberg μαζί, για την Ουκρανία

#football4ukraine: Weeknd, Davies, Begovic, Mahmoud Dahoud, Mata και Ada Hegerberg μαζί, για την Ουκρανία
Ο Alphonso Davies της FC Bayern Munich #FOOTBALL4UKRAINE

Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που διαφεύγουν από την Ουκρανία φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εγκαινιάζουν την Επείγουσα Έκκληση "Football for Ukraine".

Έξι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, τρεις ανάμεσά τους πρώην πρόσφυγες, ηγούνται μιας έκκλησης από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) προκειμένου να συγκεντρώσουν δωρεές για τη στήριξη των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Η παγκόσμια έκκληση #football4ukraine ξεκινά τη στιγμή που σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας – περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι – έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περίπου 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη χώρα, καθιστώντας αυτή την προσφυγική κρίση την ταχύτερα εξελισσόμενη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλα 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στα όρια της Ουκρανίας, ενώ τουλάχιστον 13 εκατομμύρια εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πληγείσες περιοχές ή ότι δεν μπορούν να φύγουν επειδή οι κίνδυνοι για την ασφάλειά τους είναι μεγάλοι, επειδή έχουν καταστραφεί γέφυρες και δρόμοι κι επειδή δεν έχουν πηγές ή πληροφόρηση για το πού μπορούν να βρουν ασφάλεια και στέγη.

Στην έκκληση συμμετέχουν παίκτες και παίκτριες από την Premier League (Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Αγγλίας), την Bundesliga (Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γερμανίας) και τη Division 1 Féminine (Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών Γαλλίας). Τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο μουσικός και Πρέσβης Καλής Θέλησης του WFP, Weeknd.

Οι τρεις ποδοσφαιριστές με προσφυγικό υπόβαθρο είναι ο Πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας και αστέρι της FC Bayern Μονάχου, Alphonso Davies, ο Mahmoud Dahoud που παίζει για την Borussia Dortmund και είναι ο πρώτος Σύρος πρόσφυγας που παίζει στην Bundesliga, καθώς και ο τερματοφύλακας της Everton FC, Asmir Begovic, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συμμετέχει επίσης η δεξιά αμυντική της Manchester City, η οποία αναδείχθηκε κορυφαία παίκτρια της FIFA για το 2020, Lucy Bronze, η Ada Hegerberg της ομάδας Olympique Lyonnais, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Ballon d’Or, και ο Juan Mata της Manchester United που έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με την Ισπανία.

Οι παίκτες και οι παίκτριες καλούν τους φιλάθλους όπου κι αν βρίσκονται και όποια ποδοσφαιρική ομάδα κι αν υποστηρίζουν να σταθούν μαζί ως μια ομάδα και να στηρίξουν τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία κάνοντας μια δωρεά στην έκκληση που βρίσκεται εδώ: https://football4ukraine.org/donate/.

Ο Alphonso Davies δήλωσε: «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του πολέμου. Η ανάγκη για βοήθεια μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Για τον λόγο αυτόν είναι τόσο σημαντική αυτή η έκκληση, ώστε να προσφέρουμε επείγουσα βοήθεια όπου είναι αναγκαία, σε όλους.»

«Είμαι συντετριμμένη από την κατάσταση αυτή. Εκατομμύρια άνθρωποι, μαζί και πολλά παιδιά, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ουκρανία χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα τι τους επιφυλάσσει το μέλλον ή πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι τους. Είναι ακόμα πιο σοκαριστικό εάν σκεφτούμε ότι ο πληθυσμός αυτός προστίθεται στους περισσότερους από 84 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Εύχομαι η έκκλησή μας αυτή για τους εκτοπισμένους της Ουκρανίας να προσφέρει τη στήριξη που έχουν ανάγκη», τόνισε η Lucy Bronze.

Η κοινή έκκληση συνδυάζει την εμπειρία της Ύπατης Αρμοστείας στην προστασία των οικογενειών που έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν με την εμπειρία που έχει ο WFP στο να σώζει ζωές σε εμπόλεμες ζώνες. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δωρεές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση στην Ουκρανία, θα δοθούν σε αυτούς τους δύο Οργανισμούς με στόχο την παροχή τροφίμων, καταλυμάτων, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οικονομικών βοηθημάτων και άλλης σωτήριας βοήθειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία και το WFP βρίσκονται στο πεδίο εντός και εκτός της Ουκρανίας και εργάζονται νυχθημερόν για να παρέχουν βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στην Ουκρανία, η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει επείγουσα στήριξη, καταλύματα και οικονομική βοήθεια, καθώς και κρίσιμες υπηρεσίες προστασίας σε όσους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Η Ύπατη Αρμοστεία συμβάλλει επίσης στον συντονισμό της προσφυγικής ανταπόκρισης σε όλη την περιοχή, παρέχοντας κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη σε θέματα προστασίας. Επίσης στηρίζει τις αρχές για να ενισχύσουν την δυνατότητά τους για υποδοχή και φιλοξενία νέων αφίξεων.

Το WFP οργανώνει μια τεράστια δράση διανομής φαγητού σε άμαχους που έχουν εγκλωβιστεί σε μεγάλες πόλεις και βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις και έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες. Ομάδες του WFP στήνουν επίσης κέντρα σε διάφορες περιοχές στις γειτονικές χώρες προκειμένου να διευκολύνουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στην Ουκρανία.

«Είναι συγκινητική η ανταπόκριση των φιλάθλων του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δείχνουν την υποστήριξή τους στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία. Το μήνυμά μας προς όλους είναι να θυμόμαστε ότι κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας. Οι πρόσφυγες – από την Ουκρανία αλλά και από αλλού – βρίσκονται στην πιο τραγική κατάσταση, να αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους. Καθένας και καθεμία από εμάς μπορεί να συμβάλει όπως μπορεί, ώστε να ενωθούμε μέσα από αυτή την εκστρατεία και να δείξουμε τη στήριξή μας», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

Δεν μπορούμε να σπείρουμε εκεί που βρέχει βόμβες

«Δεν μπορούμε να σπείρουμε εκεί που βρέχει βόμβες», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του WFP David Beasley. «Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία ζουν τον χειρότερο εφιάλτη τους και εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος τώρα, ο σιτοβολώνας της Ευρώπης δεν θα μπορέσει να θρέψει ούτε την ίδια. Κάθε μέρα που συνεχίζεται ο πόλεμος, η πείνα μεγαλώνει όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε χώρες που βρίσκονται μακριά από τα σύνορά της, οι οποίες βασίζονται στο σιτάρι και τα δημητριακά της για να κρατήσουν τους πιο φτωχούς πολίτες τους ζωντανούς. Αυτός ο πόλεμος είναι η καταστροφή του κόσμου.»

Σε μια χρονιά που σημειώνονται πρωτόγνωρες ανθρωπιστικές ανάγκες, η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί μια καταστροφή που επιδεινώνει μια ήδη καταστροφική χρονιά για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του πλανήτη. Ενώ η Ύπατη Αρμοστεία και το WFP ενισχύουν την ανταπόκρισή τους απέναντι στις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση στην Ουκρανία, συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια σε άλλες κρίσιμες καταστάσεις όπως στο Αφγανιστάν, τη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συχνά δεν βρίσκονται στο προσκήνιο.

Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία:

Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει προστασία σε ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων και των διώξεων. Εργαζόμαστε σε περισσότερες από 130 χώρες και παρέχουμε προστασία σε εκατομμύρια ανθρώπους προσφέροντας σωτήρια βοήθεια, διαφυλάσσοντας τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζοντας τους ανθρώπους αυτούς για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. 

Σχετικά με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός παγκοσμίως, ο οποίος σώζει ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μέσα από την παροχή επισιτιστικής βοήθειας επιχειρεί να ανοίξει δρόμο προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα