Φουκουσίμα: Ξεκινά η απομάκρυνση ραδιενεργών υπολειμμάτων από τον πυρηνικό σταθμό

Διαβάζεται σε 2'
Φουκουσίμα: Ξεκινά η απομάκρυνση ραδιενεργών υπολειμμάτων από τον πυρηνικό σταθμό
AP

Ρομπότ συλλέγουν δείγμα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες μέσα στους αντιδραστήρες. Ένα βήμα προς τον παροπλισμό του εργοστασίου που επλήγη από τσουνάμι στην Ιαπωνία πριν από 13 χρόνια.

Μια δύσκολη επιχείρηση για την απομάκρυνση μικρής ποσότητας ραδιενεργών υπολειμμάτων από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα ξεκίνησε, μετά από τεχνικά προβλήματα που ανέστειλαν μια προηγούμενη προσπάθεια.

Η Tokyo Electric Power Company (Tepco) δήλωσε την Τρίτη ότι η «πιλοτική επιχείρηση εξόρυξης» που πραγματοποιεί ξεκίνησε. Θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το μικροσκοπικό δείγμα θα μελετηθεί για ενδείξεις σχετικά με τις συνθήκες μέσα στους αντιδραστήρες – ένα κρίσιμο βήμα προς τον παροπλισμό του εργοστασίου.

Περίπου 880 τόνοι εξαιρετικά επικίνδυνου υλικού παραμένουν 13 χρόνια μετά το τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ που προκάλεσε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στον κόσμο.

Η απομάκρυνση των συντριμμιών από τους αντιδραστήρες θεωρείται ως η πιο τρομακτική πρόκληση στο επί δεκαετίες έργο παροπλισμού.

Η Tepco σχεδίαζε αρχικά να ξεκινήσει την πρώτη της δοκιμαστική αφαίρεση στις 22 Αυγούστου, με στόχο να συγκεντρώσει μόλις τρία γραμμάρια για ανάλυση. Όμως, η εταιρεία έπρεπε να σταματήσει τις εργασίες σε προκαταρκτικό στάδιο αφού εντόπισε ένα πρόβλημα που αφορούσε την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα λειτουργούσαν όταν το τσουνάμι χτύπησε στις 11 Μαρτίου 2011, οδηγώντας τους σε τήξη. Τα συντρίμμια μέσα έχουν τόσο υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας που η Tepco έπρεπε να αναπτύξει εξειδικευμένα ρομπότ ικανά να λειτουργούν μέσα.

Η Tepco ανέπτυξε δύο μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα «ρομπότ σε σχήμα φιδιού» σε έναν από τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες τον Φεβρουάριο, ως μέρος της προετοιμασίας για την απομάκρυνση.

Ξεχωριστά, πέρυσι η Ιαπωνία άρχισε να απελευθερώνει επεξεργασμένα λύματα από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, πυροδοτώντας μια διπλωματική διαμάχη με την Κίνα και τη Ρωσία.

Και οι δύο χώρες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών, αν και το Τόκιο επιμένει ότι η απόρριψη είναι ασφαλής, μια άποψη που υποστηρίζεται από την Ατομική Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα