“Fragile”: Το ποπ κομμάτι που απαγορεύτηκε στην Κίνα

“Fragile”: Το ποπ κομμάτι που απαγορεύτηκε στην Κίνα
"Fragile": Το ποπ κομμάτι που απαγορεύτηκε στην Κίνα youtube

Ένα κομμάτι που κοροϊδεύει τους νεαρούς εθνικιστές που σπεύδουν σε κάθε περίσταση να υπερασπιστούν την κινεζική κυβέρνηση απαγορεύτηκε στη χώρα. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να γίνει viral σε αρκετά σημεία του πλανήτη.

Ένα viral κομμάτι που κοροϊδεύει το Πεκίνο και τους υποστηρικτές του έχει απαγορευτεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Το Fragile απευθύνεται υποτιμητικά στους “Little pinks” – μια ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους νεαρούς εθνικιστές που σπεύδουν σε κάθε περίσταση να υπερασπιστούν την κινεζική κυβέρνηση στο διαδίκτυο.

Οι στίχοι περιέχουν αναφορές σε ζητήματα όπως τα “στρατόπεδα αναμόρφωσης” και το “βαμβάκι” θίγοντας ευαίσθητα θέματα που απασχολούν ανθρώπους από την Σιντσιάνγκ μέχρι την Ταϊβάν.

Το video με περισσότερες από 30 εκατ. προβολές τον τελευταίο μήνα στο Youtube και παρά την απαγόρευσή του στην Κίνα έχει γίνει viral στην Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

Το BBC μίλησε με τον δημιουργό του Namewee.

Πίστευα ότι το τραγούδι θα είχε απήχηση αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια αντίδραση. Θυμώνουμε με κάποιες ειδήσεις που μαθαίνουμε, όμως ο θυμός και η απελπισία μας ξεπερνούν το στάδιο της σοβαρότητας και μπορούμε μόνο να γελάσουμε με τον παραλογισμό πίσω από αυτά. Ήθελα να χρησιμοποιήσω έναν γλυκό και σαρκαστικό τρόπο για να απαντήσω.

Παρουσιάζεται ως ένα ρομαντικό τραγούδι. Διαφορετικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά πράγματα. Εάν κάποιοι προσβάλλονται σημαίνει ότι είναι οι άνθρωποι που περιγράφονται στο κομμάτι. Η απαγόρευσή του αποτελεί πλέον κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας που ακολουθώ στη δουλειά μου. Υπάρχουν τόσες φυλές στη Μαλαισία και εγώ κατηγοριοποιούμαι ως Κινέζος. Άρα όταν άνθρωποι ισχυρίζονται ότι προσβάλλω τους Κινέζους, σκέφτομαι … άρα υπονοείτε ότι προσβάλω και τον εαυτό μου;”

Στρατόπεδα αναμόρφωσης της Σιντσιάνγκ

Στρατόπεδα αναμόρφωσης ονομάζονται τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που λειτουργούν στην Επαρχεία Σιντσιάνγκ (ΒΔ Κίνα) από το 2014. Λειτουργούν κρυφά και έξω από το νομικό σύστημα ενώ η διαδικασία κράτησης γίνεται παράνομα χωρίς τη διεξαγωγή δίκης.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουιγούροι και Μουσουλμάνοι από άλλες εθνικές μειονότητες παραμένουν στα στρατόπεδα αναμόρφωσης. Οι αρχές της Κίνας ισχυρίζονται ότι οι φυλακίσεις είναι μια προσπάθεια για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περίπου 1 εκατομμύριο άτομα βρίσκονται φυλακισμένα στα “στρατόπεδα αναμόρφωσης” της περιοχής.

Το ματωμένο βαμβάκι των Ουιγούρων

Επανειλημμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγραφεί στην Σιντζιάνγκ με την Κίνα να κατηγορείται πρακτικά για καταναγκαστική εργασία των ανθρώπων στον κλάδο παραγωγής βαμβακιού και το Πεκίνο να αρνείται κάθε κατηγορία.

Εταιρείες όπως η H&M και η Nike είχαν προβάλλει έντονες αντιδράσεις μποϊκοτάροντας το βαμβάκι της Σιντζιάνγκ.

Ο Σου Γκουισιάνγκ, εκπρόσωπος των αρχών της Σιντζιάνγκ απέρριπτε κατ’ επανάληψη τις κατηγορίες γενοκτονίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή και κατηγόρησε τις δυνάμεις της Δύσης ότι επιδίδονται σε πολιτική χειραγώγηση προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα με τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα