Φράνσις Φουκουγιάμα: Τα λάθη της Δύσης σε Ουκρανία και Ισραήλ

Διαβάζεται σε 2'
Φράνσις Φουκουγιάμα: Τα λάθη της Δύσης σε Ουκρανία και Ισραήλ

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα λάθη που -κατά τον ίδιο- έχει κάνει η Δύση τόσο στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, όσο και στην Ουκρανία, ανέλυσε ο Φράνσις Φουκουγιάμα.

Για τα δύο παράλληλα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, πόσο αυτά αποσπούν την προσοχή των ΗΠΑ και κατά πόσο επικίνδυνο είναι για την παγκόσμια σταθερότητα, μίλησε ο καθηγητής στο Stanford και Senior Fellow στο Κέντρο για τη Δημοκρατία CDDRL Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Economist Impact, SE Europe, στο περιθώριο της 27ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο Ομπάμα κακώς δεν πούλησε όπλα στην Ουκρανία όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και το Ντονμπάς. Πλέον, αναγνωρίζει τον κίνδυνο «τα πράγματα να τεθούν εκτός ελέγχου», μέσα από την κορύφωση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε πολλούς ανεξάρτητους γεωπολιτικούς παίκτες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «φρικτή και χωρίς ιδεολογικό νόημα» την αντίδραση της παγκόσμιας Αριστεράς στην επίθεση της Χαμάς. «Όλοι θα ευχόμασταν ο Μπάιντεν να ήταν 20 χρόνια νεότερος», αναφέρει χαρακτηριστικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική για την παγκόσμια δημοκρατία» μια επανεκλογή του Τραμπ.

“Η αντίδραση της παγκόσμιας αριστεράς είναι πραγματικά φρικτή. Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Δεν την ενδιαφέρει κανένα είδος ειρηνικής διευθέτησης με το Ισραήλ. Ποτέ δεν το έκανε. Το να υποστηρίζουν οι προοδευτικοί φοιτητές μια τέτοια φανατική θρησκευτική ομάδα, ξέρετε, δεν έχει κανένα ιδεολογικό νόημα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Και συνέχισε: “Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ποτέ δεν έκρυψε ότι ήθελε να αποκαταστήσει όσο είναι δυνατό την πρώην Σοβιετική Ένωση. Όταν κατέλαβε την Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014, ο κόσμος δεν το πήρε στα σοβαρά και η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει εκείνη την πρόκληση. Αν η αντίδραση ήταν τότε ισχυρότερη, πιθανώς δεν θα είχαμε την εισβολή της Ρωσίας το 2022”.

Για τον κίνδυνο να διαταραχθεί η παγκόσμια σταθερότητα, έκανε την εξής εκτίμηση: “Νομίζω ότι πλέον μπορούν εύκολα τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ακολουθεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική περίοδος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παίκτες που είναι ανεξάρτητα ικανοί να προκαλέσουν μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση. Επιπλέον, η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την απόσπαση της προσοχής των ΗΠΑ λόγω των δύο ταυτόχρονων μετώπων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Φράνσις Φουκουγιάμα:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα