Φρίκη στο Ιράν: Ακρωτηρίασαν τα δάχτυλα καταδικασμένου για κλοπή με γκιλοτίνα

Φρίκη στο Ιράν: Ακρωτηρίασαν τα δάχτυλα καταδικασμένου για κλοπή με γκιλοτίνα
Φωτογραφία Αρχείου AP

Ιρανός που κρίθηκε ένοχος για κλοπή υπέστη βάναυσο ακρωτηριασμό των δακτύλων με τη χρήση γκιλοτίνας. Κατακραυγή για τις απάνθρωπες πρακτικές των ιρανικών αρχών.

Οι αρχές του Ιράν χρησιμοποίησαν γκιλοτίνα για να ακρωτηριάσουν τα δάχτυλα ενός άνδρα που καταδικάστηκε για κλοπή, όπως έκανε γνωστό η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Πούγια Τοράμπι, ένας άνδρας κοντά στα 40, μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό των δαχτύλων του, παρουσία αρκετών αξιωματούχων και ενός γιατρού, στη φυλακή Έβιν της Τεχεράνης, σύμφωνα με την οργάνωση.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε δύο μήνες. Στις 31 Μαΐου οι ιρανικές αρχές ακρωτηρίασαν και τα δάχτυλα του Σαγιέντ Μπαράτ Χοσεΐνι, χωρίς να του χορηγήσουν αναισθησία, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία. Έκτοτε, κρατείται στην απομόνωση της φυλακής Έβιν και δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη, σωματική και ψυχική, για τις μολύνσεις και το τραύμα που υπέστη μετά τον ακρωτηριασμό, επισημαίνει η οργάνωση.

Ο Πούγια Τοράμπι και ο Σαγιέντ Μπαράτ Χοσεϊνί καταδικάστηκαν σε ακρωτηριασμό, όταν κρίθηκαν ένοχοι για κλοπή, σε ξεχωριστές δίκες πριν από περίπου τρία χρόνια. Αμφότερες οι ποινές εκτελέστηκαν σε κλινική εντός της φυλακής Έβιν, παρουσία πολλών αξιωματούχων και του επικεφαλής γιατρού, σύμφωνα με πηγή της Διεθνούς Αμνηστίας.

Προτού ακρωτηριάσουν τον Σαγιέντ Μπαράτ Χοσεϊνί, οι αρχές του είπαν ότι μπορούσε να πληρώσει για να «καταψύξουν» τα δάχτυλά του και να γίνει συγκόλληση χειρουργικά. Ο κρατούμενος δεν είχε χρήματα να πληρώσει για αυτό.

Αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό έχασε τις αισθήσεις του, εξαιτίας της αιμορραγίας και του σφοδρού πόνου. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκτός φυλακής και επέστρεψε στο σωφρονιστικό κατάστημα έπειτα από τρεις ημέρες, προτού αναρρώσει, με αποτέλεσμα να μολυνθούν οι πληγές του.

Αφού του αρνούνταν επί εβδομάδες την επαρκή περίθαλψη, τον ξαναμετέφεραν σε νοσοκομείο στα μέσα Ιουλίου, αλλά επέστρεψε στη φυλακή την ίδια ημέρα. «Έκτοτε κρατείται στην απομόνωση, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, σε μια προσπάθεια να μην διαρρεύσει η είδηση για την τιμωρία του και τα προβλήματα υγείας του», τονίζει η οργάνωση.

Τόσο ο Σαγιέντ Μπαράτ Χοσεϊνί όσο και ο Πούγια Τοράμπι μεταφέρθηκαν στη φυλακή Έβιν από άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, για την εκτέλεση της ποινής του ακρωτηριασμού. Τον Απρίλιο τοποθετήθηκε ειδικό μηχάνημα γκιλοτίνας στη φυλακή Έβιν, για να εκτελούνται εκεί οι ποινές ακρωτηριασμού που επιβάλουν δικαστήρια σε όλο το Ιράν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα