Φρίντριχ Μερτς: “Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει” – Το προφίλ του νικητή των γερμανικών εκλογών

Διαβάζεται σε 4'
Ο Φρίντριχ Μερτς στις γερμανικές εκλογές
Ο Φρίντριχ Μερτς στις γερμανικές εκλογές AP Photo/Markus Schreiber

Στα 70 του ο Φρίντριχ Μερτς παίρνει τα ηνία της Γερμανίας στα χέρια του σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο.

O νικητής των γερμανικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικράτησή του κόμματός του αλλά την ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης.

“Ο κόσμος δεν μπορεί να μας περιμένει αιώνια, γι’ αυτό και μία αποτελεσματική κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα” τόνισε ο επικεφαλής του CDU.

Eκανε πάντως λόγο για “ιστορική βραδιά” παρά το γεγονός ότι το κόμμα του δεν έφτασε στο ψυχολογικό όριο του 30% (τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δείχνουν τα exit poll).

“Απόψε γιορτάζουμε, αλλά από αύριο δουλεύουμε” κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο Φρίντριχ Μερτς στις γερμανικές εκλογές
Ο Φρίντριχ Μερτς στις γερμανικές εκλογές AP Photo/Markus Schreiber

Το προφίλ του Μερτς

Ο Φρίντριχ Μερτς αναδείχθηκε νικητής των πιο κρίσιμων εκλογών στη Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τα 70 χρόνια του.

Γεννημένος το 1955 στο Μπρίλον, πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο Μερτς σπούδασε νομικά, ανέπτυξε ενδιαφέρον για την πολιτική και έγινε βουλευτής το 1994 όταν ήταν 39 ετών.

Η πολιτική του πορεία εμπεριέχει το έξης αξιοπερίεργο στοιχείο. Υπηρέτησε το CDU ως βουλευτής μέχρι το 2009, ακριβώς τότε αποφάσισε να επιστρέψει στον κόσμο των επιχειρήσεων και το 2018 επέστρεψε με…δόξα και τιμή. Τα χρόνια δηλαδή της μεγάλης οικονομικής κρίσης στους κόλπους της ΕΕ στην οποία η Γερμανία της Μέρκελ έπαιξε κομβικό ρόλο, απείχε από την πολιτική.

Το 2022 ο Μερτς επικράτησε στην εσωκομματική κούρσα και ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να ακολουθήσει στα χνάρια της Ανγκελα Μέρκελ, ίσως την πιο επιδραστική Γερμανίδα πολιτικό των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Αντιπολιτεύτηκε από τα (πολύ) δεξιά τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πράσινων. Την ίδια ώρα όμως ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ με την ακροδεξιά του AfD.

Αυτή η υπόσχεση, εν τέλει, δεν κρατήθηκε. Ο Μερτς κατέβασε πρόταση πέντε σημείων για κλείσιμο των συνόρων και μαζικές απελάσεις και είπε το μεγάλο ναι στην στήριξη που του παρείχε το AfD. Kαι πάλι όμως διέψευσε ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την ακροδεξιά.

Ο Φρίντριχ Μερτς Associated Press

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο επικεφαλής του CDU θα αναζητήσει κυβερνητικούς συμμάχους στο SPD και τους Πράσινους, όμως την ίδια ώρα δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την εκτόξευση της ακροδεξιάς τόσο στη χώρα του όσο και παγκοσμίως.

Προφανώς, πολιτικά τον βολεύει η μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας προς τα δεξιά αφού δεν έχει κρύψει, λόγου χάρη, την αντιμεταναστευτική ροπή του. Ομως το γεγονός αυτό δεν διευκολύνει το έργο σε περίπτωση που αναλάβει τελικά την καγκελαρία οι προκλήσεις που θα έχει μπροστά του θα είναι τεράστιες

Μερικές από αυτές: Διαχείριση του ουκρανικού και της διαφοροποιήσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, διατήρηση του προγράμματος ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αφού η σχετική απόφαση του απερχόμενου Ολαφ Σολτς είχε διακομματική στήριξη, σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα τη Γαλλία, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν εντόνως τους Γερμανούς όπως η γραφειοκρατία, η καθηλωμένη ανάπτυξη και το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών ομάδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα