Φτάνει το τέλος της θανατικής ποινής;
Υπέρ της μονομερούς αναστολής της εκτέλεσης των θανατικών ποινών η κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- 26 Ιουνίου 2007 22:19
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προσέφεραν σήμερα (σχεδόν ομόφωνα) την υποστήριξή τους προς την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία υπέρ μιάς άμεσης μονομερούς αναστολής (“μορατόριουμ”), σε επίπεδο παγκόσμιο, της εκτέλεσης των θανατικών ποινών.
Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος, που προωθείται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχουν επιμεληθεί η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η Ιταλία.
Σε αυτό το σχέδιο αναφέρεται ότι θα διαπιστωθεί, χάρη στο μορατόριουμ αυτό για την “εφαρμογή της κρατικού χαρακτήρα βίας” ότι, εντούτοις, “η βία, και δη η φονική, δεν θα γνωρίσει μία νέα έξαρση”.
Από το 1977 έως το 2006 οι κυβερνήσεις που ευνόησαν την κατάργηση της εσχάτης των ποινών πέρασαν από τις 16 στις 89.
Τα τελευταία λίγα έτη, εξάλλου, σε 129 κράτη δεν γίνεται πλέον εκτέλεση θανατικής ποινής.
Το στοιχείο αυτό, όπως και τα ακόλουθα, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιταλό σοσιαλιστή βουλευτή, Πιέτρο Μαρσενάρο.
Πέρυσι, η ποινή του θανάτου εφαρμόστηκε σε 25 έτη, από 22 πρόπερυσι.
Εξάλλου, στη διάρκεια του 2005 απαγγέλθηκαν παγκοσμίως 2.148 θανατικές καταδίκες, ενώ πέρυσι 1.591.
Από τις εκτελέσεις θανατικών ποινών του περυσινού έτους το 90% έγιναν σε έξι μόνον κράτη : την Κίνα (περισσότερα από τα 2/3 του 90%), το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, το Σουδάν, αλλά και τις ΗΠΑ που έχουν καθεστώς “παρατηρητή” στο 47μελές Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στο Ιράκ πέρυσι εκτελέστηκαν 65 θανατικές καταδίκες. Στο Ιράν παρατηρήθηκε πέρυσι ο διπλασιασμός τους, πρακτικά, ως προς πρόπερσι.
Τα 46 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν καταργήσει την ποινή του θανάτου.
Η Ρωσία, δεσμεύτηκε να μην γίνει στην επικράτειά της καμία εκτέλεση θανατικής ποινής έως το 2010.
Εναντίον της θανατικής ποινής τάσσεται το έκτο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προσκαλέσει τη ρωσική κυβέρνηση να προσυπογράψει αυτό το πρωτόκολλο.
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)