G20: Ο Τραμπ ζήτησε από τον Πούτιν να μην αναμειχθεί στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ
"Έχουμε πολύ καλή σχέση" και "πολλά πολύ θετικά πράγματα θα προκύψουν από αυτή τη σχέση", είπε ο αμερικανός πρόεδρος για τον ρώσο ομόλογό του. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Τραμπ θα έχει τετ-α-τετ με τον Ερντογάν, την ώρα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 από πλευράς της Άγκυρας.
- 28 Ιουνίου 2019 09:07
Ξεκίνησε στην Οσάκα της Ιαπωνίας η διήμερη σύνοδος κορυφής της G20 – των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη – με φόντο τον εμπορικό πόλεμο κυρίως ΗΠΑ – Κίνας και τις διαφορετικές πολιτικές για το κλίμα.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.
Κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου της G20 στην Οσάκα, ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας.
«Σήμερα, θέλω να συζητήσουμε με τους ηγέτες μέτρα για να αυξηθεί κι άλλο η ορμή προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ», τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πρόσθεσε.
Η σύνοδος άρχισε επίσημα λίγο νωρίτερα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον Άμπε πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το δίδυμο των πρωταγωνιστών του διημέρου.
Η σύνοδος, στην οποία διακυβεύονται πολλά, διεξάγεται με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε – με χαμόγελο – στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να μην αποπειραθεί να αναμιχθεί στις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όταν τον προέτρεψαν δημοσιογράφοι να το κάνει κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών στο περιθώριο της G20. «Μην αναμιχθείτε στις εκλογές μας», είπε ο Τραμπ.
«Έχουμε πολύ καλή σχέση» και «πολλά πολύ θετικά πράγματα θα προκύψουν από αυτή τη σχέση», είπε ακόμη ο Τραμπ. Ανέφερε ότι θα συζητήσουν για το εμπόριο, «λίγο για τον αφοπλισμό», και για τον προστατευτισμό. Φάνηκε να ενοχλείται όταν ερωτήθηκε σχετικά με τρία ουκρανικά πολεμικά που συνελήφθησαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πέρυσι και τα πληρώματά τους συνεχίζουν να κρατούνται, λέγοντας πως δεν θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα κουβεντιάσουν.
Οι δύο ηγέτες δεν είχαν συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο από τον Ιούλιο του 2018, όταν έλαβαν μέρος σε μια πρώτη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι. Ο Πούτιν έκρινε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μια καλή ευκαιρία για να επανέλθουν σε κάποια από τα ζητήματα που είχαν εξετάσει πέρυσι.
«Έχουμε πράγματα να συζητήσουμε», είπε ο Πούτιν στα σύντομα σχόλιά του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.
Στο επίκεντρο το τετ α τετ Τραμπ – Ερντογάν
Σειρά συναντήσεων θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου και ο Αμερικανός πρόεδρος, με πιο ενδιαφέρον το σημερινό τετ-α-τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 από πλευράς της Άγκυρας.
Νωρίτερα σήμερα στην Οσάκα, ο Τραμπ, ο οικοδεσπότης της G20 ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι άρχισαν την τριμερή συνάντησή τους με έναν πρωτότυπο χαιρετισμό, ενώνοντας τις γροθιές τους αντί να ανταλλάξουν χειραψίες. Ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε την ιδέα, αστειεύτηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργείτο πρόβλημα με «το ποιος θα έσφιγγε το χέρι ποιου πρώτος». Χαρακτήρισε τους δύο πρωθυπουργούς «καλούς φίλους» και τους συνεχάρη για τις πρόσφατες εκλογικές τους επιτυχίες.
O Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε ήδη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων — για το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη δυτική Αφρική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το Ιράν. Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Μέρκελ είναι «μεγάλη φίλη μου» και εξήρε τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Το Σάββατο ο Τραμπ θα έχει προσωπικές συζητήσεις με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Τραμπ: Δεν υπάρχει καμιά “πίεση” όσον αφορά στο Ιράν
Ο αμερικανός πρόεδρος έκρινε σήμερα ότι «τίποτε δεν πιέζει» για να διευθετηθεί η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που εγείρει φόβους για ανάφλεξη στην περιοχή του Κόλπου.
«Έχουμε άφθονο χρόνο. Τίποτε δεν πιέζει, μπορούν να πάρουν το χρόνο τους. Δεν είναι διόλου επείγουσα η κατάσταση», υποστήριξε ο Τραμπ, έπειτα από μια σειρά επεισοδίων, ανταλλαγής απειλών και ύβρεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
«Ας ελπίζουμε ότι αυτό θα τελειώσει, ότι θα τακτοποιηθεί. Αν επιλυθεί, υπέροχα, αν όχι, θα ακούσετε να μιλούν γι’ αυτό», πρόσθεσε πριν από την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της G20.
Οι δηλώσεις του φάνηκαν αισθητά πιο συγκρατημένες από τον πολεμοχαρή τόνο του Ρεπουμπλικάνου τις προηγούμενες ημέρες.
Πούτιν: Οι προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΥ είναι αντιπαραγωγικές
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι απόπειρες να μειωθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ) ή ακόμη και να καταστραφεί τελείως είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.
«Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπλήρωσε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανησυχητική, διότι το διεθνές εμπόριο πλήττεται από τον «προστατευτισμό» και από «περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα».
Συνολικά, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πούτιν θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με την απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ –Σίσι, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν και τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.
Γιούνκερ: ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια οικονομία
Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν σήμερα εναντίον της ζημίας που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι τριβές των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο, κατά την έναρξη της G20.
Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).