G7: “Πόλεμος” Μακρόν-Μελόνι και βήματα πίσω στη διακήρυξη

Διαβάζεται σε 4'
Η Τζόρτζια Μελόνι στη Σύνοδο της G7
Η Τζόρτζια Μελόνι στη Σύνοδο της G7 AP Photo Luca Bruno

Την οπισθοδρομική πολιτική της συνεχίζει η ιταλική κυβέρνηση, καθώς επέλεξε να αφαιρέσει οποιαδήποτε αναφορά στις αμβλώσεις και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από την κοινή διακήρυξη της Συνόδου της G7.

Η ακροδεξιά πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης είναι ευρέως γνωστή. Η κίνησή της ωστόσο, να αφαιρέσει κάθε αναφορά στις αμβλώσεις και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από την τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της G7, είναι άκρως προβληματική.

Η Ιταλία το αρνείται, ωστόσο η διακήρυξη που εκδίδεται μετά το τέλος κάθε συνόδου, μιλά από μόνη της. Σε κανένα σημείο της δεν εμφανίστηκε αναφορά στην προστασία της “ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού” της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, αν και η αναφορά είχε συμπεριληφθεί στην τελική διακήρυξη της G7 στην Ιαπωνία το περασμένο έτος.

Η λέξη “άμβλωση” έμεινε επίσης εκτός, από μια ευρύτερη δέσμευση για “καθολική πρόσβαση σε επαρκείς, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων για όλους”.

Στο περσινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες της G7 είχαν δεσμευτεί ρητά για την αντιμετώπιση της “πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις”.

Το Bloomberg, το οποίο πρώτο ανέφερε το χωρίο που αφαιρέθηκε για τα ΛΟΑΤΚΙ, συνέδεσε την αφαίρεση με τη συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής του Πάπα Φραγκίσκου, με τον οποίο η Τζόρτζια Μελόνι έχει συνδεθεί για θέματα ΛΟΑΤΚΙ και αμβλώσεων. Είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας απευθύνει ομιλία σε σύνοδο της G7.

Τζόρτζια Μελόνι και Πάπας Φραγκίσκος στη Σύνοδο της G7
Τζόρτζια Μελόνι και Πάπας Φραγκίσκος στη Σύνοδο της G7 AP Photo Christopher Furlong/Poo

“Η είδηση που δημοσίευσε το Bloomberg, σύμφωνα με την οποία κάθε αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το τελικό ανακοινωθέν της G7, στερείται κάθε βάσης”, δήλωσε το γραφείο του Μελόνι. “Η ιταλική προεδρία [της G7] διαψεύδει κατηγορηματικά”.

Ο ισχυρισμός αυτός ακολούθησε μια σύγκρουση μεταξύ της Μελόνι και του Εμανουέλ Μακρόν, αφού η Ιταλία κατηγορήθηκε ότι αποδυνάμωσε μια αναφορά για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε “ασφαλείς και νόμιμες” αμβλώσεις στο τελικό κείμενο της G7.

 

Πηγές από το γραφείο της Μελόνι διέψευσαν ότι η αναφορά είχε αφαιρεθεί, λέγοντας ότι η διακήρυξη βρισκόταν ακόμη υπό διαπραγμάτευση και ότι “όλα όσα θα συμπεριληφθούν στο τελικό έγγραφο θα είναι τελικά σημεία που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις”. Κάτι που φυσικά, δεν έγινε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την αφαίρεση των αναφορών. “Δεν έχετε τις ίδιες ευαισθησίες στη χώρα σας”, είπε ο Μακρόν σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο. “Η Γαλλία έχει ένα όραμα για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά δεν είναι ένα όραμα που μοιράζεται όλο το πολιτικό φάσμα”.

“Πόλεμος” Μελόνι – Μακρόν

Η Τζόρτζια Μελόνι πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι χρησιμοποιεί την G7 για “προεκλογική εκστρατεία”, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Από την ανάληψη της εξουσίας τον Οκτώβριο του 2021, η κυβέρνηση Μελόνι έχει εισαγάγει πολιτικές κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως η καταστολή της ανατροφής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, και τον Απρίλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει σε ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να εισέρχονται σε κλινικές αμβλώσεων.

Στις αρχές Μαΐου, η Μελόνι υπερασπίστηκε σθεναρά την Ιταλίδα υπουργό Οικογένειας, Ευγκένια Ροτσέλα, αφού δέχθηκε φραστικά επεισόδια από φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για το πώς θα αντιστραφεί η μείωση των γεννήσεων στην Ιταλία.

Η Ροτσέλα προσπάθησε αρχικά να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, αλλά αποφάσισε να εγκαταλείψει την προγραμματισμένη ομιλία της και αποχώρησε από τη σκηνή. Η Μελόνι χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία “επαίσχυντη”, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Ήρθε η ώρα να πούμε ότι φτάνει πια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα