Γαλαζοαίματος πλήρωσε τα διπλά για τον τελευταίο “έρωτα” της Μαρίας Αντουανέτας

Γαλαζοαίματος πλήρωσε τα διπλά για τον τελευταίο “έρωτα” της Μαρίας Αντουανέτας
Λίγες ημέρες πριν απαγχονιστεί, η Μαρία Αντουανέτα βρήκε τρόπο να στείλει τα πιο λατρεμένα της κοσμήματα (δυο διαμαντένια βραχιόλια) κάπου, όπου να είναι ασφαλή. shutterstock

Ο οίκος Christie's δημοπράτησε τα βραχιόλια που προστάτευσε περισσότερο από τη ζωή της η Μαρία Αντουανέτα (δανείστηκε 458.000 σημερινά ευρώ για να τα αγοράσει), την Τρίτη 9/11. Πουλήθηκαν στη διπλάσια τιμή, από την αρχικά εκτιμώμενη, σε μέλος βασιλικής οικογένειας. Τι έχουν;

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής τη και ενώ ήταν φυλακισμένη στο παλάτι Tuileries του Παρισιού, η Μαρία Αντουανέτα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να σώσει τα αγαπημένα της κοσμήματα: τα τύλιξε σε ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος και τα έκρυψε σε ένα ξύλινο σεντούκι, το οποίο έστειλε στον πρώην Αυστριακό πρέσβη, Κόμη Mercy-Argenteau στις Βρυξέλλες -που ήταν υπό αυστριακή κατοχή.

Ο πιστός της φίλος φύλαξε το σεντούκι, χωρίς να το ανοίξει, έως ότου συναντηθεί με τη Βασίλισσα. Αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς στις 16 Οκτωβρίου του 1793 καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό, για εσχάτη προδοσία. Ήταν 37 χρόνων. Στις 9 Νοεμβρίου του 2021, δηλαδή 228 χρόνια μετά το θάνατο της, τα κοσμήματα αυτά δημοπρατήθηκαν από τον οίκου Christie’s. Πουλήθηκαν σε διπλάσια τιμή, από την αρχικά εκτιμώμενη.

Όταν η Μαρία Αντουανέτα ήταν 14 χρόνων παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον 16ο, ώστε να διασφαλιστεί η συμμαχία της Γαλλίας με την Αυστρία. Δυσαρεστημένη από το γάμο της, άρχισε να σπαταλά αλόγιστα για να αποκτά ό,τι ένιωθε πως ήθελε -και δεν αρκούνταν σε αντικείμενα. Όταν είδε τα δυο διαμαντένια βραχιόλια της φωτογραφίας με τα 140 με 150 καράτια διαμαντιών, -και μολονότι είχε εξοργίσει όλους τους Γάλλους με τις σπατάλες και τις ‘αμαρτίες’ της-, πούλησε κοψοχρονιά πολύτιμους λίθους που είχε στην προσωπική της συλλογή και παρακάλεσε τον σύζυγο της να της δανείσει μια ολόκληρη περιουσία (458.000 σημερινά ευρώ), για να τα αποκτήσει.

Μετά το θάνατο της και στην απογραφή όσων της άνηκαν, εντοπίστηκαν τα κοσμήματα που παραδόθηκαν στη μοναδική εν ζωή, κληρονόμο της -πρωτότοκη κόρη της- Μαρία Θηρεσία της Γαλλίας. Εκείνη δεν είχε απογόνους και μετά το θάνατο της (1851) τα κοσμήματα πήγαν στα ανίψια της που τα έδωσαν στα δικά τους παιδιά. Long story short, τα βραχιόλια βρέθηκαν στη δημοπρασία του Christie’s στη Γενεύη και αγοράστηκαν από μέλος βασιλικής οικογένειας της Ευρώπης -χωρίς φυσικά, να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Η εκτιμώμενη αξία ήταν 3.51 εκατομμύρια ευρώ και πουλήθηκαν για 7.020.000.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα