Γαλλία: Aκροδεξιά διλήμματα μετά την καταδίκη Λεπέν

Διαβάζεται σε 5'
Η Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη από το δικαστήριο
Η Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη από το δικαστήριο AP

Ο δρόμος που θα ακολουθήσει ο Εθνικός Συναγερμός μέχρι τις εκλογές του 2027 αποτελούν πλέον το μεγάλο ερώτημα μετά την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν

Το κεφάλι ψηλά, τα χέρια καθαρά“, ήταν το σύνθημα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, προκειμένου να διαχωρίσει την θέση του από τους “διεφθαρμένους, άπληστους παραδοσιακούς πολιτικούς”.

Η χθεσινή δικαστική απόφαση κατέδειξε αφ’ ενός ότι τα χέρια των ακροδεξιών φωστήρων της Μαρίν Λεπέν ίσως να μην είναι και τόσο καθαρά, αφ’ ετέρου ανέδειξε την προβληματική με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα αρχηγοκεντρικά κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα. Τι γίνεται όταν η αρχηγική προσωπικότητα που λειτουργεί συνεκτικά και προωθητικά για το κόμμα, παύει να υφίσταται(πολιτικά); 

Η πενταετής απαγόρευση του εκλέγεσθαι, που επέβαλε το γαλλικό δικαστήριο στην Μαριν Λεπέν προκαλεί αναπόφευκτα ένα ντόμινο εξελίξεων στον ακροδεξιό κομματικό σχηματισμό της, ο οποίος υπό την ηγεσία της βρισκόταν στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές του 2027. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν η Λεπέν και ο Εθνικός Συναγερμός μέχρι τότε, υπό το βάρος της χθεσινής δικαστικής απόφασης.

“Πολιτική απόφαση” η καταδίκη

Η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, κάνει λόγο για δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της. Ή θα κάνει στην άκρη και θα στρώσει τον δρόμο για την προεδρική υποψηφιότητα του 2027, στον δελφίνο και προστατευόμενό της, Ζορντάν Μπαρντελά, ή θα ξεκινήσει μία σκληρή επίθεση κατά της γαλλικής δικαιοσύνης και της κυβέρνησης της χώρας, στο πρότυπο του επίσης καταδικασθέντος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ήδη στην χθεσινή της τηλεοπτική συνέντευξη, η Λεπέν έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, αναφερόμενη στην καταδίκη της, ενώ χαρακτήρισε τον Μπαρντελά “asset” του κόμματος, το οποίο, όπως είπε, ελπίζει να μην χρησιμοποιήσει πριν χρειαστεί. 

“Εκατομμύρια Γάλλοι είναι αγανακτισμένοι σε απίστευτο βαθμό, βλέποντας πως στην Γαλλία, την χώρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι δικαστές εφαρμόζουν πρακτικές που συνηθίζονται σε αυταρχικά καθεστώτα”, ανέφερε. Άμεσα θιγόμενη από μία “αντεπίθεση” της Λεπέν θα μπορούσε να είναι η “εύθραυστη” κυβέρνηση του Μακρόν, την οποία ο Εθνικός Συναγερμός απειλεί συνεχώς να οδηγήσει σε κατάρρευση με αιχμή την ενεργειακή πολιτική. Η αμήχανη, άλλωστε, αντίδραση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού στην καταδίκη της Λεπέν, δεν βοηθάει στην κατεύθυνση της εικόνας μιας “στιβαρής” κυβέρνησης.

Οι ακροδεξιοί της Λεπέν έχουν ανά πάσα στιγμή την δυνατότητα προώθησης μίας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, την οποία όμως θα πρέπει να στηρίξει και η Αριστερά προκειμένου να καρποφορήσει. Άλλωστε, η χθεσινή απόφαση αναμένεται να αποδειχθεί καίρια ως προς τις απόπειρες της Λεπέν να “κανονικοποιήσει” το ακροδεξιό και αντισημιτικό κόμμα που παρέλαβε. Η κατάσταση όμως δεν θα είναι αυτή αν αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο που έδειξε ο Μασκ με το χθεσινό του τουήτ, σύμφωνα με το οποίο “όταν η ριζοσπαστική αριστερά(sic) δεν μπορεί να κερδίσει δημοκρατικά, παραβιάζει το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της”.

Σε αυτή την περίπτωση, η Λεπέν θα οδηγηθεί σε ευθεία σύγκρουση με τους θεσμούς, για τους οποίους επανειλημμένα έχει τονίσει ότι θα αγωνιστεί. Μία τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα την συσπείρωση της εκλογικής της βάσης και την διάχυση του εκνευρισμού και της αγανάκτησης μεταξύ των ψηφοφόρων, σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια φλερτάρει έντονα με την πολιτική αστάθεια.

Το ζητούμενο είναι τι αποτέλεσμα θα έχει μακροπρόθεσμα στο κόμμα και αν αυτή η επιλογή θα λειτουργήσει ευεργετικά για τους ακροδεξιούς της Λεπέν με ορίζοντα τις εκλογές του 2027.

Η επιλογή Μπαρντελά

Ο 29χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, κάλεσε χθες τους Γάλλους να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε “επίθεση στον διαχωρισμό των εξουσιών”. Ο νεαρός δελφίνος αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή για την διαδοχή της Λεπέν στην διεκδίκηση της προεδρίας.

Η μέχρι τώρα επιτυχία του αποδίδεται στην εγγύτητα που έχει στην Μαρίν Λεπέν, με τον οξύ χαρακτήρα του να λειτουργεί συμπληρωματικά στην εμπειρία και την νηφαλιότητα με την οποία πλέον φαίνεται να λειτουργεί η Λεπέν. Πολλά στελέχη του Συναγερμού ωστόσο αμφισβητούν την ικανότητα του να λάβει το χρίσμα και να διατηρήσει την ενότητα σε ένα κόμμα όπου το όνομα Λεπέν συνεπάγεται αφοσίωση των μελών του, με τις αντίστοιχες προεκτάσεις στο ενδεχόμενο συμμετοχής του σε προεδρικές εκλογές.

Με καταφανώς λιγότερη εμπειρία, τα πρόσφατα επικοινωνιακά λάθη με το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον και την επίθεση που δέχτηκε από τον Στιβ Μπάνον, όταν αποφάσισε να μην τοποθετηθεί στο CPAC, μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό του τελευταίου, οι αντοχές του στην πίεση μίας προεδρικής εκλογικής διαδικασίας αποτελούν το μεγάλο ερώτημα.

Ακόμη και η δυνατότητα του να διαφοροποιηθεί επαρκώς από άλλους υποψηφίους συγγενών πολιτικών χώρων τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Παρ’ όλα αυτά, δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, δίνει στον Μπαρντελά παρόμοια ποσοστά με αυτά της Λεπέν, σε μία υποθετική συμμετοχή του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2027. Τα ποσοστά του όμως, πέφτουν όταν τίθεται το ερώτημα της συμμετοχής του στον δεύτερο γύρο απέναντι σε υποψήφιο προερχόμενο από το κέντρο.

Η γαλλική πολιτική σκηνή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από τους Λεπέν, οι οποίοι κατέστησαν mainstream την αντιμεταναστευτική και αντιισλαμική ρητορική. Πλέον, και άσχετα από τον τρόπο που θα επιλέξει η Λεπέν να διαχειριστεί πολιτικά την καταδίκη της, οδηγούμαστε -αν δεν υπάρξει ακραία ανατροπή λόγω έφεσης- στις πρώτες προεδρικές εκλογές από το 1981 χωρίς την συμμετοχή κάποιου που φέρει το όνομα Λεπέν.

Ο δρόμος μέχρι τότε με δεδομένη και την μη υποψηφιότητα του Μακρόν, αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρων και κρίσιμος, αφού θα σχηματίσει το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα