Γαλλία: Ανθρωποκυνηγητό για τον βαρόνο ναρκωτικών – Τι αναφέρει ο δικηγόρος του

Διαβάζεται σε 6'
Mohamed Amra
Mohamed Amra AFP

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του Mohamed Amra και όσων τον βοήθησαν να δραπετεύσει, έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την υπόθεση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλης κλίμακας ανθρωποκυνηγητό της γαλλικής αστυνομίας για τον Mohamed Amra, τον κρατούμενο που δραπέτευσε μετά από επίθεση ενόπλων κατά τη διάρκεια μεταφοράς του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και να τραυματιστούν ακόμη τρεις.

Το όχημα έπεσε σε ενέδρα ενόπλων γύρω στις 11:00 κοντά στη Ρουέν της Νορμανδίας, με τις εικόνες από το σημείο να προκαλούν σοκ σε όλη τη Γαλλία.

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Τρίτης (14/5), η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccuau διαβεβαίωσε αρχικά τις οικογένειες των θυμάτων «για κάθε υποστήριξη», πριν αναφέρει ότι ορισμένα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στον τόπο του εγκλήματος καθιστούν ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο ορισμένοι πράκτορες να «ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το πυροβόλο όπλο τους» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Όπως είπε στη συνέχεια, ο Amra, είχε αρχίσει να πριονίζει τα κάγκελα του κελιού του στο κέντρο κράτησης του Evreux πριν από λίγες ημέρες.

«Αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί και προσωπικό της χωροφυλακής εξακολουθούν να κινητοποιούνται αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Laure Beccuau σύμφωνα με τη Le Figaro. «Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι όλα τα τεχνικά και επιστημονικά εργαστήρια της αστυνομίας θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας» δήλωσε στη συνέχεια η ίδια.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως σε εξέλιξη είναι η ανάλυση των βίντεο που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα από τη στιγμή της επίθεσης, ενώ δύο οχήματα βρέθηκαν καμένα μετά την επίθεση.

Εκατοντάδες αστυνομικοί διεξάγουν ελέγχους

Το σημείο όπου στήθηκε η ενέδρα είναι σύμφωνα με το BBC μια από τις περιαστικές ζώνες που υπάρχουν στη Γαλλία: εκεί όπου οι εμπορικοί χώροι, οι κυκλικοί κόμβοι και τα ταχυφαγεία αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους στην ύπαιθρο.

Το φορτηγάκι της φυλακής κατευθυνόταν από μια ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο της Ρουέν προς τη φυλακή του Evreux, όπου ήταν έγκλειστος ο Mohamed Amra. Οι συνεργοί του ήταν προφανώς πλήρως ενημερωμένοι γιατί περίμεναν στα διόδια του αυτοκινητόδρομου.

Αρκετές ώρες αργότερα, ο τόπος έχει επανέλθει – σχεδόν – στην κανονικότητα. Αλλά σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Γαλλία εκατοντάδες αστυνομικοί σταματούν αυτοκίνητα σε οδικούς ελέγχους και παρακολουθούν κάθε πληροφορία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, αν η εμπειρία του παρελθόντος επαναληφθεί, η λύση αυτού του αιματηρού επεισοδίου δεν θα αργήσει να έρθει, καθώς θεωρείται δύσκολο ο φυγάς να παραμείνει καταζητούμενος για πολύ. Πιθανολογείται ότι σε λίγες μέρες οι δράστες θα έχουν στριμωχτεί κάπου, πιθανότατα σε ένα σημείο πολλά χιλιόμετρα μακριά από εκείνο που ξεκίνησαν όλα.

Δικηγόρος Amra: Θα ήθελα να πιστεύω ότι δε γνώριζε για το σχέδιο

Ο δικηγόρος του Amra, Hugues Vigier, έδωσε ζωντανή συνέντευξη στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV.

«Είμαι εντελώς σοκαρισμένος από αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί», είπε αρχικά για να συμπληρώσει πως «αυτή η βία είναι αδιανόητη».

«Ο βοηθός μου είδε τον κ. Amra σήμερα το πρωί. Μια σύντομη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί και ο βοηθός μου είδε τον κ. Amra και ήταν απολύτως φυσιολογικός», είπε στη συνέχεια.

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν γνώριζε για το σχέδιο απελευθέρωσής του. Αυτό δεν θα άλλαζε την τραγωδία που έλαβε χώρα, αλλά ως δικηγόρος θέλω να πιστεύω ότι δεν σχεδίασε αυτή την απόδραση» υπογράμμισε.

«Για μένα, αυτό το σχέδιο δεν ταιριάζει με όσα γνωρίζω γι’ αυτόν. Αν είναι πίσω από αυτό, τότε δεν κατάφερα να καταλάβω ποιος είναι» πρόσθεσε.

«Γνώριζε για τη σημερινή μεταφορά, οπότε είναι πιθανό να το είχε πει και σε άλλους ανθρώπους» σημείωσε μεταξύ άλλων και κατέληξε: «Αν είναι πίσω από τη σημερινή απόδραση, είναι πολύ μεγαλύτερος εγκληματίας από αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί μέχρι τώρα».

Το χρονικό της απόδρασης

Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, την ώρα που το όχημα της αστυνομίας ήταν σταματημένο σε σταθμό διοδίων, μεταξύ των πόλεων Ρουέν και Εβρέ.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν πολλούς άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους να κρατούν όπλα και να βγάζουν τον κρατούμενο από το όχημα της αστυνομίας, το οποίο έχει περικυκλωθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Eric Dupond-Moretti, οι συνεργοί του κρατουμένου «δεν δίστασαν να πυροβολήσουν τους αστυνομικούς της φυλακής χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό».

Ο ίδιος έχει μεταβεί στο σημείο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι σκέψεις μου είναι με τους άλλους τρεις σοβαρά τραυματισμένους αξιωματικούς που νοσηλεύονται τώρα».

«Οι πάντες – και εννοώ οι πάντες – έχουν κινητοποιηθεί για να βρεθούν οι δράστες αυτού του εγκλήματος. [Οι δράστες] είναι άνθρωποι για τους οποίους η ζωή δεν έχει αξία. Θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν με τρόπο ανάλογο του εγκλήματος».

Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες της χωροφυλακής έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να διαμηνύει ότι «γίνονται τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες».

Σημειώνεται πως ο ένας νεκρός ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενώ η σύζυγος του δεύτερου ήταν έγκυος πέντε μηνών.

Ποιος είναι ο Mohamed Amra

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ανέφερε ότι ο δραπέτης κρατούμενος ονομάζεται Mohamed Amra, γεννημένος το 1994.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro λέει ότι έχει το παρατσούκλι “La Mouche” (“Η μύγα”). ενώ έχει καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η εισαγγελέας Laure Beccuau δήλωσε ότι ο Amra βρισκόταν υπό αυστηρή παρακολούθηση και ότι ήταν υπό έρευνα για μια υπόθεση απαγωγής και ανθρωποκτονίας στη Μασσαλία, ανέφερε το AP.

AFP

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις γαλλικές δικαστικές αρχές, ο κρατούμενος είχε κριθεί ένοχος για κλοπή – και εξέτιε ποινή φυλάκισης 18 μηνών – αλλά αντιμετώπιζε επίσης νέες κατηγορίες που συνδέονταν με απαγωγή και μια δολοφονία που σχετιζόταν με ναρκωτικά στη Μασσαλία.

Δημοσιεύματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν, δε, ότι θεωρείται βαρόνος ναρκωτικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα