Εκλογές στη Γαλλία: Αριστερό μπλόκο στη Λεπέν με πρωτιά Μελανσόν
Διαβάζεται σε 6'Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου αποτελεί μια διαφορετικού τύπου πρόκληση για τον Μακρόν, ο οποίος είδε τις έδρες του να μειώνονται στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών. Στην τρίτη θέση, κάτω από τον Μακρόν, το RN της Λεπέν που γνώρισε μεγάλη ήττα.
- 08 Ιουλίου 2024 00:27
O δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκε με την απόλυτη ανατροπή: Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ψήφου, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.
Πρόκειται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο είναι πρωτοφανές για τα γαλλικά δεδομένα, που σκόρπισε χαμόγελα χαράς και ανακούφισης σε χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες στην Γαλλία και στον υπόλοιπο κόσμο.
Στο άκουσμα των πρώτων exit polls πλήθος αριστερών ψηφοφόρων κατέκλυσαν την εμβληματική πλας ντε Ρεπουμπλίκ, γιορτάζοντας τον θρίαμβο της Αριστεράς στις κάλπες.
Το τι σηματοδοτεί η αλλαγή αυτή για τη Γαλλία και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση είναι τα αμέσως επόμενα ερωτήματα που προκύπτουν.
Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, 30 Ιουνίου, το RN (Εθνική Συσπείρωση/Εθνικός Συναγερμός) των Λεπέν και Μπαρντελά είχε λάβει ποσοστό 33,2%, γεγονός που είχε θορυβήσει ολόκληρη την Ευρώπη.
Στον β’ γύρο, όμως, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια αριστερή συμμαχία που σχηματίστηκε την τελευταία στιγμή για να δώσει τη μάχη των εκλογών, φαίνεται ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Ωστόσο, δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Το “αίνιγμα της επόμενης ημέρας”
Με το δεδομένο αυτό το Παρίσι κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του NFP. Οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.
Εάν δεν μπορέσει να συγκεντρωθεί μια λειτουργική πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ.
Θα μπορούσε να προκληθεί αστάθεια, ιδίως καθώς ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο.
Μέχρι στιγμής οι σκέψεις του Μακρόν παραμένουν άγνωστες.
Σε μια λακωνική δήλωση της γαλλικής προεδρίας διαβάσαμε πως “ο πρόεδρος Μακρόν θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, ως εγγυητής των θεσμών”.
Συνέστησε ακόμη “σύνεση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων” και όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.
Η εκτίμηση για τη νέα Εθνοσυνέλευση
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 171-187 έδρες
- Μαζί: 152-163 έδρες
- Εθνικός Συναγερμός: 134-152 έδρες
- Ρεπουμπλικανικό κόμμα: 63-68 έδρες
- Ανένταχτοι: 30-34 έδρες
Όπως φαίνεται κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση αποτελείται από 577 έδρες συνολικά.
Μελανσόν: Απετράπη το χειρότερο σενάριο
Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε.
“Απετράπη το χειρότερο σενάριο. Η Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε, κάτι που αποτελεί τεράστια ανακούφιση για την Γαλλία”. Συμπλήρωσε επίσης πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο ενώ κατέστησε σαφές πως η συμμαχία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Μακρόν.
“Εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του” δήλωσε.
Ο Μελανσόν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει, κάτι που συνέβη άμεσα, καθώς ο Ατάλ ήδη ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει αύριο, Δευτέρα (8/7),την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρο «πιστός στη ρεπουμπλικανική παράδοση».
Ωστόσο, βεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του «όσο το απαιτεί το καθήκον» προτού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.
Εξάλλου ο Μελανσόν τόνισε πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο να κυβερνήσει και «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του», απέφυγε όμως να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.
Μαρίν Λεπέν: “Η νίκη μας απλώς αναβάλλεται”
Μιλώντας στο κανάλι TF1 η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς δήλωσε ότι ο “Εθνικός Συναγερμός ήταν το πρώτο κόμμα στη Γαλλία”. “Δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει και η νίκη μας απλώς αναβάλλεται”.
“Έχω πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία για να απογοητευτώ από ένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οποίο διπλασιάζουμε τον αριθμό των βουλευτών μας”, πρόσθεσε.
Παράλληλα, είπε πως ο Μακρόν είναι πλέον μία “μη βιώσιμη πολιτική επιλογή” ενώ εκτόξευσε πυρά κατά του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Τι είναι το Νέο Λαίκό Μέτωπο (NFP)
Το NFP είναι μία εκλογική συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς, το οποίο δημιουργήθηκε στις 10 Ιουνίου, μετά την προκήρυξη εκλογών από τον Μακρόν, στον απόηχο της ήττας του στις ευρωεκλογές.
Περιλαμβάνει τα εξής κόμματα:
- Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν)
- Σοσιαλιστικό Κόμμα
- Οικολόγοι
- Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
- Generations
- Place Publique και άλλα
Αν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει επίσημο ηγέτη, ο Μελανσόν θεωρείται ευρέως ως τέτοιος καθώς είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας.
Σημειώνεται πως οι Γάλλοι στον β’ γύρο της κρίσιμης αυτής εκλογικής αναμέτρησης κατέγραψαν ρεκόρ συμμετοχής πάνω από 67%, ρεκόρ από το 1997.
Δείτε πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης σύμφωνα με το γράφημα της Le Monde:
SPD: “Το χειρότερο αποφεύχθηκε”
Στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι «το χειρότερο αποφεύχθηκε» στις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βγήκε κατά την γνώμη του «πολιτικά αποδυναμωμένος».
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, ο Εθνικός Συναγερμός δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωσε στα μέσα του ομίλου Funke ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην γερμανική βουλή Νιλς Σμιντ.
Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει «πολιτικά αποδυναμωμένος» από τις εκλογές, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς την συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας «διατηρεί κεντρικό ρόλο».
«Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι δύσκολος», δήλωσε ο Νιλς Σμιντ καλώντας τα «δημοκρατικά κόμματα» της Γαλλίας να επιδείξουν «ευελιξία» και «ικανότητα συμβιβασμού».
Τα γερμανικά μέσα εμφανίζονται ανήσυχα για την πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκληθεί από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.
«Η κρίση δεν τελείωσε, αντιθέτως», σχολιάζει η συντηρητική FAZ.
Για την Süddeutsche Zeitung, «το ρεπουμπλικανικό μέτωπο σταμάτησε την Λεπέν» και τον Εθνικό Συναγερμό. Αλλά το νέο κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένο και ο Εμανουέλ Μακρόν «έχει μόνος του απομονωθεί στον Ολυμπο της εξουσίας».