Γαλλία-debate: Ο διαχωρισμός των Γάλλων με διπλή υπηκοότητα άναψε τα αίματα

Διαβάζεται σε 5'
Jordan Bardella, Gabriel Attal και Manuel Bompard
Jordan Bardella, Gabriel Attal και Manuel Bompard Pool via AP Dimitar Dilkof

Το National Rally (RN) του Μπαρντελά εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Όσα συζητήθηκαν στο debate.

Στα ζητήματα της οικονομίας και γενικότερα της εσωτερικής πολιτικής ζωής της Γαλλίας επικεντρώθηκε το χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των εκπροσώπων των τριών βασικών πολιτικών σχηματισμών που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές. Στην πρώτη τηλεοπτική “σύγκρουση” έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ για την απερχόμενη προεδρική πλειοψηφία, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), και ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Μανουέλ Μπομπάρ, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αριστεράς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο πρωθυπουργός Ατάλ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι του χρόνου το χειμώνα οι τιμές της ενέργειας να είναι για τα νοικοκυριά μειωμένες κατά 15%. Ο Μπαρντελά τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% ενώ ο Μπομπάρ πρότεινε το πάγωμα των τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Διχογνωμία υπήρξε ανάμεσα στον Ατάλ και στον Μπαρντελά ως προς το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ για τον προϋπολογισμό του κράτους, με τον πρώτο να τον τοποθετεί στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ και τον δεύτερο στα 12 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, τόσο ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς όσο και ο εκπρόσωπος των κομμάτων της αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης που αποφάσισε προ μηνών ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της πυρηνικής ενέργειας η διχογνωμία ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά αφορούσε κυρίως το αν θα πρέπει πέραν της πυρηνικής ενέργειας να προωθηθούν και έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τον Μπαρντελά να εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός.

Γαλλικό debate: Μάχη για το μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά τέλος τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής ο εκπρόσωπος της αριστεράς επέκρινε έντονα τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς για τις αναφορές του περί διαχωρισμού των Γάλλων που έχουν μόνο την γαλλική υπηκοότητα και εκείνων που έχουν την γαλλική και κάποια άλλη υπηκοότητα. Ο Μπαρντελά έχει δεσμευθεί πως θα αποκλήσει τους Γάλλους με διπλή υπηκοότητα από κάποιες κρατικές θέσεις, αν καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Η Μαρίν Λεπέν, η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία με το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) το 2027, δήλωσε την Τρίτη ότι πρόκειται για “ελάχιστες θέσεις, αλλά με στρατηγική σημασία”, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται να δημοσιευθεί και ένας κατάλογος που θα μπορεί να τροποποιείται τακτικά ανάλογα με τα “γεωπολιτικά προβλήματα”. Ο ακριβής αριθμός των εχόντων διπλή υπηκοότητα στη Γαλλία δεν είναι γνωστός, αλλά υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 3,3 και 5 εκατομμυρίων ατόμων.

“Το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι οι διπλοί υπήκοοι είναι μισοί υπήκοοι”, είπε ο Ατάλ. Ο Μπαρντελά σχολίασε πως βασική του προτεραιότητα είναι πως θα μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές. “Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που δεν αναγνωρίζουν τη Γαλλία στην οποία μεγάλωσαν”, είπε. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το RN είχε ανακοινωσει, επίσης, ότι σκοπεύει να καταργήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς.

Αναφερόμενος στην καταγωγή του Μπαρντελά, ο οποίος έχει και ο ίδιος ιταλική και αλγερινή καταγωγή, ο Μπομπάρ είπε: “Όταν οι προσωπικοί σας πρόγονοι έφτασαν στη Γαλλία, οι πολιτικοί σας πρόγονοι είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το βρίσκω απογοητευτικό όλο αυτό”.

Η σύγκρουση στα άλλα θέματα του debate

Ο Μπαρντελά υποσχέθηκε ότι “αν οι Γάλλοι μου δώσουν την εμπιστοσύνη τους θα γίνω πρωθυπουργός της αγοραστικής δύναμης”, και δεσμεύτηκε για περικοπές στον ΦΠΑ και φοροαπαλλαγές για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

“Είμαι πρωθυπουργός. Η διαφορά με εμένα είναι ότι δεν θέλω να πω ψέματα στους Γάλλους”, απάντησε ο Ατάλ ανεβάζοντας τους τόνους. “Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα λέει κάθε φορά ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ ως δια μαγείας αλλά χωρίς να λέει πώς θα τον χρηματοδοτήσει”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Μπομπάρ απάντησε στον Ατάλ πως “δεν είσαι σε θέση να μιλήσεις εσύ για μαθήματα οικονομίας δεδομένου του ιστορικού της διακυβέρνησης του κόμματός σου”.
Ο Ατάλ προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως την “ασφάλεια για τη χώρα”. “Αν ήσασταν αξιόπιστοι δεν θα ήμασταν τώρα εδώ”, απάντησε ο Μπαρντελά.

Την χθεσινή τηλεοπτική αντιπαράθεση παρακολούθησαν πάνω από 5 εκατομμύρια Γάλλοι ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία όπου παρόντες θα είναι και πάλι ο Ατάλ και ο Μπαρντελά ενώ την αριστερά θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ. Πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν πάντως πως το όλο debate είχε μεν “νεύρο” αλλά ουδείς εκ των τριών υποψηφίων δεν δέχθηκε κάποια σκληρή ερώτηση που να τον φέρει σε δύσκολη θέση, ενώ πρακτικά έκαναν παράλληλους μονολόγους πάνω στα προγράμματά τους.

Ο Ατάλ, 35, και ο Μπαρντελά, 28, είναι δύο από τους νεότερους και δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας. Ο Μπομπάρ, 38 ετών, δεν έχει την ίδια αναγνώριση για την ώρα, γι’ αυτό και πολλοί είχαν ζητήσει να είναι στη θέση του ο Μελανσόν.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα κατευθυνθούν στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου για δύο γύρους πρόωρων εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Μακρόν μετά την ήττα του στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Βάσει δημοσκοπήσεων η υποψηφιότητα που στηρίζει η Λεπέν φτάνει στο 35%, η ένωση των Αριστερών στο 30% και το κόμμα του Μακρόν στο 20%.
Με αυτά τα ποσοστά κανένα κόμμα δεν θα συγκέντρωνε 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο Μακρόν έχει δεσμευτεί να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του το 2027.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα