Γαλλία: Δεν ησυχάζουν οι εισαγγελείς αν δεν “τελειώσουν” με το Telegram

Διαβάζεται σε 3'
Γαλλία: Δεν ησυχάζουν οι εισαγγελείς αν δεν “τελειώσουν” με το Telegram
AP Photo Andy Wong, File

Οι Γάλλοι εισαγγελείς έχουν στοχοποιήσει τον Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή του Telegram και σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν νέο σκληρό νόμο που ποινικοποιεί τους ιδρυτές πλατφορμών με παράνομη δραστηριότητα.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς σκοπεύουν να ασκήσουν δίωξη εναντίον του Πάβελ Ντούροφ χρησιμοποιώντας έναν νέο σκληρό νόμο, χωρίς διεθνές ισοδύναμο, που ποινικοποιεί τους “γίγαντες” της ψηφιακής τεχνολογίας που επιτρέπουν στις πλατφόρμες τους παράνομα προϊόντα ή δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Reuters, o λεγόμενος νόμος LOPMI, που θεσπίστηκε τον Ιανουάριο του 2023, έχει τοποθετήσει τη Γαλλία στην πρώτη γραμμή μιας ομάδας εθνών που τηρεί αυστηρότερη στάση απέναντι σε ιστοσελίδες που ευνοούν εγκληματικές δραστηριότητες. Αλλά ο νόμος είναι τόσο πρόσφατος που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε δικαστήριο.

Τον περασμένο μήνα, ένας Γάλλος δικαστής έθεσε τον Ντούροφ υπό επίσημη έρευνα, κατηγορώντας τον για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της «διαχείρισης διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει παράνομες συναλλαγές σε οργανωμένες συμμορίες» βάσει του LOPMI, που θα μπορούσαν να επιφέρουν 10ετή κάθειρξη και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Ο Ντούροφ αρνείται ότι το Telegram ήταν ένας «άναρχος παράδεισος». Ο ιδρυτής του Telegram ισχυρίστηκε ότι «συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ» και ότι είναι «παράλογο να θεωρεί κανείς, ότι ο κάτοχός μιας πλατφόρμας είναι υπεύθυνος για την κατάχρηση της».

Τι λένε οι ειδικοί για τον νέο νόμο

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccuau χαρακτήρισε τον νόμο LOPMI ως ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο. Ο νόμος φαίνεται να είναι μοναδικός. Οκτώ δικηγόροι και ακαδημαϊκοί δήλωσαν στο Reuters ότι δεν γνώριζαν καμία άλλη χώρα με παρόμοιο καταστατικό.

«Δεν υπάρχει ανάλογο έγκλημα στο αμερικανικό δίκαιο, ούτε αλλού στον δυτικό κόσμο», είπε ο Άνταμ Χίκι, πρώην αναπληρωτής βοηθός γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ που ίδρυσε το πρόγραμμα εθνικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ).

Ο Μισέλ Σεζάν, Γάλλος καθηγητής Δικαίου στον κυβερνοχώρο, είπε ότι η σκληρότερη νομοθεσία στη Γαλλία ήταν αποτέλεσμα της αγανάκτησης των αρχών με εταιρείες όπως η Telegram.

Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο 2023 θεσπίστηκε παρόμοιος νόμος, ο οποίος περιλαμβάνει τον γεωγραφικό εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο ατόμων που είναι ύποπτα για σοβαρά εγκλήματα, ενεργοποιώντας εξ αποστάσεως τις συσκευές τους.

Αυτοί οι νέοι νόμοι έδωσαν στη Γαλλία μερικά από τα πιο σκληρά εργαλεία στον κόσμο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, με απόδειξη τη σύλληψη του Ντούροφ σε γαλλικό έδαφος, δήλωσε ο Sadry Porlon, Γάλλος δικηγόρος που ειδικεύεται στο δίκαιο της τεχνολογίας των επικοινωνιών.

Ο Tom Holt, καθηγητής εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στο Michigan State University, είπε ότι το LOPMI “είναι ένα δυνητικά ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο εάν χρησιμοποιηθεί σωστά”, ιδιαίτερα σε έρευνες για εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εμπορία πιστωτικών καρτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα