Γαλλία: Εκκενώθηκαν 10 αεροδρόμια λόγω απειλής για βόμβα
Διαβάζεται σε 4'Δέκα γαλλικά αεροδρόμια εκκενώθηκαν την Τετάρτη λόγω προειδοποιήσεων για βόμβες. Τα περισσότερα ελέγχθηκαν και επαναλειτουργούν.
- 18 Οκτωβρίου 2023 13:23
Τουλάχιστον δέκα περιφερειακά αεροδρόμια της Γαλλίας εκκενώθηκαν σήμερα Τετάρτη (18/10) έπειτα από «απειλές επιθέσεων» που στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι απειλές για τοποθέτηση βόμβας έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη δολοφονία, την περασμένη Παρασκευή (13/10), ενός καθηγητή από έναν νεαρό ισλαμιστή. Λόγω του αυξημένου κινδύνου νέας επίθεσης η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.
Μια αστυνομική πηγή ανέφερε αρχικά σήμερα ότι εκκενώθηκαν έξι αεροδρόμια, στη Λιλ, τη Λιόν (Μπρον), τη Νάντη, τη Νίκαια, την Τουλούζη και το Μποβέ. Μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Στρασβούργου είπε στη συνέχεια ότι εκκενώνεται και αυτό. Κανένα αεροδρόμιο του Παρισιού δεν επηρεάστηκε.
Οι εκκενώσεις έγιναν “για να διαπιστωθεί αν οι απειλές είναι ρεαλιστικές”, ενώ ορισμένα από αυτά επαναλειτουργούν πλέον, αφού ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όλες οι πτήσεις από και προς τα εν λόγω αεροδρόμια έχουν ανασταλεί, και αναμένονται πολύωρες καθυστερήσεις.
Οι απειλές επίθεσης έγιναν μέσω email, σύμφωνα με το δίκτυο France Télévisions που έλαβε αυτές τις πληροφορίες από αστυνομική πηγή.
Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (18/10), τέσσερα αεροδρόμια παρέμεναν ακόμη εκτός λειτουργίας, αυτά της Τουλούζης, του Μποβέ, του Μπορντό και του Πο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.
Σε άλλα αεροδρόμια, όπως αυτά της Λιόν-Μπρον, της Νίκαιας και της Λιλ ξανάρχισαν σταδιακά τα δρομολόγια.
Το γραφείο Τύπου του αεροδρομίου της Νίκαιας υποβάθμισε το γεγονός, αναφέροντας ότι σήμανε συναγερμός «λόγω ενός ύποπτου δέματος, κάτι το συνηθισμένο» και πλέον «όλα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό».
Υπενθυμίζεται ότι και το Ανάκτορο των Βερσαλλιών εκκενώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (18/10), έπειτα από άλλη μια απειλή για βόμβα, την τρίτη μέσα σε πέντε ημέρες.
ΜΙ5: Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες
Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε άλλωστε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας MI5.
Ο γενικός διευθυντής της MI5, Κεν Μακάλουμ, συμμετείχε χθες, Τρίτη, μαζί με τους ομολόγους του των υπηρεσιών πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) σε συνάντηση την οποία φιλοξένησε το FBI.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακάλουμ δήλωσε πως η MI5 παρακολουθεί με «πολύ μεγάλη προσοχή» τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος δήλωσε: «Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή να προκαλέσουν μεγαλύτερο όγκο απειλής για το Ηνωμένο Βασίλειο και/ή αλλαγές στη μορφή της απειλής σε όρους στόχων».
«Τρομοκράτες μπορεί να αντλήσουν έμπνευση όχι μόνο από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή ή στην ήπειρο ή αλλού».
«Θα ήταν λοιπόν ανόητο να μην παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, και το κάνουμε». Ο Μακάλουμ δήλωσε πως η MI5 επικεντρώνει ιδιαίτερα στο Ιράν, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η χώρα αυτή μπορεί ενθαρρυνθεί από τη σύγκρουση στη Γάζα. «Προφανώς ανησυχούμε εδώ και καιρό για τη συμπεριφορά του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.
«Ιδιαίτερα τους περίπου 18 τελευταίους μήνες έχουμε δει μια ιδιαίτερα εντατική φάση προκαλούμενης από το Ιράν απειλής στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αυξάνουν την πιθανότητα το Ιράν να αποφασίσει να κινηθεί προς νέες κατευθύνσεις». «Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο αυτό να περιλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ήδη επιχειρούμε με βάση ένα υψηλό επίπεδο προερχόμενης από το Ιράν απειλής».
«Ως επί το πλείστον, η δραστηριότητα που έχουμε δει να υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους περίπου 18 μήνες είχε στόχο τους εσωτερικούς εχθρούς του ίδιου του καθεστώτος, διαφωνούντες, οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στα φαρσί. Όχι αποκλειστικά, αλλά κυρίως».
«Σαφώς ένα από τα πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το αν θα μπορούσε η πρόθεση στόχευσης του Ιράν να αλλάξει, ως απάντηση σε γεγονότα που συμβαίνουν αλλού».
Τα σχόλιά του έγιναν αφού η αστυνομία στο Βέλγιο πυροβόλησε και σκότωσε έναν τυνήσιο εξτρεμιστή που σκότωσε δύο Σουηδούς προχθές, Δευτέρα, σε δρόμο των Βρυξελλών.