Γαλλία: Έκρηξη έξω από συναγωγή – Τραυματίας αστυνομικός

Διαβάζεται σε 3'
Γαλλία: Έκρηξη έξω από συναγωγή – Τραυματίας αστυνομικός
ISTOCK

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων περιείχε φιάλη αερίου, πυρπολήθηκαν, προκαλώντας έκρηξη έξω από συναγωγή στη νότια Γαλλία

Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (24/08), λίγο πριν τις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος), μπροστά από τη συναγωγή Beth Yaacov στη Λα Γκραντ-Μοτ, στο Ερώ της νότιας Γαλλίας.

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων περιείχε φιάλη αερίου, πυρπολήθηκαν, προκαλώντας έκρηξη από την οποία τραυματίστηκε μέλος της δημοτικής αστυνομίας, ανακοίνωσε η χωροφυλακή και οι δημοτικές αρχές της πόλης.

Ο δήμαρχος της Λα Γκραντ-Μοτ, ο Στεφάν Ροσινιόλ, δήλωσε στο AFP ότι ένας δημοτικός αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο της πυρκαγιάς σε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα τραυματίστηκε.

Ο τραυματισμένος δημοτικός αστυνομικός μεταφέρθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου στο Μονπελιέ, ωστόσο η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Για εγκληματική ενέργεια κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν καταδίκασε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Xότι επρόκειτο για μια «απόπειρα εμπρησμού, προφανώς εγκληματική», που έπληξε τη συναγωγή.

Πρόσθεσε επίσης ότι «όλα τα μέσα έχουν κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό του δράστη».

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν ένα άτομο να βάζει φωτιά

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Γκραντ Μοτ, Στεφάν Ροσινιόλ, οι κάμερες παρακολούθησης της πόλης κατέγραψαν ένα άτομο να βάζει φωτιά στα οχήματα μπροστά από τη συναγωγή, όπως αναφέρει η Le Figaro.

Ο δήμαρχος της Γκραντ Μοτ, καθώς και ο νομάρχης του Ερώ, Φρανσουά-Ξαβιέ Λοχ, επισκέπτονται το σημείο του περιστατικού. Ο νομάρχης δήλωσε: «Έχω ζητήσει από την αστυνομία και τη χωροφυλακή να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για τα εβραϊκά συμφέροντα στην περιοχή».

Η νομαρχία ανακοίνωσε ότι ο νομάρχης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον χώρο του περιστατικού στις 11:30 π.μ. Το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, και ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Αττάλ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την ενίσχυση της στατικής φύλαξης μπροστά από τους εβραϊκούς χώρους λατρείας.

Ο Φαμπιέν Ρουσέλ, πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και σύμμαχος του Ζαν-Λυκ Μελανσόν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, κατήγγειλε μέσω του κοινωνικού δικτύου Χ «τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γαλλία». «Οι δράστες αυτής της πράξης πρέπει να ταυτοποιηθούν και να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτοι», εξέφρασε επίσης τη στήριξή του κάνοντας λόγο για «αφόρητο έγκλημα»: «Οι σκέψεις μας στους πιστούς που δέχθηκαν αυτήν την επίθεση. Η εκκοσμίκευση και η ελευθερία της συνείδησης είναι κόρες της θρησκευτικής ελευθερίας. Δεν το ξεχνάμε ποτέ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα