Γαλλία: Επιβίωσε της πρότασης μομφής ο Μπαϊρού
Διαβάζεται σε 2'Απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού που κατατέθηκε από την Αριστερά. Δεν στήριξαν ακροδεξιά και σοσιαλιστές.
- 05 Φεβρουαρίου 2025 20:22
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού επιβίωσε από πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη (05/02) κερδίζοντας λίγο χρόνο μετά από λιγότερο από δύο μήνες στην εξουσία, χωρίς ωστόσο αυτό να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη πολιτική του επιβίωση.
Με 128 ψήφους υπέρ, η πρόταση, που κατατέθηκε από την Αριστερά, απέτυχε κατά πολύ να φτάσει τις 289 ψήφους που απαιτούνταν για την ανατροπή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση βέβαια εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας (Sénat) ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει νόμος.
Η πρώτη πρόταση μομφής για τον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο από την Αριστερά, ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές δεν την στήριξαν.
Οι βουλευτές άρχισαν αμέσως να συζητούν τη δεύτερη πρόταση μομφής, που αφορά μόνο ένα μέρος του προϋπολογισμού, αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης. η οποία επίσης απορρίφθηκε.
Συνολικά, 128 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρώτης πρότασης και 122 υπέρ της δεύτερης. Χρειάζονταν τουλάχιστον 289 ψήφοι για να πέσει η κυβέρνηση Μπαϊρού.
Η Αριστερά κατέθεσε τις δύο προτάσεις μομφής εναντίον του πρωθυπουργού αφού εκείνος επικαλέστηκε τις ειδικές εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2025 χωρίς να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.
Ο Εθνικός Συναγερμός και οι Σοσιαλιστές είχαν ανακοινώσει πριν από τις ψηφοφορίες ότι δεν θα στήριζαν τις προτάσεις επειδή η Γαλλία χρειάζεται έναν προϋπολογισμό. Ωστόσο οι Σοσιαλιστές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν στο μέλλον μια δική τους, ξεχωριστή πρόταση μομφής με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Μπαϊρού για το μεταναστευτικό.
Ο Μπαϊρού, που ορίστηκε πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Δεκέμβριο με στόχο να τερματίσει μήνες πολιτικής κρίσης, χρησιμοποίησε τη Δευτέρα το αμφιλεγόμενο Άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό λιτότητας από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.
Ωστόσο, η χρήση αυτού του μηχανισμού έδωσε στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής, την οποία υπέβαλε το κόμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν, La France Insoumise (LFI), με την υποστήριξη των Κομμουνιστών και των Πρασίνων, σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.