Γαλλία: Φόβοι για ακόμη μία νύχτα επεισοδίων – Εντολή και για απαγόρευση κυκλοφορίας ανηλίκων

Γαλλία: Φόβοι για ακόμη μία νύχτα επεισοδίων – Εντολή και για απαγόρευση κυκλοφορίας ανηλίκων
Επεισόδια στη Γαλλία μετά τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικά πυρά 2023 Lewis Joly/AP

Αναταραχές αναμένονται τόσο στη Ναντέρ όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. "Ανήλικοι το 30% των συλληφθέντων" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στους γονείς.

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Γαλλία μετά την δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά. Το Σάββατο (01/07) έγινε, παρουσία πλήθους κόσμου, η κηδεία του άτυχου νέου στην πόλη Ναντέρ και οι ώρες που θα ακολουθήσουν αναμένεται και πάλι να είναι δύσκολες σε πολλές πόλεις της χώρας, καθώς η οργή ξεχειλίζει.

Μετά την τελετή στο τζαμί της Ναντέρ η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο, με την οικογένειά του να ζητάει από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά.

Στη Μασσαλία οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν οι συγκοινωνίες σταμάτησαν. Από τις 14:00 του Σαββάτου έως τις 07:00 της Κυριακής (τοπικές ώρες) απαγορεύεται οποιαδήποτε διαδήλωση στην πόλη, σύμφωνα με εντολή του τοπικού επικεφαλής. Μετρό, τραμ και λεωφορεία έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν. Εκτός από την μονάδα CRS, οι αρχές θα κινητοποιήσουν τεθωρακισμένα οχήματα και δύο ελικόπτερα της χωροφυλακής.

Στο Στρασβούργο οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους εμπόρους της πόλης να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους το Σάββατο ενώ τα ΜΜΜ σταμάτησαν να λειτουργούν στις 13:00. Την προηγούμενη μέρα, πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης λεηλατήθηκαν. Λεωφορεία και τραμ θα σταματήσουν από τις 21:00 και στο Ιλ ντε Φρανς ενώ και σε πολλές ακόμα πόλεις και περιοχές έχουν ληφθεί παρόμοια μέτρα.

Ανήλικοι το 30% των συλληφθέντων – Ευθύνες στους γονείς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι δήλωσε ότι “το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι” και έθεσε προ των ευθυνών τους τους γονείς των ανήλικων που συμμετέχουν στις ταραχές.

Για όσους είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική εξουσία, απαιτούμε να κρατήσουν τα παιδιά τους. Και υπάρχει αδίκημα που ο Ποινικός Κώδικας τιμωρεί με φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ κάθε φορά που γονείς, με υπαιτιότητά τους, θέτουν σε κίνδυνο την εκπαίδευση και την ασφάλεια των παιδιών τους“.

Και πρόσθεσε: “Δεν είναι φυσιολογικό 13χρονα να λεηλατούν καταστήματα, κοσμηματοπωλεία, δημαρχεία, αστυνομικά τμήματα, δικαστήρια. Πρέπει να σταματήσει αυτό“.

Ο δήμος του Σεντ Ετιέν ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας για ασυνόδευτους ανήλικους από τις 19:00 του Σαββάτου έως τις 06:00 της επόμενης μέρας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα