Γαλλία: Γιατί ο Μακρόν χάρισε το “μαχαίρι και το καρπούζι” στη Λεπέν με την επιλογή Μπαρνιέ
Διαβάζεται σε 7'Σε ρόλο ρυθμιστή η ακροδεξιά στη Γαλλία μετά τον διορισμό Μπαρνιέ. Πώς ο Μακρόν έδωσε δύναμη στη Λεπέν με την επιλογή πρωθυπουργού και ποια τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
- 06 Σεπτεμβρίου 2024 09:21
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέληξε την Πέμπτη σε διορισμό πρωθυπουργού για να βάλει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας.
Ο δεξιός Μισέλ Μπαρνιέ, ο 73χρονος πρώην διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, είναι ο εκλεκτός του Γάλλου προέδρου μετά από 50 και πλέον ημέρες προσωρινής κυβέρνησης, που ακολούθησαν τις πρόωρες εκλογές στη χώρα. Ωστόσο, με αυτή την κίνηση ο Μακρόν έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ακροδεξιά.
Κι αυτό διότι, με την Αριστερά απέναντι, και μάλιστα στους δρόμους, ο Μακρόν χρειάζεται τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς, καθώς τα κεντρώα και συντηρητικά μπλοκ δεν φτάνουν σε απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Η ακροδεξιά φαίνεται να αναμένει τις πρώτες δηλώσεις του Μπαρνιέ για να ανακοινώσει την στήριξή της στο πρόσωπό του. Η πρώην υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς για την προεδρία, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός (RN), θα περιμένει να δει το πρόγραμμα του νέου δεξιού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ πριν αποφασίσει αν θα τον υποστηρίξει.
Γιατί η Λεπέν τρίβει τα χέρια της
Η επιβίωση της νέας κυβέρνησης του Μπαρνιέ εξαρτάται από τις προθέσεις του Εθνικού Συναγερμού, του ακροδεξιού κόμματος, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις περισσότερες έδρες αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, έχει ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξει προτάσεις δυσπιστίας κατά του Μπαρνιέ στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Μπαρνιέ, επομένως, θα χρειαστεί τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα καταρρεύσει αμέσως. Ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν και η συντηρητική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς, που πιθανόν να τον υποστηρίξουν, διαθέτουν μόνο 213 έδρες, πολύ κάτω από τις 289 που απαιτούνται για την πλειοψηφία.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες του Εθνικού Συναγερμού έχουν θέσει τις προϋποθέσεις τους για υποστήριξη τις τελευταίες ημέρες: μέτρα για την αγοραστική δύναμη, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, την εισαγωγή αναλογικής εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο και «σεβασμός» προς τους ακροδεξιούς βουλευτές.
«Η Μαρίν Λεπέν δίνει το φιλί του θανάτου σε αυτή τη φιγούρα και μετά σε εκείνη. Ο Εθνικός Συναγερμός έχει 142 βουλευτές, δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε», δήλωσε ο κεντρώος γερουσιαστής και σύμμαχος του Μακρόν, Ερβέ Μαρσέλ, σε συνέντευξή του στη Le Monde.
Αν και έχασε τις βουλευτικές εκλογές που αναμενόταν να κερδίσει, μαζί και την ευκαιρία να κυβερνήσει τη Γαλλία, έχει πλέον αναδειχθεί ως ο ρυθμιστής της πολιτικής σκηνής στη χώρα.
Το πολιτικό παρασκήνιο και ο ρόλος της ακροδεξιάς
Η Μαρίν Λεπέν ήταν μια κεντρική φιγούρα στις διαπραγματεύσεις για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού. Το κυνήγι για νέο ηγέτη έφερε τον συντηρητικό Ξαβιέ Μπερτράν ως φαβορί, μετά από συνάντηση της Τρίτης κατά την οποία οι κεντροδεξιοί βουλευτές δήλωσαν στον Μακρόν ότι θα υποστήριζαν έναν δεξιό πρωθυπουργό. Ο Μακρόν κάλεσε τη Λεπέν αργότερα την ίδια μέρα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, όπως αναφέρει το Politico.
Οι δύο συζήτησαν τις υποψηφιότητες του Μπερτράν και του πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζενέβ, του οποίου οι προοπτικές είχαν εξαντληθεί νωρίτερα. Η σχέση της Λεπέν με τον Μπερτράν ήταν έντονα αρνητική, με τον Μπερτράν να καυχιέται ότι «έσπασε τα σαγόνια» της ακροδεξιάς στο βόρειο προπύργιο της Λεπέν. Ο Εθνικός Συναγερμός απείλησε να «απορρίψει αμέσως» μια κυβέρνηση Μπερτράν, ανεξαρτήτως της πολιτικής του, κάτι που ο Μακρόν δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει.
Τελικά, την Πέμπτη, ο Μπερτράν βγήκε εκτός κούρσας και ο Μπαρνιέ ανέλαβε.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν ο Μπαρνιέ, ο οποίος θα πρέπει επίσης να συμβιβαστεί με τους κεντροδεξιούς και κεντρώους υποστηρικτές του, μπορεί να ικανοποιήσει την ακροδεξιά, που αντιτίθεται σε πολλές από τις περικοπές του προϋπολογισμού που πιθανόν θα προταθούν για την επίλυση των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων της Γαλλίας.
«Ο Μπαρνιέ φαίνεται να πληροί ένα από τα κριτήρια που είχαμε θέσει: να μπορεί να σεβαστεί τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις και να μπορεί να μιλήσει με τον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε η Λεπέν.
Αν και η ακροδεξιά θα μπορούσε να επιδιώξει να ανατρέψει την κυβέρνηση Μπαρνιέ, ο δημοσκόπος του OpinionWay, Μπρούνο Ζανμπάρ, δήλωσε ότι μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον της να προκαλέσει αμέσως μια νέα κρίση. «Έχουν τη μοίρα της κυβέρνησης στα χέρια τους, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι προς το συμφέρον τους να την ανατρέψουν πολύ γρήγορα», είπε ο Ζανμπάρ. «Μπορεί να επιλέξουν να αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε.
Ανησυχία και διχασμός στο στρατόπεδο του Μακρόν
Οι πολιτικοί χειρισμοί του Μακρόν με την ακροδεξιά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο στρατόπεδό του. Μετά τη διάλυση της Βουλής εξαιτίας της κυρίαρχης απόδοσης της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκστρατεύσει να κρατήσει τις ακραίες δυνάμεις εκτός εξουσίας στο Παρίσι. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι τους έχει δώσει ένα «σπαθί του Δαμοκλή» να κρέμεται πάνω από την επόμενη κυβέρνηση.
Ένας κεντρώος βουλευτής δήλωσε ότι οι εξελίξεις «δεν αντιστοιχούν στο πνεύμα του ρεπουμπλικανικού μετώπου», μια αναφορά σε μια παραδοσιακή συμφωνία μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός εξουσίας. Η μοίρα του Μπαρνιέ, σύμφωνα με τον βουλευτή, κρατιέται πλέον από τον Εθνικό Συναγερμό.
Από την άλλη, ένας αριστερός βουλευτής από το κόμμα του Μακρόν επέκρινε την αριστερά ότι δεν μπόρεσε να «σκεφτεί έξω από το κουτί». Μετά από εσωτερικές διαμάχες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρότεινε τον 37χρονο δημόσιο υπάλληλο Λουσί Καστέ για τη θέση του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη θέση στις εκλογές τους έδινε το δικαίωμα να επιλέξουν. Ο Μακρόν, όμως, απέρριψε την υποψηφιότητα της Καστέ στο όνομα της θεσμικής σταθερότητας.
Η Μαρί Τοντελιέ, η ηγέτιδα των Πρασίνων, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «έψαχνε για μια φιγούρα που ήταν όλο και πιο δεξιά» για να ικανοποιήσει τον Εθνικό Συναγερμό και να διασφαλίσει ότι δεν θα λογοκρ
Πώς ο Μακρόν κατέληξε στην επιλογή του Μπαρνιέ
Ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός ήταν το τελευταίο όνομα που εμφανίστηκε στις καταιγιστικές διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός Τιερί Μποντέ και ο συντηρητικός Ξαβιέ Μπερτράν φημολογούνταν για λίγο ότι ήταν υποψήφιοι για τη θέση πριν απορριφθούν.
Η πίεση στον Γάλλο πρόεδρο αυξανόταν για να “σπάσει” το αδιέξοδο, καθώς οι Γάλλοι επιστρέφουν στη δουλειά τη Δευτέρα μετά το παραδοσιακό καλοκαιρινό διάλειμμα και ενόψει της επικείμενης προθεσμίας για την έναρξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2025 στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.
Ο Μπαρνιέ αναδείχθηκε ως η κύρια επιλογή αργά την Τετάρτη, μόλις λίγες ώρες πριν από τον επίσημο διορισμό του. O Μπαρνιέ βρισκόταν σε συνομιλίες με τον Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο αργά εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις και που, όπως και άλλοι που αναφέρθηκαν σε αυτή την ιστορία, τους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα.
Γρήγορα έγινε σαφές ότι ο πρώην διαπραγματευτής του Brexit πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του Μακρόν. Ως βετεράνος συντηρητικός, είχε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains), αλλά, στα 73 του χρόνια, δεν θα ανταγωνιζόταν νεότερους συμμάχους με προεδρικές φιλοδοξίες.
Μια σημαντική εξέλιξη στην αναζήτηση του Μακρόν για πρωθυπουργό σημειώθηκε την Τρίτη, όταν ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε σε συμφωνία με τους συντηρητικούς ηγέτες για τον διορισμό ενός δεξιού πρωθυπουργού.
Οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, υπό την ηγεσία του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Λοράν Βοκιέ, ήθελαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον Μακρόν, αλλά “μαλάκωσαν” υπό την πίεση να μην παραδώσουν την εξουσία στην αριστερά.