Γαλλία: Γιατί οι γυναίκες στρέφονται μαζικά στην ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 5'
Μαρίν Λεπέν
Μαρίν Λεπέν AP Photo/Lewis Joly

Οι γυναίκες στη Γαλλία αυξάνουν την υποστήριξή τους στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, κυρίως λόγω της έμφασης στην ασφάλεια αλλά και – όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται – στα δικαιώματα των γυναικών

Οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ήταν παραδοσιακά κυρίως άνδρες, αλλά η συνθήκη αυτή φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς οι γυναίκες στη Γαλλία έρχονται ολοένα κια πιο κοντά στο ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν που ηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, με στόχο να γίνει η πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία στην πρόσφατη ιστορία.

Το αντι-μεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, με τις γυναίκες να οδηγούν την άνοδο του κόμματος της Λε Πεν στην προσπάθειά του να τοποθετηθεί στο πολιτικό κατεστημένο μετά τις ευρωεκλογές όπου το Εθνικό Μέτωπο κατέκτησε την πρώτη θέση με το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό του 31%, αυξημένο από το 23% στις εκλογές του 2019.

Η πιο αξιοσημείωτη πτυχή αυτής της στροφής προς την ακροδεξιά αφορούσε τις γυναίκες ψηφοφόρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay για την εφημερίδα Les Echos που επικαλείται το POLITICO.

Γαλλία: Τι ψήφισαν οι γυναίκες στις ευρωεκλογές

Το 2019, το 25% των ανδρών και το 21% των γυναικών ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Φέτος, όμως, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 33% των γυναικών ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν, υπερβαίνοντας ακόμα και το 30% των ανδρών. Μια εντυπωσιακή δηλαδή αύξηση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων στις γυναίκες ψηφοφόρους μέσα σε πέντε χρόνια.

Το κλείσιμο του χάσματος των φύλων διαφοροποιεί το Εθνικό Μέτωπο από τα αντι-μεταναστευτικά κόμματα σε άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ. Στη Γερμανία, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έλαβε το 19% των ψήφων των ανδρών και το 12% των ψήφων των γυναικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της 9ης Ιουνίου. Στην Ιταλία, οι Αδελφοί της Ιταλίας του Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έλαβαν το 30,5% των ψήφων των ανδρών σε σύγκριση με το 27% των ψήφων των γυναικών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Demopolis.

Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ακροδεξιούς πολιτικούς της Γαλλίας. Για χρόνια, η ακροδεξιά προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των γυναικών, εν μέρει συνδέοντας το θέμα με τις πολιτικές της εκστρατείες κατά των μεταναστών και της κινδυνολογίας γύρω από το Ισλάμ.

Η Λε Πεν προσελκύει τις γυναίκες στην ακροδεξιά

Αντιδρώντας στην ιδέα ότι το κόμμα του θα ήταν κακό για τα δικαιώματα των γυναικών, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο 28χρονος ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν ένας «πρωθυπουργός που εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε γυναίκας και κοριτσιού στη Γαλλία.»

Σε ένα βίντεο, ο Μπαρντέλα υποστήριξε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών, από την ιατρική υποστήριξη μέχρι την προστασία των γυναικών που υποφέρουν από ενδοοικογενειακή βία. Επίσης, είπε ότι θα απελάσει «ξένους παραβάτες και εγκληματίες» και θα επιβάλει αυστηρότερες ποινές για τη βία κατά των γυναικών.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να φοβάται να βγει στους δρόμους της χώρας μας, όποια και αν είναι η ώρα της ημέρας ή της νύχτας», είπε.

Το βίντεό του συμβαδίζει με τη νέα πολιτική πλατφόρμα του Εθνικού Μετώπου, η οποία έχει σχεδιαστεί για να «προστατεύει τους Γάλλους πολίτες που ανησυχούν για την ατομική τους ευθραυστότητα», είπε ο Έρβαν Λεστρουάν, διευθυντής έρευνας της γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Odoxa. Για τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, η ασφάλεια «ερμηνεύεται βαθιά ως απειλές που συνδέονται με τη μετανάστευση», είπε. «Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα.»

Αλλά το κόμμα ορίζει την έννοια της «προστασίας» πιο ευρέως, εφαρμόζοντάς την όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στην υγεία, την απασχόληση και τις συνθήκες διαβίωσης – ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων που αντηχούν στις γυναίκες ψηφοφόρους, εξήγησε.

Ο Μπαρντέλα έχει μεταμορφώσει το κόμμα από μια ομάδα με βάση ψηφοφόρων της ακροδεξιάς σε ένα «κόμμα για όλους … με την υποστήριξη που το συνοδεύει», υποστήριξε.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος και το εκπροσώπησε στις προεδρικές εκλογές, η Λε Πεν έχει επίσης παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, προχωρώντας στον δεύτερο γύρο σε δύο από τις τρεις προεδρικές της υποψηφιότητες και κάνοντας σημαντικά βήματα με τις γυναίκες ψηφοφόρους.

«Αυτό που πραγματικά οδήγησε την εκλογική άνοδο της Μαρίν Λε Πεν ήταν η επιτυχία της στην προσέλκυση του γυναικείου εκλογικού σώματος», είπε η Νόννα Μέιερ, πολιτική επιστήμονας που ειδικεύεται στην γαλλική ακροδεξιά.

Ο πατέρας της Λε Πεν, πρώην ηγέτης του κόμματος και πέντε φορές υποψήφιος για την προεδρία, Ζαν-Μαρί Λε Πεν, «απορρίφθηκε» από τις γυναίκες που απομακρύνθηκαν από τη «σεξιστική» και «άξεστη» στάση του, είπε η Μέιερ. «Μόλις η Μαρίν Λε Πεν έγινε υποψήφια, οι γυναίκες άρχισαν να ψηφίζουν [το Εθνικό Μέτωπο] στις ίδιες αναλογίες με τους άνδρες.»

Μετανάστευση vs γυναικεία δικαιώματα

Ο Μπαρντέλα, υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου για την πρωθυπουργία στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές, εντάχθηκε στο κόμμα υπό την ηγεσία της Λε Πεν και, όπως και εκείνη, πίεσε για την «απο-δαιμονοποίηση» του κόμματος. Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του κόμματος, υποσχέθηκε μια «ανανεωμένη, φεμινιστική» ηγεσία.

Ο Μπαρντέλα έχει επίσης χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα των γυναικών για να στοχοποιήσει κάποιους από τους βασικούς στόχους του κόμματος: τη μετανάστευση και το Ισλάμ. «Οι ευρωπαϊκές αξίες μας θα είναι πάντα εξαιρετικά ανώτερες από εκείνες που υποδουλώνουν τις γυναίκες, τις φυλακίζουν πίσω από μαντίλες», είπε σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρυσι.

Με την ακροδεξιά να είναι τώρα σε θέση να “αρπάξει” την εξουσία, οι φεμινιστικές οργανώσεις τοποθετούνται εναντίον της Λε Πεν, του Μπαρντέλα και των συμμάχων τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα Γυναικών, μία από τις μεγαλύτερες γαλλικές ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, κάλεσε τους ψηφοφόρους να “σταματήσουν την ακροδεξιά” και “να ψηφίσουν μαζικά για ένα μέλλον χειραφέτησης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα