Γαλλία: Η Αγία Σοφία να παραμείνει ανοιχτή για όλους
Το ΥΠΕΞ της Γαλλίας ζητά να παραμείνει "ανοιχτή για όλους" η Αγία Σοφία. Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας θα ανακοινώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών.
- 02 Ιουλίου 2020 21:34
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.
«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.
Σε 15 μέρες η απόφαση για την Αγία Σοφία
Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε σήμερα το αίτημα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί που διατυπώθηκε από σειρά τουρκικών ενώσεων κατά την διάρκεια σύντομης ακροαματικής διαδικασίας και θα ανακοινώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών ενώσεων, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση για την μεταβολή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας», μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, νοσταλγός του οθωμανικού παρελθόντος και πιστός στο ισλάμ, ο οποίος προσπαθεί να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους για να αντιμετωπίσει την απειλή της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία του κορονοϊού, έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Για τον Anthony Skinner, της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα επιτρέψει στον Ερντογάν να ικανοποιήσει την εκλογική του βάση, να ερεθίσει την Αθήνα και να επανασυνδεθεί με το οθωμανικό παρελθόν. «Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να βρει σύμβολο τόσο ισχυρό όσο η Αγία Σοφία για να πετύχει όλους αυτούς τους στόχους δια μιάς», λέει.
Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας «θα είναι προφανώς πολιτική (…) αποτέλεσμα διαβουλεύσεων στους κόλπους της κυβέρνησης», θεωρεί η Asli Aydintasbas, ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations.
Κατά την γνώμη της, η κυβέρνηση πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, κυρίως μέσα από το πρίσμα των σχέσεων με την Ελλάδα, με την Ευρώπη και με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο «η θρησκεία είναι σημαντικό θέμα».