Γαλλία, η επόμενη μέρα: Η κυβέρνηση έπεσε, το πρόβλημα παραμένει

Διαβάζεται σε 6'
Μισέλ Μπαρνιέ
Μισέλ Μπαρνιέ EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πολιτικός επιστήμονας και οικονομικός αναλυτής Θεοφάνης Κοτσώνης μιλά στο NEWS 24/7 για την επόμενη μέρα στη Γαλλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Μόλις τρεις μήνες διάρκεια είχε τελικά η κυβέρνηση Μπαρνιέ, μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία κατέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης (04/12) με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και υπερψηφίστηκε και από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, μετά το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεών της με τον Γάλλο πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό του 2025.

Ο λόγος της κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι πρωτίστως δημοσιονομικός, όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Θεοφάνης Κοτσώνης, πολιτικός επιστήμονας και οικονομικός αναλυτής με έδρα το Παρίσι και σημειώνει πως “μπορεί η κυβέρνηση να έπεσε, το πρόβλημα όμως παραμένει” και προσθέτει πως “οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο επιλέξει ο Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να έχει παρόμοια κατάληξη”.

Όπως είπε, η κυβερνητική αστάθεια η πολιτικοοικονομική κρίση θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτσώνης στάθηκε στα δημοσιονομικά της Γαλλίας και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία της ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για ένα “κακό κοκτέιλ” που διαμορφώνουν οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας την περίοδο αυτή. Όπως είπε στη Γαλλία αυτή τη στιγμή το χρέος συσσωρεύεται, η χώρα έπεσε επενδυτική βαθμίδα και όπως παρατηρεί, η κατάσταση κλιμακώνει.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα περισσότερα οικονομικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ως παράμετρο την πολιτική σταθερότητα, επομένως τα πράγματα είναι πολύ αβέβαια.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Κοτσώνης εκτίμησε πως θα αναζητήσει κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής από τον σοσιαλδημοκρατικό ή τον κεντρογενή χώρο ή θα σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά όπως τονίζει, όσο ο Γάλλος πρόεδρος δεν επιλέγει πρωθυπουργό από το πρώτο κόμμα, δηλαδή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η κατάσταση θα είναι ρευστή.

Πώς έπεσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Η διαδικασία στην Εθνοσυνέλευση

Την περασμένη Δευτέρα (02/12), ο γάλλος πρωθυπουργός δέσμευσε την κυβέρνησή του για τη χρήση του άρθρου 49 παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος και να περάσει δηλαδή χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι “έφτασε στο τέλος του διαλόγου” με τις πολιτικές ομάδες, και κυρίως το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, με την οποία μάλιστα είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες την ίδια ημέρα, προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση του Εθνικού Συναγερμού.

Στη συνέχεια, κατατέθηκαν δύο ξεχωριστές προτάσεις μομφής, από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και την ακροδεξιά. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ από την αριστερά ήταν αυτή που τέθηκε πρώτη σε ψηφοφορία και, όπως ήταν αναμενόμενο, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 331 βουλευτές.

Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ καθίσταται έτσι η πιο σύντομη διακυβέρνηση στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας από το 1958.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση για την πρόταση μομφής ξεκίνησε στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και περίπου 3 ώρες μετά πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος. Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.

Διάγγελμα Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης (04/12)

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί αύριο στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) στον γαλλικό λαό, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το Ελιζέ, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε στην Εθνοσυνέλευση και η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Στον απόηχο αυτού του αποτελέσματος, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτηση του. Αντιθέτως ανέφερε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό να εργαστεί ούτως ώστε να καταλήξει σε έναν κρατικό προϋπολογισμό αποδεκτό για όλους.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ζήτησε την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αν διορίζει κάθε τρεις μήνες έναν Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία, δεν θα καταφέρει να μείνει στην προεδρία της Δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια».

Από την άλλη, ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ δεν έθεσε θέμα παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε τον Μακρόν να ακούσει τους Γάλλους και να διορίσει πρωθυπουργό προερχόμενο από τους κόλπους της αριστεράς.

Η “Ανυπότακτη Γαλλία” καλεί τον Μακρόν να παραιτηθεί

Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ανυπότακτη Γαλλία” (LFI) ζήτησε απόψε την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά την υπερψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI Ματίλντ Πανό αξίωσε «από τον Εμανουέλ Μακρόν να αποχωρήσει», ζητώντας «πρόωρες προεδρικές εκλογές».

Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με διάφορες επιλογές. Ωστόσο, είναι συνταγματικά περιορισμένος από το γεγονός ότι, επειδή διέλυσε τη Βουλή τον Ιούνιο, δεν μπορεί να την ξαναδιαλύσει πριν από τον Ιούνιο του 2025.

Ο πρόεδρος θα μπορούσε απλά να επαναφέρει τον Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού, κάτι που η Βουλή θα θεωρούσε προκλητικό, και για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι θεωρούν αυτήν την επιλογή απίθανη. Μπορεί επίσης να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας να προσπαθήσουν να χτίσουν μια νέα συμμαχία, αυτή τη φορά με περισσότερη υποστήριξη.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει εκ νέου προσπάθειες από το κέντρο για να αποσπάσουν τα πιο μετριοπαθή στοιχεία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS). Αν και η συμμαχία της αριστεράς έχει συχνά εμφανιστεί διαιρεμένη σε επιμέρους ζητήματα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα πετύχει.

Ο Μακρόν θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να επιβλέψει τη διακυβέρνηση της Γαλλίας για άλλους έξι μήνες.

Τέλος, θα μπορούσε ο ίδιος να παραιτηθεί, προκαλώντας νέες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά προς το παρόν αυτή η επιλογή θεωρείται επίσης απίθανη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα