Γαλλία: Υποψήφιος πρωθυπουργός ο 28χρονος ακροδεξιός “σούπερ σταρ”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Ζορντάν Μπαρντελά
Ο Ζορντάν Μπαρντελά Associated Press

Η κυριαρχία του Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές στη Γαλλία προκάλεσε πολιτικό σεισμό, και μάλιστα την επομένη των εκλογών το κόμμα της Λεπέν «έδειξε» τον αντίπαλο του Μακρόν στις κάλπες.

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του, του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, για την πρωθυπουργία στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σεμπαστιάν Σενί.

«Ο Ζορντάν Μπαρντελά εξελέγη ευρωβουλευτής, άρα έχει ήδη το λαϊκό χρίσμα» και «είναι ο υποψήφιος μας για να πάει στο Ματινιόν», το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, δήλωσε ο Σενί στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, λίγες ώρες μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται πως ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) εξασφάλισε περίπου το 33% των ψήφων έναντι 15% που έλαβε η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου προέδρου, που σηματοδοτεί ένα καίριο πλήγμα για τον Μακρόν και εγκαινιάζει μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία.

«Για μένα, που πάντα θεωρώ ότι μια Ευρώπη ενωμένη, ισχυρή, ανεξάρτητη είναι καλή για τη Γαλλία, αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μπορώ να ανεχθώ» δήλωσε σε έκτακτο διάγγελμά του, το βράδυ της Κυριακής. «Αποφάσισα να σας δώσω πίσω την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος, με τη διεξαγωγή εκλογών».

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί σε μόλις τρεις εβδομάδες, στις 30 Ιουνίου, με τον δεύτερο γύρο να είναι προγραμματισμένος για τις 7 Ιουλίου.

Μπαρντελά: Ο ακροδεξιός “σούπερ σταρ”

Ο 28χρονος ακροδεξιός “σούπερ σταρ” Ζορντάν Μπαρντελά παρουσιάζεται από το Politico ως ένα «προϊόν», θέτοντας προεκλογικά το ερώτημα αν θα μπορούσε να είναι «το νέο πρόσωπο της Ευρώπης».

«Οι Γάλλοι περιφρονούν τους πολιτικούς τους. Οι καινούργιοι απολαμβάνουν σύντομους «μήνες του μέλιτος», πριν αναπόφευκτα «μαραθούν» κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Μόλις το ένα τέταρτο των Γάλλων έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους ή στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση» αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή του.

Το Politico επισημαίνει πως ο Μπαρντελά έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στα social και δη στο TikTok «αξιοποιώντας» την εμφάνισή του και αποσκοπώντας να κερδίσει ψήφους των νέων. Όταν η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD εξέδωσε μια λίστα με τις 50 πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία, ο Μπαρντελά ήταν ο μόνος πολιτικός που μπήκε στη λίστα.

Ο Μπαρντελά πάντως προσπαθεί να δημιουργήσει μια «lifestyle» ακροδεξιά, με «αστεία» στα social media και με ρητορική φιλική προς το ευρύ κοινό. Η καμπάνια του για τις ευρωεκλογές, δε, δεν είχε τη σοβαροφάνεια της Λεπέν, με την ίδια να τον περιγράφει ως “Θείο δώρο” στην προσπάθειά της να «κεντρίσει» πιο κεντρώο κοινό για να πάρει την εξουσία.

Οι επικριτές του Μπαρντελά αναφέρουν πως ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος, εξ ου και η «ξαφνική» ανάδειξή του από το «πουθενά». Επίσης, έχει κατηγορηθεί πως ανάρτησε ρατσιστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ήταν περιφερειακός σύμβουλος το 2016, με τον ίδιο μετέπειτα βέβαια να αρνείται τις κατηγορίες. Πολλοί πάντως εκτιμούν πως αν η Λεπέν αποτύχει και το 2027, ο Μπαρντελά θα αναλάβει το κόμμα της, δεδομένης και της φιλοεπιχειρηματικής του στάσης. Εκτός αν η Λεπέν, αποφασίσει με κάποιον τρόπο να τον… αδειάσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα