Γαλλία-Ιταλία: Διπλωματική κρίση με φόντο τα Κίτρινα Γιλέκα
Τον πρέσβη της στη Ρώμη ανακαλεί η Γαλλία, στην μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
- 07 Φεβρουαρίου 2019 17:45
Την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διανύουν Γαλλία και Ιταλία, μετά την ανάκληση του γάλλου πρεσβευτή από την Ρώμη, αφού είχε προηγηθεί συνάντηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο με εκπροσώπους των Κίτρινων Γιλέκων.
Σε ανακοίνωση του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά: Για πολλούς μήνες, η Γαλλία υπήρξε στόχος επαναλαμβανόμενων, αβάσιμων επιθέσεων και εξοργιστικών ανακοινώσεων” και προσθέτει “Οι διαφωνίες είναι ένα πράγμα, ενώ η χειραγώγηση των διμερών σχέσεων για εκλογικούς σκοπούς είναι άλλο”.
Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών της χώρας και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον Εμμανουέλ Μακρόν, σε μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα, από την μετανάστευση μέχρι τα ‘Κίτρινα Γιλέκα”.
“Αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μία σοβαρή κατάσταση, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στην Γαλλία”, προσθέτει το γαλλικό ΥΠΕΞ, ανακοινώνοντας πως ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ρώμη επρόκειτο να ανακληθεί άμεσα για διαβουλεύσεις.
Ο Ντι Μάιο, κατά την τρέχουσα εβδομάδα είχε συνάντηση με εκπροσώπους των Κίτρινων Γιλέκων, μετά την οποία δήλωσε: “Ο άνεμος της αλλαγής έχει περάσει τις Άλπεις”, δήλωση την οποία η γαλλική κυβέρνηση εξέλαβε ως “απαράδεκτη πρόκληση”.
“Πανευτυχής” ο Σαλβίνι για ενδεχόμενη συνάντηση με Μακρόν
Η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρός της Ματέο Σαλβίνι, προσθέτοντας πως θα ήταν ευτυχής αν συναντούσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.
Απαντώντας στην απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ιταλία, ο Σαλβίνι ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε πως θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Παρίσι, προσθέτοντας όμως ότι η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει τρία «θεμελιώδη» ζητήματα.
Ο Σαλβίνι διευκρίνισε πως η γαλλική αστυνομία πρέπει να σταματήσει να ωθεί μετανάστες πίσω στο έδαφος της Ιταλίας και να σταματήσει να διεξάγει πολύωρους μεθοριακούς ελέγχους που μπλοκάρουν την κυκλοφορία στα σύνορα. Το Παρίσι πρέπει επίσης να παραδώσει στην Ιταλία μια δεκαπενταριά πρώην μέλη ιταλικών αριστερών μαχητικών οργανώσεων που έχουν καταφύγει στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες.