Γαλλία: Νέα μεγαλειώδης διαδήλωση κατά της αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης

Γαλλία: Νέα μεγαλειώδης διαδήλωση κατά της αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης
Διαδήλωση στο Παρίσι κατά της αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης AP Photo/Lewis Joly

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Παρισιού διαμαρτυρόμενοι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Για "κοινωνική πρόοδο" κάνει λόγο η κυβέρνηση Μακρόν.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι το Σάββατο (21/1), κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των νεολαιίστικων οργανώσεων και του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερή αντιπολίτευση).

“Αντίσταση!”, “Είμαστε εδώ, κι ας μην το θέλει ο Μακρόν” ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών ενώ το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα (23/1) στο υπουργικό συμβούλιο.

Η διαδήλωση με επικεφαλής νέους, στην οποία όμως μετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της πλατείας της Βαστίλης και της πλατείας του Έθνους, χωρίς να σημειωθεί κάποιο αξιοσημείωτο περιστατικό. Ωστόσο η σημερινή συγκέντρωση δεν είχε τη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στην κινητοποίηση της Πέμπτης (19/1), στην οποία μετείχαν από 1 έως 2 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας ή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Γαλλίας.

Οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 150.000 διαδηλωτές ενώ άλλες καταμετρήσεις είναι πολύ πιο ολιγάριθμες. Αστυνομική πηγή υπολογίζει ότι συμμετείχαν στη σημερινή διαδήλωση περίπου 12.000 άτομα και το γραφείο Occurrence που εξυπηρεί μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου, εκτιμά ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τις 14.000.

Διαδήλωση στο Παρίσι κατά της αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης AP Photo/Lewis Joly

Στο συγκεντρωμένο πλήθος βρέθηκε η 30χρονη σκηνοθέτιδα, Σαρλότ Λαμορλέτ, και η 29χρονη ηθοποιός, Κλοέ Κισκιπούρ, οι οποίες δήλωσαν ότι “είμαστε στην αρχή του κινήματος. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να ενθαρρύνουμε κι άλλους ανθρώπους να έρθουν”. Δίπλα τους, η Ζοέ Λοριού-Σεβαλιέ, μέλος του κόμματος Génération.s. “Θέλουμε να το παλέψουμε, θέλουμε να πούμε ότι δεν θα είμαστε η γενιά που θυσιάστηκε”.

Παρών μέσα στο πλήθος ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), απευθύνθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν: “Ανάθεμά σας, που θέλετε να μετατρέψετε ολόκληρη την ύπαρξή μας σε εμπόρευμα”.

Το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό και το βασικό του μέτρο, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62, προσκρούει σε ένα ενωμένο συνδικαλιστικό μέτωπο και τη μεγάλη εχθρότητα της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η πολιτική δοκιμασία για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνεται σε μια τεταμένη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία, με τους Γάλλους να υφίστανται τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, στο 5,2% κατά μέσο όρο το 2022.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επέλεξε να παρατείνει τον χρόνο εργασίας για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιδείνωση των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού. Υπεραμύνεται του προγράμματός της παρουσιάζοντάς το ως “φορέα κοινωνικής προόδου” κυρίως με αυξήσεις στις μικρές συντάξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα