Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ

Διαβάζεται σε 2'
Ο Μισέλ Μπαρνιέ
Ο Μισέλ Μπαρνιέ AP

Μετά από δύο μήνες ο Εμανουέλ Μακρόν κατέληξε στην επιλογή του Μισέλ Μπαρνιέ για τη θέση του Πρωθυπουργού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα, Πέμπτη (05/09) πρωθυπουργό της χώρας τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, ανακοίνωσε το Ελιζέ, 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.

Ο Μακρόν έδωσε στον Μπαρνιέ εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.

Ο Μπαρνιέ θα έχει την μεγάλη πρόκληση να να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ. Ειδικότερα, έχει υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός και δύο φορές ως Ευρωπαίος επίτροπος προτού γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

Προέρχεται από τη δεξιά, τιμά τη γκωλική παράδοση, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Από το περιβάλλον του Μακρόν βεβαίωναν ότι ο Μπαρνιέ ήταν από την αρχή βασική επιλογή τους.

Τα πόστα που έχει αναλάβει

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Γαλλία, έχει αναλάβει πολλούς ρόλους στο παρελθόν. Το 1973, σε ηλικία 22 ετών, έγινε ο νεότερος γενικός σύμβουλος της Γαλλίας.

Επιπλέον, έγινε το νεότερο μέλος του κοινοβουλίου καθώς και ο νεότερος πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου της Σαβοΐας.

Διετέλεσε τέσσερις φορές υπουργός (Περιβάλλοντος, το 1993, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το 1995, Εξωτερικών Υποθέσεων, το 2004 και Γεωργίας, το 2007), δύο φορές Ευρωπαίος Επίτροπος, και, τέλος, διαπραγματευτής για το Brexit.

Το πρώτο μεγάλο επίτευγμα του Μπαρνιέ ήταν τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Αλμπερβίλ της Σαβοΐας το 1992.

Ο Μπαρνιέ είναι σεβαστός στην ευρωπαϊκή σκηνή, στην οποία έδωσε το «παρών» για μια περίοδο δεκαπέντε ετών, έως ότου συναφθεί η συμφωνία για το Brexit το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα