Γαλλία: Νομοσχέδιο επιτρέπει την παρακολούθηση πολιτών από την αστυνομία

Γαλλία: Νομοσχέδιο επιτρέπει την παρακολούθηση πολιτών από την αστυνομία
Αστυνομία στη Γαλλία AP Photo/Alexander Turnbull

Τη δυνατότητα παρακολούθησης των πολιτών μέσω των κινητών τους τηλεφώνων -και όχι μόνο- έχει και "με τη βούλα" η γαλλική αστυνομία. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, οι Γάλλοι νομοθέτες έδωσαν στη γαλλική αστυνομία τη νομική εξουσία να παρακολουθεί υπόπτους ενεργοποιώντας εξ αποστάσεως κάμερες, μικρόφωνα και λειτουργίες εντοπισμού θέσης GPS στο κινητό τηλέφωνο ενός ατόμου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά φορητούς υπολογιστές, οχήματα, smartphones και άλλες συνδεδεμένες συσκευές και θα χρησιμοποιείται μόνο όταν ένα άτομο που εξετάζεται ως ύποπτο για έγκλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών.

Όπως αναφέρει το NDTV, παρά τις αντιδράσεις περί αυταρχισμού και αδικαιολόγητης κυβερνητικής εποπτείας από ανθρώπους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti υποστηρίζει ότι οι νέοι κανονισμοί θα επηρεάσουν μόνο “δεκάδες περιπτώσεις ετησίως”.

Οι συσκευές θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από απόσταση, προκειμένου να καταγράψουν εικόνες και ήχους υπόπτων για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι προϋποθέσεις για εφαρμογή του νόμου

Το εν λόγω μέτρο δεν θα μπορεί να εφαρμόζεται αλόγιστα, καθώς θα απαιτείται δικαστικό ένταλμα.

Επιπλέον, ο νόμος αποκλείει συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες από την παρακολούθηση, όπως γιατρούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, δικαστές και Γάλλους νομοθέτες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα