Η Λεπέν στηρίζει την πρόταση μομφής της Αριστεράς και ρίχνει τη γαλλική κυβέρνηση
Διαβάζεται σε 8'Στην ενεργοποίηση του άρθρου 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία προχώρησε ο Μπαρνιέ. Όσα γνωρίζουμε για την πρόταση μομφής.
- 02 Δεκεμβρίου 2024 16:38
Σε χρήση της δυνατότητας που του δίνει το Σύνταγμα να παρακάμψει την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό προχωρά ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια κίνηση που τον φέρνει αντιμέτωπο με πρόταση μομφής.
Μπροστά στον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης μειοψηφίας που συγκροτήθηκε πριν από τρεις μήνες, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην κρατική συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες το 2025, σε μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσει την στήριξη της ακροδεξιάς.
Κατά την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαρνιέ υποστήριξε πως εξάντλησε τα όρια του διαλόγου, ενώ στη συνέχεια τόσο η συμμαχία της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όσο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, αποχώρησαν από την αίθουσα. Λίγο αργότερα, ο Εθνικός Συναγερμός ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής που έχει προαναγγείλει και κατέθεσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση μομφής εντός εικοσιτετραώρου. Η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί μόνο 48 ώρες μετά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, δηλαδή όχι πριν από την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Η Αριστερά κατέθεσε την πρόταση μομφής
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) επιβεβαίωσε την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία συνυπογράφεται από όλες τις ομάδες της αριστερής συμμαχίας.
Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του LFI, Ερίκ Κοκερέλ, δήλωσε ότι αυτός θα είναι εκείνος που θα φέρει την πρόταση μομφής του LFI, την οποία η αριστερά έχει ήδη διασφαλίσει ότι θα υποστηρίξει.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα
Όπως έχουν τα πράγματα και αριθμητικά, το σύνολο των ψήφων της Αριστεράς, που αποτελείται από τους Πράσινους (EELV) (38), το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) (17), το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας (66) και το La France insoumise (LF) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν (71), μαζί με εκείνο του Εθνικού Συναγερμού (FN) (124) και της ομάδα του Ερίκ Σιότι (16) σημαίνει ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ θα περάσει με 332 ψήφους επί συνόλου 577. Ωστόσο αυτό μένει να φανεί, καθώς ο κάθε βουλευτής διατηρεί την ελευθερία της ψήφου του.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πρόταση μομφής «μπορεί να εγκριθεί μόνο από την πλειοψηφία των μελών που απαρτίζουν τη Συνέλευση, δηλαδή από τουλάχιστον 289 εκλεγμένους αντιπροσώπους.
Αν – όπως είναι το πιθανότερο πλέον – υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές συνθήκες και τη δυσκολία με την οποία προέκυψε το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ, η πιθανότητα να υπάρξει γρήγορα νέος ένοικος του Ματινιόν παραμένει αβέβαιη.
Ο Εθνικός Συναγερμός στηρίζει την πρόταση μομφής
Η Μαρίν Λεπέν κατά τις δηλώσεις που πραγματοποίησε, επιβεβαίωσε ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της Αριστεράς ενώ θα καταθέσει και τη δική του.
«Δεν είναι μυστικό ότι από την ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενική πολιτική, ο οποίος υποσχέθηκε να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θέσεις των ομάδων και των πρώτων μεταξύ τους, η κυβέρνηση δεν θεώρησε σκόπιμο να σεβαστεί αυτή τη δέσμευση», είπε η Μαρίν Λεπέν στην αίθουσα Salle des Quatre-Colonnes της Εθνοσυνέλευσης.
«Πολύ πρόσφατα, η κυβέρνηση στράφηκε για πρώτη φορά στον Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές του. Δεν τις αφαιρούμε. Πρόκειται για αποφάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το πολύ άδικο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης» πρόσθεσε.
Για την πρόταση μομφής, είπε: «Την ώρα που σας μιλάω, έχει κατατεθεί πρόταση μομφής [από τον Εθνικό Συναγερμό] και θα ψηφίσουμε για να αποδοκιμάσουμε την κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Αριστερά είπε: «Από όπου κι αν προέρχονται αυτές οι προτάσεις μομφής, αν υπάρχουν μία ή περισσότερες, θα ψηφίσουμε αυτές τις προτάσεις μομφής, και πρώτα απ’ όλα τη δική μας» απάντησε.
«Ο Πρωθυπουργός μόλις ενεργοποίησε το άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης», δημοσίευσε ο Εθνικός Συναγερμός στο Χ. «Το κείμενο αυτό, όπως και αυτή η Κυβέρνηση, χρήζει μομφής» συνέχισε.
«Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που επανασυνδέεται με το νήμα του Μακρονισμού, που αρνείται να λάβει υπόψη της την κοινωνική έκτακτη ανάγκη του τέλους του μήνα και που αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης», δημοσίευσε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο Χ. «Ο Εθνικός Συναγερμός θα ψηφίσει υπέρ της μομφής» κατέληξε.
Η Αριστερά καταθέτει πρόταση μομφής
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της LFI, Ματιλντ Πανό, δήλωσε νωρίτερα πως ο συνασπισμός της Αριστεράς θα καταθέσει πρόταση μομφής για να ανατρέψει τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ.
«Μπροστά σε αυτή την άρνηση της δημοκρατίας για πολλοστή φορά, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που είχε τη συντομότερη θητεία. […] Βιώνουμε ένα πολιτικό χάος εξαιτίας της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ και της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν», εξήγησε η βουλεύτρια στην ομιλία της στην Εθνοσυνέλευση.
Ο επικεφαλής του LFI, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, είπε στη συνέχεια ότι «όλες οι κινήσεις για να σωθεί η κυβέρνηση Μπαρνιέ απέτυχαν». «Θα πέσει. Και ο Μακρόν, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την οικονομική και πολιτική κρίση, πρέπει να φύγει για να επιστρέψει ο λόγος στις ψήφους των Γάλλων».
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα – στο οποίο η κυβέρνηση Μπαρνιέ ασκούσε πιέσεις το προηγούμενο διάστημα – ανακοίνωσε επίσης μέσω του Χ ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής. Ο επικεφαλής του στην Εθνοσυνέλευση, Μπορίς Βαλό, εξέφρασε την «οργή και την ανησυχία» του μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 από τον Μπαρνιέ, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ήταν καταλληλότερος συνομιλητής του στον διάλογο η Λεπέν και ο Εθνικός Συναγερμός και το προτίμησε αντί να συζητήσει με την Αριστερά, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Λεπέν και του πρωθυπουργού το πρωί της Δευτέρας, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για τις φαρμακευτικές δαπάνες.
Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 49 του Συντάγματος
Ο Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποιεί το άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό. Το άρθρο του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέσυρε τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποζημιώσεις φαρμάκων λίγες ώρες πριν τις παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση της ακροδεξιάς της Λεπέν για τον προϋπολογισμό και να αποφύγει την πρόκληση ψήφου δυσπιστίας.
Το προηγούμενο διάστημα, η συμμαχία της Αριστεράς είχε ξεκαθαρίσει πως αν ο Μπαρνιέ έκανε χρήση του εν λόγω άρθρου, θα προχωρούσε σε πρόταση δυσπιστίας. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε απειλήσει επίσης με πρόταση μομφής, αν ο Μπαρνιέ δεν δεχθεί τους όρους που του είχε θέσει.
Αν τα δύο κόμματα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την πτώση της τρεις μήνες αφότου συγκροτήθηκε, καθώς αθροιστικά συγκεντρώνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μπαρνιέ: Πήγα τον διάλογο μέχρι τέλους
«Σας εξήγησα τη μέθοδό μου, η οποία βασίζεται στην ακρόαση, τον σεβασμό και τον διάλογο, πρώτα και κύρια όσον αφορά το Κοινοβούλιο και όλες τις ομάδες που το απαρτίζουν» είπε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές. «Σας είπα ότι θα μιλήσω με ειλικρίνεια για τους περιορισμούς που βαραίνουν τη χώρα μας», πρόσθεσε.
«Η Γαλλία πρέπει να εξοπλιστεί με ένα σχέδιο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης και έναν προϋπολογισμό για το 2025. Έχω φτάσει τον διάλογο μέχρι τέλους» «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, υπάρχει συμφωνία στην κοινή επιτροπή, την καλωσορίζω».
«Εναπόκειται τώρα σε εσάς να αποφασίσετε αν θα εγκρίνουμε ένα κείμενο ή αν θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητο έδαφος», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αποσπώντας χειροκροτήματα από το στρατόπεδό του. «Οι Γάλλοι δεν θα μας συγχωρούσαν να προτιμήσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα από το μέλλον του Έθνους», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό το λόγο καθιστώ την κυβέρνηση υπεύθυνη για ολόκληρο το νομοσχέδιο βάσει του άρθρου 49 π. 3 του Συντάγματος».