Γαλλία: Ο Μακρόν κέρδισε μια μάχη, αλλά ο “πόλεμος” μόλις άρχισε
Διαβάζεται σε 3'Είναι η εκλογή της Γιαέλ Μπρον-Πιβέ στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης μία νίκη για το κόμμα Μακρόν; Σίγουρα ναι. Αλλά οι ισορροπίες στη γαλλική πολιτική σκηνή είναι ακόμα “στον αέρα”.
- 20 Ιουλίου 2024 15:13
Οι υποστηρικτές του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να κέρδισαν μια μάχη. Αλλά ο πόλεμος για τον έλεγχο της γαλλικής κυβέρνησης μόλις ξεκίνησε.
Την Πέμπτη (18/7), οι σύμμαχοι του Μακρόν ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους βουλευτές του δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εξέλεξαν τον επικεφαλής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, τον τέταρτο υψηλότερο αξιωματούχο της χώρας. Τη θέση κατέλαβε η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ από το κόμμα του Μακρόν, συγκεντρώνοντας 220 ψήφους έναντι 207 του αντιπάλου της, υποψήφιου του Νέου Λαϊκού Μετώπου και βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντρέ Σασέν, και 141 του ακροδεξιού υποψηφίου, Σεμπαστιέν Σενί.
Αυτή η εξέλιξη έδωσε περισσότερες ελπίδες στο προεδρικό στρατόπεδο ότι, παρά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές, ενδεχομένως το κόμμα του Μακρόν να καταφέρει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο παράγοντα της επόμενης γαλλικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει το Politico, αρκετά κόμματα της Εθνοσυνέλευσης χαρακτήρισαν την εκλογή της Μπρον-Πιβέτ ως μια “αντιδημοκρατική κατάληψη εξουσίας”, μετά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, χαρακτήρισε την εκλογή μίας “Μακρονικής” μετά την ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές ως “το αποκορύφωμα της άρνησης της δημοκρατίας”.
Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των γαλλικών κομμάτων ήταν και η συμμετοχή των υπουργών του υπουργικού συμβουλίου στην εκλογή της Μπρον-Πιβέτ.
Ενώ οι υπουργοί συνήθως δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν στην Εθνοσυνέλευση, τα 17 μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης συμμετείχαν ακόμη στην ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι οι παραιτήσεις τους έχουν επίσημα γίνει δεκτές και τώρα υπηρετούν με προσωρινή ιδιότητα.
“Βλέπουμε πώς ο Μακρόν κλειδώνει την εξουσία”, δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων, Σαντρίν Ρουσσό, στον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TF1 την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξετάζει το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών της συμμετοχής των υπουργών, με τους ειδικούς να διαφωνούν για το αν είναι συνταγματικό να ψηφίζουν οι υπουργοί ή όχι.
Το ακροδεξιό κόμμα “Εθνικός Συναγερμός” επέκρινε επίσης την κίνηση, με τον βουλευτή Ζαν-Φιλίπ Τανγκί να την χαρακτηρίζει κίνηση «κοντά στη διαφθορά της εξουσίας».
Αναλυτές της γαλλικής πολιτικής σκηνής αναφέρουν πως ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.
“Η Ευρώπη συνεχίζει να ζει με τη Γαλλία ‘στον αέρα’”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ευρωπαϊκής οικονομικής νομοθεσίας στο HEC Paris, Αρμίν Στάινμπαχ.