Γαλλία: Οι μπλε αστακοί 500.000 ευρώ “δάγκωσαν” τον Μακρόν

Διαβάζεται σε 2'
Δείπνο Μακρόν - Βασιλιά Κάρολου στις Βερσαλλίες
Δείπνο Μακρόν - Βασιλιά Κάρολου στις Βερσαλλίες Benoit Tessier/Pool via AP

Το Μέγαρο των Ηλυσίων κατηγορείται για υπερβολικές δαπάνες, με το ετήσιο έλλειμμα να φτάνει τα 8,3 εκατομμύρια ευρώ. Τα πολυτελή δείπνα του Μακρόν που εκτίναξαν τον προϋπολογισμό.

Το Μέγαρο Ηλυσίων βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων μετά τη δημοσίευση του ετήσιου ελέγχου του προϋπολογισμού του, που αποκαλύπτει ένα πρωτοφανές έλλειμμα ύψους 8,3 εκατομμυρίων ευρώ για το προηγούμενο έτος. Στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως δύο πολυτελή κρατικά δείπνα που κόστισαν συνολικά πάνω από 887.000 ευρώ.

Ένα από αυτά διοργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βερσαλλίες προς τιμή του βασιλιά Κάρολου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και της βασίλισσας Καμίλας. Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων ήταν ο τραγουδιστής των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ, και ο ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Το μενού περιλάμβανε μπλε αστακό, γαλλικά πουλερικά Μπρες με μανιτάρια γκρατέν και μια ποικιλία γαλλικών και αγγλικών τυριών, και το κόστος του άγγιξε τα 475.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 165.000 ευρώ δαπανήθηκαν για το catering και ta 40.000 ευρώ για κρασί, συμπεριλαμβανομένου ενός μπουκαλιού Château Mouton Rothschild του 2004.

Το δεύτερο δείπνο πραγματοποιήθηκε στο Λούβρο τον Ιούλιο του 2023, προς τιμή του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, με στόχο την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων και την προώθηση της πώλησης γαλλικών υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών στο Νέο Δελχί. Το κόστος του εν λόγω δείπνου ανήλθε σε 412.000 ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους μέσω λιτότερων εκδηλώσεων στο Ελιζέ, όπου προτιμάται το εσωτερικό προσωπικό κουζίνας, το συνολικό κόστος των προεδρικών δαπανών αυξήθηκε κατά 6,5% το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 125 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η κακή διαχείριση των προεδρικών ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένων 12 ακυρωμένων ταξιδιών που κόστισαν άνω των 830.000 ευρώ, συνέβαλε περαιτέρω στο έλλειμμα.

Απαντώντας στις επικρίσεις, το Ελιζέ τόνισε ότι οι διπλωματικές σχέσεις της Γαλλίας απαιτούν τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων. Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο των δαπανών, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω ελλείμματα στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα