Γαλλία: Οι ψηφοφόροι μπροστά στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση

Διαβάζεται σε 5'
Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία AP Photo Jean-Francois Badias

Με την αβεβαιότητα του αποτελέσματος και το κατά πόσο νικημένη θα βγει η Ακροδεξία, θα ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι οι Γάλλοι ψηφοφόροι βρεθούν μπροστά στις κάλπες, προκειμένου να αποφασίσουν για μια εξαιρετική στιγμή στην πολιτική τους ιστορία: τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Μια διαδικασία που μπορεί να φέρει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας μετά τη ναζιστική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – ή να μην προκύψει καθόλου πλειοψηφία.

Οι επιλογές που θα γίνουν θα καθορίσουν το μέλλον της Γαλλίας σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και στρατηγικές συμμαχίες.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι πολιτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια από τις πιο αβέβαιες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, με κύριο ερώτημα το ποια κόμματα ή πολιτικές συμμαχίες θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να ηγηθούν της χώρας προς την επόμενη δεκαετία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου και ύστερα από μια βιαστική προεκλογική εκστρατεία, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς ανταγωνίζονται τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ: ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου που περιλαμβάνει δυνάμεις της κεντροαριστεράς, των Πρασίνων και της σκληρής αριστεράς.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, βασισμένα στις δημοσκοπήσεις, δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στο γαλλικό ακροδεξιό κόμμα “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λεπέν.

 

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία συνιστούν μια σημαντική στιγμή για την πολιτική σκηνή της χώρας και της Ευρώπης συνολικά. Μετά από μήνες έντονων προεκλογικών εκστρατειών, οι Γάλλοι θα κληθούν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές πολιτικές προκλήσεις.

Οι υποψήφιοι και οι πολιτικές συμμαχίες

Εμμανουέλ Μακρόν: Ο τρέχων πρόεδρος της Γαλλίας αγωνίζεται για να διατηρήσει τον ρόλο του ως κεντρική φιγούρα στη γαλλική πολιτική σκηνή. Μετά από μια θητεία που χαρακτηρίστηκε από μεταρρυθμίσεις και εσωτερικές μεταστροφές στην LREM, ο Μακρόν αντιμετωπίζει τον αντίπαλο πλεονέκτημα αντιπολιτευτικών συνασπισμών.

Μαρίν Λε Πεν: Η υποψήφια προσφέρει μια παραδοσιακά ακροδεξιά προοπτική, επικεντρωμένη στη μεταναστευτική πολιτική και την εθνική κυριαρχία. Η Λε Πεν καταφέρνει να προσελκύσει ψηφοφόρους από την ευρεία γκάμα της δεξιάς και αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την κυριαρχία του Μακρόν.

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία AP Photo Jean-Francois Badias

Ζαν-Λουκ Μελανσόν: Ο αρχηγός αυτού του αριστερού κινήματος παρουσιάζει μια ριζοσπαστική αντίθεση στον κατεστημένο πολιτικό σύστημα και εστιάζεται σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι πολιτικές του θεωρούνται προοδευτικές και απευθύνονται σε νέους και εργαζόμενους από κάθετα.

Στο πλαίσιο των εκλογών, πολλά κόμματα και κινήματα έχουν σχηματίσει συμμαχίες για να ενισχύσουν τις εκλογικές τους προοπτικές.

  • Η Αριστερή Συμμαχία περιλαμβάνει το La France Insoumise και άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα, ενώ εστιάζεται στην αντίθεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
  • Ο Συνασπισμός της Δεξιάς αποτελείται κυρίως από τη Λεπέν και άλλα δεξιά κόμματα που εστιάζουν στην εθνική ασφάλεια, τη μεταναστευτική πολιτική και την οικονομική ανάκαμψη.

Τι συμβαίνει αν δεν υπάρχει πλειοψηφία;

Ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει πρωθυπουργό από την κοινοβουλευτική ομάδα με τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση – αυτή ήταν η περίπτωση της κεντρώας συμμαχίας του ίδιου του Μακρόν από το 2022.

Ωστόσο, ο Εθνικός Συναγερμός έχει ήδη δηλώσει ότι θα απορρίψει μια τέτοια επιλογή, διότι αυτό θα σήμαινε ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε σύντομα να ανατραπεί μέσω μιας ψήφου δυσπιστίας, εάν άλλα πολιτικά κόμματα ενωθούν.

Ο πρόεδρος θα μπορούσε να προσπαθήσει να οικοδομήσει έναν ευρύ συνασπισμό από την αριστερά έως τη δεξιά, επιλογή που ακούγεται απίθανη, δεδομένων των πολιτικών αποκλίσεων.

Οι ειδικοί λένε ότι μια άλλη σύνθετη επιλογή θα ήταν να διορίσει “μια κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων” που δεν θα συνδέεται με πολιτικά κόμματα, αλλά η οποία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης. Μια τέτοια κυβέρνηση πιθανότατα θα ασχολούνταν κυρίως με τις καθημερινές υποθέσεις και όχι με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Εάν οι πολιτικές συνομιλίες διαρκέσουν πολύ εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ο Garrigues δήλωσε ότι δεν αποκλείεται μια “μεταβατική περίοδος”, κατά τη διάρκεια της οποίας η κεντρώα κυβέρνηση Μακρόν “θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις”, εν αναμονή περαιτέρω αποφάσεων.

“Όποια και αν είναι η εικόνα της Εθνοσυνέλευσης, φαίνεται ότι το Σύνταγμα της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι αρκετά ευέλικτο για να επιβιώσει σε αυτές τις περίπλοκες συνθήκες”, δήλωσε στο AP η Melody Mock-Gruet, ειδικός στο δημόσιο δίκαιο που διδάσκει στο ερευνητικό πανεπιστήμιο Sciences Po Paris.

“Οι θεσμοί είναι πιο σταθεροί από ό,τι φαίνονται, ακόμη και όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή την πειραματική άσκηση”.

“Ωστόσο, παραμένει ένας άλλος άγνωστος στην εξίσωση: η ικανότητα του πληθυσμού να αποδεχθεί την κατάσταση”, πρόσθεσε η Mock-Gruet.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα