Γαλλία: Όπισθεν η κυβέρνηση για συντάξεις και ανεργία

Γαλλία: Όπισθεν η κυβέρνηση για συντάξεις και ανεργία
O Zαν Καστέξ AP

Σε μεταγενέστερο χρόνο μεταθέτει η νέα γαλλική κυβέρνηση τις συζητήσεις για τα κρίσιμα κοινωνικά θέματα όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

O νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μεταθέτει δύο βασικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αυτές του συνταξιοδοτικού συστήματος και της ασφάλισης ανεργίας, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που οφείλεται στον κορονοϊό.

“Πολλά θέματα είναι στο τραπέζι και είμαι ευτυχής για την ποιότητα του διαλόγου που είχα σήμερα το πρωί με τους κοινωνικούς εταίρους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε επί τρείς ώρες με εκπροσώπους των συνδικάτων και της εργοδοσίας.

Η μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας, την οποία τα συνδικάτα ζητούν να εγκαταλειφθεί, μετατέθηκε για τις αρχές του 2021, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση. Ένα πρώτο σκέλος αυστηροποίησε τον περασμένο Νοέμβριο τη θεμελίωση των δικαιωμάτων αποζημίωσης (έξι μήνες εργασίας επί των 24 τελευταίων έναντι τεσσάρων στους 28 πρωτύτερα).

Το δεύτερο σκέλος προέβλεπε κυρίως από τον Σεπτέμβριο ένα νέο υπολογισμό του επιδόματος για εργαζόμενους με επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Καστέξ δεσμεύτηκε να επαναλάβει τη διαβούλευση “εντός των προσεχών μηνών” με “νέα μέθοδο”. Η μεταρρύθμιση αυτή που ανεστάλη επ’ αόριστον λόγω της κρίσης, είχε προκαλέσει δύο μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα