Γαλλία: Οργή κατά του “πραξικοπήματος Μακρόν” με τον Μπαρνιέ – Ραντεβού στους δρόμους
Διαβάζεται σε 10'Η Αριστερά κινητοποιείται κατά του “πραξικοπήματος του Μακρόν” μετά την απόφασή του να διορίσει πρωθυπουργό τον δεξιό Μισέλ Μπαρνιέ. Για 150 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο κάνουν λόγο οι οργανώσεις.
- 05 Σεπτεμβρίου 2024 17:09
Ο δεξιός Μισέλ Μπαρνιέ, ο 73χρονος πρώην διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit είναι ο εκλεκτός του Εμανουέλ Μακρόν μετά από 50 και πλέον ημέρες προσωρινής κυβέρνησης στη Γαλλία, που ακολούθησαν τις πρόωρες εκλογές στη χώρα.
Η Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου μπορεί να μην έβγαλε απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία της Αριστεράς στη Γαλλία, ήταν εκείνη που κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Η λαϊκή εντολή όμως δεν ήταν αρκετή για τον Εμανουέλ Μακρόν ώστε να διορίσει πρωθυπουργό της Αριστεράς, παρά την πρόταση για την Λουσί Καστέ, ένα μη πολιτικό πρόσωπο, οικονομολόγο, απόφοιτο της σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού και με ενεργό συμμετοχή σε οργανώσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν σε θέση να κυβερνήσει με σταθερότητα.
Ο νέος ένοικος του Ματινιόν είναι τώρα αυτός που θα αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν, είναι κοντά στο να εξασφαλίσει και την στήριξη της ακροδεξιάς της Λεπέν, απέναντι στον κίνδυνο ανόδου της οποίας στην εξουσία δημιουργήθηκε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Οργή της Αριστεράς για τον διορισμό Μπαρνιέ
Η συμμαχία της Αριστεράς, όπως ήταν αναμενόμενο, εξοργίστηκε με τον διορισμό αυτό και καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της συμμαχίας της Αριστεράς είχαν άλλωστε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μακρόν ότι υπονομεύει τη βούληση των ψηφοφόρων και αγνοεί τα αποτελέσματα μιας εκλογής που ο ίδιος αποφάσισε να προκηρύξει. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν φαινόταν να έχει στραμμένο το βλέμμα του σε έναν δεξιό πρωθυπουργό για να προστατεύσει τη μεταρρύθμισή του για το συνταξιοδοτικό, την οποία η Αριστερά είχε υποσχεθεί να ανατρέψει αν ερχόταν στην εξουσία.
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι η επιλογή του δεξιού πολιτικού από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σημαίνει ότι οι εκλογές «κλάπηκαν από τους Γάλλους».«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», δήλωσε ο Μελανσόν.
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε ότι η απόφαση του Μακρόν να διορίσει έναν πρωθυπουργό του οποίου το κόμμα ήρθε τέταρτο στις εκλογές είναι «άρνηση της δημοκρατίας» σε ανάρτησή του στο X. «Μπαίνουμε σε μια κρίση του καθεστώτος», δήλωσε ο Φορ. «Με το να διορίσει τον Μισέλ Μπαρνιέ στο Ματινιόν, τον εκπρόσωπο μιας πολιτικής δύναμης που βγήκε ηττημένη από τις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού και πάει ενάντια στο πνεύμα της Δημοκρατίας μας», αναφέρει στην αντίδρασή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Ο Μισέλ Μπαρνιέ στο Ματινιόν είναι ο υποψήφιος μειοψηφίας ενός κόμματος μειοψηφίας, διορισμένος από έναν ηττημένο πρόεδρο, στην υπηρεσία μιας φιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής. Είναι ένα τρομερό πλήγμα για τη δημοκρατία και τον γαλλικό λαό», δηλώνει στο X ο γερουσιαστής του PCF, Πιερ Ουζουλιάς.
«Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;» διαμαρτύρεται η Μαρίνα Τοντελιέ, Εθνική Γραμματέας του EELV, στο κοινωνικό δίκτυο. «Ο Εμανουέλ Μακρόν έψαχνε για έναν κλώνο ικανό να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 7 χρόνια. Τον βρήκε στον Μισέλ Μπαρνιέ. Η εκχώρηση της δημοκρατίας είναι απόλυτη», είπε ο βουλευτής τυου κομμουνιστικού κόμματος, Ιάν Μπροσά.
Στους δρόμους οι Γάλλοι κατά του “πραξικοπήματος Μακρόν”
«Κατά του πραξικοπήματος του Μακρόν» και «υπέρ της δημοκρατίας». Αυτά είναι τα δύο συνθήματα που θα δώσουν το ρυθμό στις περίπου 150 πορείες και συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι οργανωτές αυτής της κινητοποίησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.
Με αυτή την απόφαση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταπατά τη λαϊκή ψήφο, αρνείται να ακούσει το κύριο μήνυμα αυτών των εκλογών: την κατηγορηματική απόρριψη του RN, καθώς όλα, πλέον, βρίσκονται στα χέρια της Μαρίν Λεπέν, στο γεγονός ότι εκείνη αποδέχεται να κάνει μια κλασική συμφωνία με την υποτιθέμενη προεδρική πλειοψηφία – αν και μειοψηφική – του Εμανουέλ Μακρόν», υπενθύμισε ο Μανές Ναδέλ, πρόεδρος της Ένωσης Συνδικαλιστών Μαθητών, πριν την ανακοίνωση του διορισμού του Μισέλ Μπαρνιέ στο Ματινιόν, όπως αναφέρει η L’Humanité.
Η οργάνωσή του και η Ένωση Φοιτητών ήταν αυτές που, μετά την προεδρική άρνηση στις 26 Αυγούστου, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίχθηκε γρήγορα από τις περισσότερες αριστερές παρατάξεις (Ανυπότακτη Γαλλία, Οικολόγοι, PCF, NPA, Génération.s) και επίσης από οργανώσεις όπως η Attac, το Οικογενειακός Προγραμματισμός, το «Nous toutes» και ορισμένα συνδικάτα της CGT, του Sud ή της FSU. Όλοι αυτοί θα συμμετάσχουν το Σάββατο στις διάφορες πορείες ανά τη χώρα.
«Ήταν οι οργανώσεις μας και η νεολαία που κινητοποιήθηκαν και κάλεσαν σε ενότητα για να αποφευχθεί το χειρότερο (στις εκλογές). Και σήμερα, πάλι εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία, καθώς η νεολαία εκφράστηκε με πολύ σαφή τρόπο κατά της άκρας δεξιάς και κατά των μακρονιστών τον περασμένο Ιούνιο», τόνισε η Ελεονόρ Σμιτ, εκπρόσωπος της Ένωσης Φοιτητών, την Πέμπτη.
«Ανασκουμπωνόμαστε, γιατί πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε αυτήν την κινητοποίηση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Attac, Γιουλί Γιαμαμότο, εκτιμώντας ως απαραίτητη «μια αφύπνιση στους δρόμους που θα καλέσει σε όσο το δυνατόν ευρύτερη και ενωτική απάντηση από το κοινωνικό και πολιτικό κίνημα».
«Οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι πρέπει να κινητοποιηθούν για να αρνηθούν ότι τους κλέβουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπονπάρ, καταγγέλλοντας μια «κατάσταση απίστευτης σοβαρότητας» που «δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση». Πρόκειται, συνοψίζει ο βουλευτής της FI, για «την άρνηση να επιτρέψουμε το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο να καταπατηθεί, να αγνοηθεί και να εξαφανιστεί εντελώς από τη δράση ενός και μόνο άνδρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι όλο και πιο απομονωμένος».
Θα στηρίξει τον Μπαρνιέ η ακροδεξιά;
Ενώ η Αριστερά δίνει πλέον τη μάχη της στους δρόμους, η ακροδεξιά της Λεπέν φαίνεται να αναμένει τις πρώτες δηλώσεις του Μπαρνιέ για να ανακοινώσει την στήριξή της στο πρόσωπό του.
Η πρώην υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς για την προεδρία, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός (RN), θα περιμένει να δει το πρόγραμμα του νέου δεξιού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ πριν αποφασίσει αν θα τον υποστηρίξει.
«Θα περιμένουμε να δούμε την πολιτική ομιλία του κ. Μπαρνιέ» στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Λεπέν, η ηγέτης του RN στο κοινοβούλιο, το κόμμα που κατέχει τις περισσότερες έδρες στην Κάτω Βουλή μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ακροδεξιού κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά. «Θα κρίνουμε την ομιλία του για τη γενική πολιτική, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του βάσει των αποδεικτικών στοιχείων (…) και διατηρούμε όλα τα πολιτικά μέσα δράσης αν αυτό δεν ισχύσει τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σε ανάρτησή του στο X.
Η κυβέρνηση, έγραψε ο Μπαρντελά στο X, «πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι: αγοραστική δύναμη, ασφάλεια, μετανάστευση». Ο Μπαρντελά προειδοποίησε επίσης ότι το κόμμα του θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπονομεύσει μια μελλοντική κυβέρνηση Μπαρνιέ εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.
Ο Μπαρνιέ, που ήταν υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του συντηρητικού υποψήφιου για την προεδρία το 2021 και θεωρείται επίσης ότι έχει θέσεις για την εσωτερική πολιτική πιο συμβατές με την ακροδεξιά από ό,τι ορισμένοι από τους ομοϊδεάτες του. Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος έχει στο παρελθόν ζητήσει μορατόριουμ στη μετανάστευση. Προκάλεσε σάλο στα μέσα ενημέρωσης όταν δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει την «νομική της κυριαρχία» και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει ήδη κλέψει μία εκλογή. Μετά την ψήφο κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος το 2005, ετοίμασε την ψήφο στο ίδιο κείμενο στο Κογκρέσο του Κοινοβουλίου. Ψήφισε κατά της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας. Ποιο είναι το νόημα ενός τέτοιου μηνύματος;» ρωτά ο Ζαν-Λικ Μελανσόν στο X.
Πώς ο Μακρόν κατέληξε στην επιλογή του Μπαρνιέ – Τι θα ακολουθήσει
Ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός ήταν το τελευταίο όνομα που εμφανίστηκε στις καταιγιστικές διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός Τιερί Μποντέ και ο συντηρητικός Ξαβιέ Μπερτράν φημολογούνταν για λίγο ότι ήταν υποψήφιοι για τη θέση πριν απορριφθούν.
Η πίεση στον Γάλλο πρόεδρο αυξανόταν για να “σπάσει” το αδιέξοδο, καθώς οι Γάλλοι επιστρέφουν στη δουλειά τη Δευτέρα μετά το παραδοσιακό καλοκαιρινό διάλειμμα και ενόψει της επικείμενης προθεσμίας για την έναρξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2025 στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.
Ο Μπαρνιέ αναδείχθηκε ως η κύρια επιλογή αργά την Τετάρτη, μόλις λίγες ώρες πριν από τον επίσημο διορισμό του, όπως σημειώνει το POLITICO. Όπως ανέφερε πρώτος το Playbook Paris, ο Μπαρνιέ βρισκόταν σε συνομιλίες με τον Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο αργά εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις και που, όπως και άλλοι που αναφέρθηκαν σε αυτή την ιστορία, τους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα.
Γρήγορα έγινε σαφές ότι ο πρώην διαπραγματευτής του Brexit πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του Μακρόν. Ως βετεράνος συντηρητικός, είχε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains), αλλά, στα 73 του χρόνια, δεν θα ανταγωνιζόταν νεότερους συμμάχους με προεδρικές φιλοδοξίες.
Ο Μπαρνιέ εξαρτάται από την υποστήριξη των κεντρώων και δεξιών μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία που να τον στηρίζει. Συνολικά, η φιλομακρονική συμμαχία και η συντηρητική Ρεπουμπλικανική Δεξιά συγκεντρώνουν 213 έδρες, κάτω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Το σημαντικότερο είναι ότι το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) μπορεί να απέχει από την άμεση ψηφοφορία για την ανατροπή του. Αυτό θα έδινε στον Μπαρνιέ κάποιο περιθώριο ελιγμών, αλλά ταυτόχρονα θα προωθούσε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ως καθοριστικό παράγοντα σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.
Μια σημαντική εξέλιξη στην αναζήτηση του Μακρόν για πρωθυπουργό σημειώθηκε την Τρίτη, όταν ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε σε συμφωνία με τους συντηρητικούς ηγέτες για τον διορισμό ενός δεξιού πρωθυπουργού.
Οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, υπό την ηγεσία του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Λοράν Βοκιέ, ήθελαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον Μακρόν, αλλά “μαλάκωσαν” υπό την πίεση να μην παραδώσουν την εξουσία στην αριστερά.
Το κόμμα μετακινήθηκε από ένα ριζοσπαστικό μανιφέστο στη βάση του «είναι η κοινοβουλευτική μας συμφωνία ή τίποτα» σε μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση, πρόθυμο να επιτύχει «μια συμφωνία για συνομιλίες με [τους κεντρώους]», όπως δήλωσε ένας κορυφαίος αξιωματούχος της συμμαχίας του Μακρόν στο Playbook Paris.
Ωστόσο, με την Αριστερά απέναντι, και μάλιστα στους δρόμους, ο Μακρόν χρειάζεται τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς, καθώς τα κεντρώα και συντηρητικά μπλοκ δεν φτάνουν σε απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Την Τρίτη, η Λεπέν έθεσε τους όρους της για να απόσχει από την ψήφιση πρότασης μομφής, γράφει το POLITICO: «σεβασμός» στους βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού, αναλογική εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση, σκληρή στάση στη μετανάστευση και την ανασφάλεια, και στήριξη των εργατικών τάξεων στον προϋπολογισμό.