Γαλλία: Πιέσεις της ακροδεξιάς για το μεταναστευτικό εν μέσω οργής για δολοφονία φοιτήτριας
Διαβάζεται σε 4'Η δολοφονία της 19χρονης Φιλιππίν έχει εργαλειοποιείθεί από το ακροδεξιό RN για να προωθήσει την αντιμεταναστευτική του ατζέντα, με τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας να δεσμεύεται ότι θα αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική νομοθεσία.
- 25 Σεπτεμβρίου 2024 17:57
Η νέα γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των νόμων για την μετανάστευση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τη σύλληψη ενός 22χρονου Μαροκινού υπόπτου για τη δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στο Παρίσι και υπό την πίεση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN).
Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει κάνει άλλωστε ξεκάθαρη τη θέση του τις τελευταίες εβδομάδες. Υποστηρίζει σιωπηρά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ και απειλεί με απόσυρση της υποστήριξής του, αν δεν αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την μετανάστευση και “ανησυχούν” το ακροδεξιό RN.
Το RN έχει εκμεταλλευτεί τη δολοφονία της 19χρονης, για την οποία οι αρχές το μόνο στοιχείο που έχουν δώσει είναι το όνομά της, και της οποίας το σώμα βρέθηκε θαμμένο σε πάρκο του Παρισιού το Σάββατο (21/9), για να προωθήσει την ατζέντα του.
“Ήρθε η ώρα αυτή η κυβέρνηση να δράσει: οι συμπατριώτες μας είναι εξοργισμένοι και δεν θα αρκεστούν μόνο σε λόγια,” δήλωσε ο αρχηγός του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, κατηγορώντας το κράτος ότι είναι πολύ ήπιο σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, μετά από δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι ο ύποπτος ήταν 22χρονος μετανάστης, για τον οποίο είχε διαταχθεί απέλαση.
Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν απέκτησε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς εξέφρασε τη στήριξή του σε έναν νέο συνασπισμό κεντρώων και συντηρητικών, μετά τις σοβαρές απώλειες που υπέστη η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές του Ιουλίου.
Η δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας αναμένεται να οξύνει περαιτέρω τις πολιτικές εντάσεις στη Γαλλία, όπου η νέα δεξιά κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση.
«Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρούνο Ρεταγιό, ο οποίος έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη δημόσια τάξη, να αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική νομοθεσία και να διευκολύνει τις απελάσεις αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα.
«Εναπόκειται σε εμάς, ως δημόσιοι ηγέτες, να αρνηθούμε να αποδεχτούμε το αναπόφευκτο και να ενισχύσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, για να προστατεύσουμε τους Γάλλους», πρόσθεσε. «Αν χρειαστεί να αλλάξουμε τους κανόνες, θα το κάνουμε».
Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες απελάσεις πολιτών εκτός ΕΕ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρεταγιό, που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, είχε ήδη δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Γαλλία είναι πιθανό να προχωρήσει σε πολύ πιο αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.
Η βουλευτής των Πρασίνων, Σαντρίν Ρουσό, προειδοποίησε να μην εργαλειοποιηθεί η δολοφονία από την ακροδεξιά για να «διαδώσει το ρατσιστικό της μίσος».
Σε ότι αφορά τον 22χρονο ύποπτο από το Μαρόκο, είχε προγραμματιστεί να απελαθεί από τη Γαλλία, αφού είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για βιασμό, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Le Monde και του BFM TV. Στις 20 Ιουνίου είχε μεταφερθεί απευθείας από τη φυλακή σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών, εν αναμονή της απέλασής του. Ωστόσο, ένας δικαστής τον απελευθέρωσε στις 3 Σεπτεμβρίου, καθώς η διαδικασία απέλασης καθυστερούσε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, με την προϋπόθεση να εμφανίζεται τακτικά στην αστυνομία και να διαμένει σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Τρεις μέρες αργότερα, η γραφειοκρατική διαδικασία για την απέλασή του ολοκληρώθηκε, αλλά ο άνδρας είχε εξαφανιστεί, ανέφεραν τα γαλλικά μέσα.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Eurostat, η Γαλλία είναι η χώρα που προχωρά στις περισσότερες απελάσεις πολιτών εκτός ΕΕ από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, εκδίδει τόσες πολλές διαταγές απέλασης — δύο έως πέντε φορές περισσότερες από τη Γερμανία κάθε τρίμηνο τα τελευταία δύο χρόνια — που ο αριθμός των πραγματικά εφαρμοσμένων απελάσεων είναι χαμηλός.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, η Γαλλία διέταξε την απέλαση 34.190 πολιτών εκτός ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των απελάσεων που διατάχθηκαν στην ΕΕ. Στην ίδια περίοδο, απελάθηκαν 4.205 άτομα.
Η γραφειοκρατία, οι διπλωματικές διαμάχες και η απροθυμία ορισμένων χωρών να δεχθούν την επιστροφή ατόμων με ποινικές καταδίκες είναι μεταξύ των λόγων που εφαρμόζονται πολύ λιγότερες απελάσεις από αυτές που διατάσσονται.