Γαλλία – πρόταση μομφής: Η Λεπέν κατηγορεί τον Μπαρνιέ ότι αρνήθηκε να αναζητήσει δρόμους εθνικής συμφιλίωσης
Διαβάζεται σε 3'Η Λεπέν εξέφρασε τη λύπη της που η κυβέρνηση Μπαρνιέ δε θέλησε να δει τις κόκκινες γραμμές του κόμματός της και να αναζητήσει δρόμους εθνικής συμφιλίωσης από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης
- 04 Δεκεμβρίου 2024 20:03
Η επικεφαλής των βουλευτών του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), Μαρίνα Λεπέν, υπερασπίστηκε και αυτή την πρόταση μομφής του κόμματός της, ως δεύτερη ομιλήτρια μετά τον Ερίκ Κοκερέλ, βουλευτή του LFI και εισηγητή της πρότασης μομφής του Νέου Λαϊκού Μετώπου που άνοιξε τη συζήτηση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Αρχικά χαιρέτησε την «πρωτοφανή κοινοβουλευτική στιγμή από το 1962» που θα σφραγίσει, κατά την ίδια, το τέλος μιας «κυβέρνησης που αποτελεί σύμπτωμα και φαινομενικότητα».
«Θέλαμε να πιστέψουμε, προφανώς λανθασμένα, ότι δεν θα ήσασταν απλώς ο συνεχιστής ενός συστήματος που απορρίφθηκε στις τελευταίες εκλογές», δήλωσε απευθυνόμενη στον Μισέλ Μπαρνιέ σύμφωνα με τη Le Monde, τονίζοντας τη σημασία του να «δώσουμε τελικά τη φωνή σε αυτά τα εκατομμύρια των Γάλλων που αγνοήθηκαν, που φαινόταν να έχουν σβηστεί από το μυαλό των κυβερνώντων».
«Είναι στις τάξεις σας, κύριε Πρωθυπουργέ, που η ακαμψία, ο σεχταρισμός και ο δογματισμός σας απαγόρευσαν την παραμικρή παραχώρηση, κάτι που θα είχε αποτρέψει αυτή την κατάληξη», εκτίμησε η βουλευτής.
Η βουλευτής από το Πα-ντε-Καλέ καταδίκασε, μεταξύ άλλων, τον προϋπολογισμό που «κρατά ομήρους τους Γάλλους, και ιδίως τους πιο ευάλωτους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άρρωστους, τους φτωχούς εργαζόμενους, τους Γάλλους που θεωρούνται πάρα πολύ πλούσιοι για να βοηθηθούν, αλλά όχι αρκετά φτωχοί για να γλιτώσουν από την υπερφορολόγηση». «Δεν έχετε προσφέρει παρά μόνο μία απάντηση: φόρος, φόρος και πάντα φόρος», κατήγγειλε περαιτέρω.
«Οι μόνες «κόκκινες γραμμές» που εγκαταλείφθηκαν από τότε, εδώ και τρεις μήνες, είναι τελικά οι γραμμές των δικών σας βουλευτών», εκτίμησε η κ. Λεπέν, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να υποστηρίξει τη σύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό, όπως ζήτησε το κόμμα της.
Υπενθυμίζοντας τις τρεις «πυξίδες» του Εθνικού Συναγερμού, δηλαδή «μετανάστευση, αγοραστική δύναμη, ασφάλεια», η κ. Λεπέν εξέφρασε τη λύπη της που η κυβέρνηση Μπαρνιέ «δεν θέλησε να τις δει, σαν να ήταν για εκείνον ντροπή να αναζητήσει σε αυτές τις συνθήκες τους δρόμους της εθνικής συμφιλίωσης».
«Η χειρότερη πολιτική θα ήταν να μην καταψηφίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, μία τέτοια κυβέρνηση, μία τέτοια κατάρρευση», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «θα έχει έναν προϋπολογισμό» με μία νέα κυβέρνηση.
«Είναι στη λογική του Εμανουέλ Μακρόν να αποφασίσει αν μπορεί να αγνοήσει την προφανή αδιαφορία της λαϊκής πλειοψηφίας», δήλωσε και συνέχισε: «Αν αποφασίσει να παραμείνει, θα αναγκαστεί να διαπιστώσει ότι είναι ο πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που δεν είναι πια ακριβώς, λόγω δικών του λαθών, η πέμπτη.»
Παράλληλα, διευκρίνισε πως θα υποστηρίξει έναν έκτακτο νόμο που θα παρατείνει τις φορολογικές και δημοσιονομικές διατάξεις του προϋπολογισμού του 2024 για το επόμενο έτος, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη χώρα.