Γαλλία: Στις κάλπες η κεντροδεξιά για να επιλέξει τον υποψήφιό της

default image

Με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν να είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για το δεύτερο γύρο, η γαλλική δεξιά προσέρχεται στις κάλπες αναζητώντας το πρόσωπο που θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν

Τον υποψήφιο που θα καταφέρει να ανακόψει τη δημοσκοπική άνοδο της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και θα γίνει κάτοικος του Ελιζέ, μετά τις εκλογές της άνοιξης, ψάχνουν οι ψηφοφόροι της γαλλικής δεξιάς που προσέρχονται στις κρίσιμες εσωκομματικές κάλπες για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Οι κάλπες είναι πράγματι κομβικές καθώς η Λεπέν προσβλέπει ακόμη και σε πιθανή νίκη στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης, μιας και το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, και οι Αμερικανικές εκλογές της δίνουν κάθε δικαίωμα να ελπίζει.

Με την δημοτικότητα του νυν προέδρου Φρανσουά Ολάντ να καταποντίζεται, οι υποψήφιοι της δεξιάς λοιπόν μοιάζουν οι μόνοι ικανοί να την ανακόψουν. Επικρατέστεροι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται οι Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ, όλοι τους με κυβερνητική εμπειρία, ενώ η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται από τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, έναν εκπρόσωπο της υπερσυντηρητικής δεξιάς, τον Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, τη μόνη γυναίκα.

Οι δύο υποψήφιοι που θα κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προκριματικών θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των προκριματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017 ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό πρώτο γύρο είχε ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέχρι τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Ο Τιερί Σολέρ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό LCI ότι 1.138 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα στο 67% των εκλογικών τμημάτων από τα συνολικά 10.228 σε ολόκληρη τη χώρα.

Καταβάλλοντας δύο ευρώ, οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης που μπορεί να ψηφίσει έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις προκριματικές αυτές εκλογές με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψει μια διακήρυξη που θα τον δεσμεύει να συμμερίζεται «τις δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου».

Υπάρχουν περίπου 44,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γαλλία, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία INSEE. Στις προκριματικές των Σοσιαλιστών το 2012, είχαν ψηφίσει ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα