Γαλλία: Στο 37% η ακροδεξιά της Λεπέν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Διαβάζεται σε 2'
Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία AP

Σταθερό στο 28% των ψήφων εμφανίζεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σε νέα δημοσκόπηση, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν παρουσιάζει άνοδο δύο μονάδων. Πτώση για το κόμμα Μακρόν.

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα “Εθνικός Συναγερμός” της Μαρίν Λεπέν αύξησε περαιτέρω το ποσοστό του ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή (30/06), με πιθανότητα να συγκεντρώσει 37% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.

Το κόμμα εμφανίζει αύξηση 2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της OpinionWay πριν από μια εβδομάδα, ενώ το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, “Αναγέννηση”, συγκεντρώνει 20% των ψήφων, σημειώνοντας πτώση 2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία, παραμένει σταθερό στο 28% των ψήφων, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση δεν προέβλεψε τον αριθμό των εδρών για την επόμενη Εθνοσυνέλευση, η οποία, λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος δύο γύρων, μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την λαϊκή ψήφο.

Σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe που αναφέρει το δίκτυο BFM TV, προκύπτει ότι ο “Εθνικός Συναγερμός” ίσως ξεπεράσει το όριο των 289 εδρών που απαιτούνται για απόλυτη πλειοψηφία, με το κόμμα και τους συμμάχους του να τοποθετούνται μεταξύ 260 και 295 εδρών.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει γνωστό μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου και είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή, καθώς εξαρτάται από το αν τα αντίπαλα κόμματα του “Εθνικού Συναγερμού” θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα αποσύρουν υποψηφίους τους στον δεύτερο γύρο για να ανακόψουν την πορεία της ακροδεξιάς.

Χθες, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ κατηγόρησε τον αρχηγό του “Εθνικού Συναγερμού”, Ζορντάν Μπαρντελά, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ανέχεται ρατσιστικό λόγο στους κόλπους του κόμματος, κατηγορία που ο Μπαρντελά απέρριψε κατά τη διάρκεια της έντονης τελευταίας προεκλογικής τηλεμαχίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα