Γαλλία: Σχολεία έστειλαν στο σπίτι τους δεκάδες κορίτσια που αρνήθηκαν να αλλάξουν την αμπάγια

Διαβάζεται σε 2'
Γαλλία: Σχολεία έστειλαν στο σπίτι τους δεκάδες κορίτσια που αρνήθηκαν να αλλάξουν την αμπάγια
Αμπάγια Getty Images

Επέστρεψαν στο σπίτι τους τα κορίτσια που φόρεσαν το μουσουλμανικό φόρεμα αμπάγια στο σχολείο την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Ποια διαδικασία ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας.

Σχολεία στη Γαλλία ζητούν από τις μαθήτριες που εμφανίζονται στο σχολείο φορώντας την αμπάγια (το μακρύ και φαρδύ φόρεμα που φοριέται πάνω από ρούχα) να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να αλλάξουν ρούχα, καθώς περίπου 300 κορίτσια εμφανίστηκαν με το ένδυμα αυτό για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι σχεδόν 300 μαθήτριες έφτασαν στο σχολείο τη Δευτέρα φορώντας την αμπάγια, το μακρύ μουσουλμανικό ένδυμα που απαγορεύτηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα.

Τα περισσότερα από τα κορίτσια συμφώνησαν στη συνέχεια να αλλάξουν με άλλα ρούχα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια -κυρίως ηλικίας 15 ετών και άνω- εμφανίστηκαν στο σχολείο με το απαγορευμένο, πλέον, ένδυμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, ακολούθησε σε κάθε περίπτωση κάποια ώρα διαλόγου με το προσωπικό του σχολείου.

Τα περισσότερα κορίτσια συμφώνησαν στη συνέχεια να ντυθούν διαφορετικά και μπόρεσαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και στάλθηκαν στο σπίτι τους.

Τώρα θα ακολουθήσει περαιτέρω περίοδος διαλόγου με τις οικογένειές τους. Εάν αυτό αποτύχει, θα αποκλειστούν.

Παράλληλα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη χρήση στολής ή συγκεκριμένου ενδυματολογικού κώδικα στα σχολεία.

Σε σύγκριση με τα 12 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι η απαγόρευσή της έχει τύχει ευρείας αποδοχής.

Ωστόσο, υπάρχει και νομική αμφισβήτηση από ομάδα που εκπροσωπεί ορισμένους μουσουλμάνους, και πρόκειται να οδηγηθεί στα δικαστήρια αργότερα σήμερα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την απαγόρευση της αμπάγια στα κρατικά σχολεία της Γαλλίας κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τις θρησκευτικές επιγραφές στα κρατικά σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τους κοσμικούς νόμους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα