Γαλλία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις για το νομοσχέδιο που απαγορεύει βιντεοσκόπηση αστυνομικών – Βροχή τα δακρυγόνα
Ο προτεινόμενος νόμος καθιστά τη βιντεοσκόπηση ή φωτογράφηση της αστυνομίας ποινικό αδίκημα που θα τιμωρείται με φυλάκιση, την στιγμή που η αστυνομική βία καλά κρατεί, μετά από ένα περιστατικό ξυλοδαρμού νεαρού Αφροαμερικανού από αξιωματικούς.
- 29 Νοεμβρίου 2020 15:01
Η αστυνομία ρίχνει μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων στους παρισινούς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους, κατά του νέου νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί στο γαλλικό κοινοβούλιο και απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών, εν ώρα υπηρεσίας. Αυτό αφήνει ανοικτό το παράθυρο της αστυνομικής αυθαιρεσίας που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, ανά περιπτώσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αφροαμερικανού μουσικού παραγωγού που πρόσφατα γρονθοκοπήθηκε άνευ λόγου από αξιωματούχους στο Παρίσι.
Δημοσιογράφοι και ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες ότι η προτεινόμενη νομοθεσία παραβιάζει σοβαρά τόσο τα μέσα ενημέρωσης, όσο και την ικανότητα του κοινού να διατηρεί αρχείο της αστυνομικής βίας.
Ο νόμος που περιορίζει την κοινή χρήση φωτογραφιών αξιωματικών, ο οποίος κέρδισε την υποστήριξη του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, αλλά πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, θα τιμωρούσε τους παραβάτες με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και ένα μεγάλο πρόστιμο (45.000 ευρώ).
Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν αφότου ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν μολότοφ στην αστυνομία. Δεκάδες συνελήφθησαν, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι και διαδηλωτές έχουν χτυπηθεί βάναυσα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ο Ameer Alhalbi, ένας βραβευμένος ανεξάρτητος φωτογράφος, τραυματίστηκε, ενώ έκανε ρεπορτάζ στη διαμαρτυρία του Σαββάτου. Το πρόσωπο του 24χρονου τυλιγμένο με επιδέσμους που καλύπτουν μώλωπες έχει κυκλοφορήσει σε φωτογραφίες.
Ο Christophe Deloire, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, δήλωσε ότι ο φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στην πλατεία της Βαστίλης από αστυνομικό γκλοπ.
«Ο Αμέρ ήρθε από τη Συρία στη Γαλλία ως πρόσφυγας, όπως πολλοί άλλοι Σύριοι δημοσιογράφοι. Η γη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να τους απειλεί, αλλά να τα προστατεύει», έγραψε στο Twitter, σύμφωνα με τον Independent.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.