Γαλλία: Το ΥΠΕΞ καλεί τους Γάλλους να φύγουν από το Ιράν “το συντομότερο δυνατό”

Διαβάζεται σε 2'
Γαλλία: Το ΥΠΕΞ καλεί τους Γάλλους να φύγουν από το Ιράν “το συντομότερο δυνατό”
Εικόνα αρχείου AP Photo/Jae C. Hong

Το γαλλικό ΥΠΕΞ καλεί τους Γάλλους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ιράν να φύγουν από τη χώρα “το ταχύτερο δυνατό”.

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους Γάλλους ταξιδιώτες “που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ιράν” να εγκαταλείψουν τη χώρα “το ταχύτερο δυνατό“, λόγω του “αυξημένου” κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τεχεράνη μετά τη δολοφονία ηγέτη της Χαμάς που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των Γάλλων τους οποίους μπορεί να αφορά αυτή η νέα σύσταση, υπενθυμίζει πως το σύνολο της ιρανικής επικράτειας έχει τεθεί στο κόκκινο στην κάρτα συμβουλών προς τους ταξιδιώτες. “Ως εκ τούτου αποτρέπουμε επισήμως τους Γάλλους υπηκόους από το να μεταβαίνουν στο Ιράν, όποια κι αν είναι η αιτία” της μετακίνησής τους, προσθέτει.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δολοφονήθηκε την Τετάρτη (31/8), στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, η Χαμάς και η σύμμαχός του η λιβανική Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες αφότου ισραηλινό πλήγμα σκότωσε την Τρίτη τον στρατιωτικό επικεφαλής του ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος, Φουάντ Σουκρ, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Αυτές οι δύο επιθέσεις αναζωπύρωσαν τους φόβους για επέκταση του πολέμου στο σύνολο της Μέσης Ανατολής ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, και το Ιράν και τις οργανώσεις που υποστηρίζει στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη από την άλλη.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή, οι Γάλλοι ταξιδιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ιράν καλούνται να αναχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό“, αναφέρει ακόμη το Κε ντ’ Ορσέ.

Ενδιαμέσως, καλούνται (…) να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση, να κρατηθούν μακριά από διαδηλώσεις, να ενημερώνονται για την κατάσταση και να συμβουλεύονται τακτικά τον ιστότοπο της πρεσβείας“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα