Γαλλία: Βατερλό για Σαρκοζί οι δημοσκοπήσεις στις προκριματικές της δεξιάς

default image

Με 18% προηγείται στην πρόθεση ψήφο μεταξύ των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας ο πρώην πρωθυπουργός Αλάν Ζιπέ, του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Το τρίτο κατά σειρά πολιτικό βαρόμετρο για τις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς δείχνει πως ο Νικολά Σαρκοζί θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές του 2017, απέναντι στον Αλάν Ζιπέ. Η δημοσκόπηση της Kantar Sofres-OnePoint για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Αλάν Ζιπέ, τόσο στον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου, όσο και στον επαναληπτικό στις 27 του ίδιου μήνα.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 42% στον Ζιπέ στον πρώτο γύρο, ποσοστό αυξημένο κατά 3% από την περασμένη μέτρηση, έναντι 28% για τον Νικολά Σαρκοζί (που υποχωρεί κατά 5%) και 12% για τον Μπρούνο ΛεΜερ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως σε περασμένη μέτρηση που είχε γίνει τον Αύγουστο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σαρκοζί, οι δύο βασικοί διεκδικητές του χρίσματος εξασφάλιζαν το ίδιο ποσοστό στον πρώτο γύρο.

Έως και 24% το προβάδισμα, καταλύτης η συμμετοχή

Το προβάδισμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο στο δεύτερο γύρο, όπου ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 62% των προτιμήσεων έναντι 38% που τοποθετούνται σύμφωνα με την έρευνα υπέρ του Νικολά Σαρκοζί. Η έρευνα δείχνει πως το προβάδισμα μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Ζιπέ φαίνεται και από προηγούμενες έρευνες, πως χαίρει της εκτίμησης μεγαλύτερου μέρους του συνόλου των Γάλλων ψηφοφόρων (47% των Γάλλων δηλώνει πως θα αποτελούσε έναν καλό πρόεδρο της χώρας, έναντι 24% που δηλώνει το ίδιο για τον Σαρκοζί), σε σύγκριση με όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Το ίδιο ποσοστό εκτοξεύεται στο 68% μεταξύ των συμπαθούντων την κεντροδεξιά που σκοπεύουν να ψηφίσουν στις προκριματικές.

Ο Νικολά Σαρκοζί μάλιστα φαίνεται πως χαίρει της επιδοκιμασίας λιγότερων κεντροδεξιών ψηφοφόρων (47% αυτών δηλώνουν πως θα αποτελούσε καλή επιλογή για την προεδρία), ακόμη και από τον τρίτο υποψήφιο ΛεΜερ  (50%) παρά το γεγονός πως ο τελευταίος εξασφαλίζει μόλις το 13% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Μπορεί ο Νικολά Σαρκοζί να έχει κατορθώσει να επιβάλει τη δική του ατζέντα, κάθε όμως από τα θέματα που δημιουργεί φαίνεται πως γυρίζει μπούμπερανγκ εναντίον του

“Μπορεί ο Νικολά Σαρκοζί να έχει κατορθώσει να επιβάλει τη δική του ατζέντα, κάθε όμως από τα θέματα που δημιουργεί φαίνεται πως γυρίζει μπούμπερανγκ εναντίον του, παρά αποδυναμώνει τη θέση του Αλάν Ζιπέ” δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής στη Le Figaro. Ο πρώην πρόεδρος μπορεί να ελπίζει σε μια χαμηλή συμμετοχή και στην τάση που διαφαίνεται από την έρευνα για απόρριψη της διαδικασίας στο σύνολό της. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, το σαφές προβάδισμα του Ζιπέ, θα προκύψει στην κάλπη αν ο πρώην πρωθυπουργός καταφέρει να “πείσει” τους ψηφοφόρους να έρθουν στην κάλπη.

Άλλωστε, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Ζιπέ (20%) δηλώνουν πως θα τον ψηφίσουν προκειμένου να αποτρέψουν την εκλογή Σαρκοζί.  Με βάση τα αποτελέσματα πάντως της έρευνας, ο Αλάν Ζιπέ χρίζεται φαβορί για το χρίσμα, γεγονός που επιβεβαιώνει και το 46% των ψηφοφόρων της δεξιάς, που δηλώνει βέβαιο για τη νίκη του, έναντι 33% που εκτιμά πως νικητής θα αναδειχθεί ο Νικολά Σαρκοζί.

ΠΗΓΗ KANTAR/ LE FIGARO

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα