Γαλλικές εκλογές: “Ανάσα” για την ΕΕ η νίκη Μακρόν – Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να επικρατήσει της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενέργεια και η ακρίβεια είναι τα μεγάλα στοιχήματα που εξακολουθεί να πρέπει να κερδίσει.
- 25 Απριλίου 2022 07:38
Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.
Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι- καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.
Τα επόμενα βήματα
Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες; Την Τετάρτη, 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων.
Παραίτηση της κυβέρνησης; Δεν είναι τόσο σίγουρο
Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση». Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες. Μάλιστα την Παρασκευή ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική εβδομάδα» και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα». Ίσως και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου; Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν το αποκλείουν.
Στην περίπτωση που τελικά παραιτηθεί, ο Καστέξ θα παραμείνει στη θέση του, διαχειριζόμενος τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.
Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε 48 ώρες αργότερα.
Πριν από το Σάββατο, 14 Μαΐου: Τελετή ορκωμοσίας
Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν λήγει θεωρητικά στις 14 Μαΐου: επομένως, πριν από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να γίνει η τελετή ορκωμοσίας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία που ένας πρόεδρος ανανεώνει τη θητεία του – μια συνέχεια που συνήθως καθιστά την τελετή λιγότερο θεαματική και ενδιαφέρουσα. Το 2002, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ (1995-2007), μετά την επανεκλογή του, απέφυγε να διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπως είχε κάνει επτά χρόνια νωρίτερα.
Και μετά την τελετή, τι;
Το 2017, αφού ορκίστηκε πρόεδρος, ο Μακρόν επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί. Στις αρχές Απριλίου δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι σκοπεύει να πάει ξανά «στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών μας σε ένα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία».
Όσο για την επίσκεψη στο δημαρχείο του Παρισιού, μια παράδοση που ξεκίνησε από την Τέταρτη Δημοκρατία, ο πρόεδρος μπορεί να την προσπεράσει, όπως έκανε πριν από αυτόν ο Φρανσουά Μιτεράν όταν επανεξελέγη πρόεδρος το 1988.
Η επίσημη φωτογραφία του προέδρου θα παραμείνει, εκτός απροόπτου, η ίδια. Ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκαν να ξαναφωτογραφηθούν μετά την επανεκλογή τους.
Κυριακή 12 και 19 Ιουνίου: Βουλευτικές εκλογές
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εξασφαλίσει άραγε μια νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση; Οι συνεργάτες του δεν θεωρούν πιθανή μια «συγκατοίκηση», ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν το αποκλείουν.
Σε μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι αυτή η μάχη, πολλοί πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, από τη Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντόν, κάλεσαν από σήμερα τους υποστηρικτές τους σε γενική κινητοποίηση ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.
Η νέα πενταετία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης
Περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και υπό τους ήχους του «ευρωπαϊκού ύμνου», δηλαδή την Ωδή στη χαρά, ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Πεδίο του ‘Αρεως, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.
Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μακρόν αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά.
Υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού».
Υποσχέθηκε επίσης πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης και υποσχέθηκε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές» κατέληξε ο Μακρόν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το πλήθος να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
Αναμφίβολα η δεύτερη θητεία του Μακρόν (και τελευταία σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα) δεν ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς έχει να αντιμετωπίσει μια Ακροδεξιά που διαρκώς γιγαντώνεται: Οι αναλυτές σημείωνουν πως ο Μακρόν έχασε 8 μονάδες σε σχέση με το 2017 τις οποίες τις πήρε η Λεπέν. Άλλωστε και η ίδια η ακροδεξιά ηγέτης αποδέχτηκε μεν την ήττα της στην εκλογική αναμέτρηση αλλά χαρακτήρισε το ποσοστό της (42%) ως νίκη. Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον ερωτήματα προκύπτουν και ως προς το τι θα γίνει το 2027, δεδομένου ότι η Λεπέν μπορεί να δώσει τη νέα μάχη της χωρίς να έχει ως αντίπαλό της τον Εμανουέλ Μακρόν…
Δυο ακόμα προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατά τη δεύτερη θητεία του θεωρούνται κομβικής σημασίας: Το πρώτο είναι η κοινωνική πολιτική που θαακολουθήσει από εδώ και πέρα. Δεν υπάρχει πλέον καμία περίοδοςχάριτος τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των Γάλλων έχει μειωθείσε μεγάλο βαθμό. Νέες πορείες και πολύ πιο δυναμικές κινητοποιήσειςθα οργανώσουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι που ξέρουν πώς να εκμεταλλευτούν το χρόνιο ζήτημα που ταλανίζει τους Γάλλους περί κοινωνικής ισότητας. Η δεύτερη πρόκληση αφορά φυσικά στην εξωτερική πολιτική. Ο Μακρόν εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία απέδειξε ότι είναι ένας ηγέτης που μπορεί να διαδραμματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Το στοίχημα είναι η φωνή της Γαλλίας να παραμείνει ισχυρή εντός της ΕΕ αλλά και να μπορεί να κινηθεί στρατηγικά στη διεθνή σκακιέρα με παίκτες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Το παρήγορο είναιπως εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που έχει να κάνει με τηνασφάλεια της Ευρώπης η επανεκλογή του λειτουργεί ανακουφιστικά. Ως εδώ όλα καλά, λοιπόν. Τα δύσκολα, ωστόσο, έπονται..
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις