Γαλλικές εκλογές: Αποσύρονται υποψήφιοι βουλευτές – “Θέλουμε να κυβερνήσουμε” δηλώνει η Λεπέν

Διαβάζεται σε 4'
Γαλλικές εκλογές
Γαλλικές εκλογές AP

Στους 190 έχουν φτάσει οι υποψήφιοι βουλευτές που αποσύρονται από τον β’ γύρο, σε μια προσπάθεια να μπει ανάχωμα στην επικράτηση της ακροδεξιάς. Απόλυτη πλειοψηφία ζητά η Λεπέν.

Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που έχουν προκριθεί στον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών οι οποίοι αποσύρονται, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Η υψηλή προσέλευση των Γάλλων στον πρώτο γύρο (67%) είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιφέρειες να δημιουργούνται οι λεγόμενες τριγωνικές ή ακόμη  και τετραγωνικές αναμετρήσεις, καθώς, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, όλοι όσοι είχαν τις ψήφους πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Δηλώσεις υποψηφίων βουλευτών διαδέχονται η μία την άλλη, με στόχο να υπάρξει ανάχωμα στην ακροδεξιά και να μην υπάρξει πολυδιάσπαση των ψήφων. Η τελική υποβολή των υποψηφιοτήτων στην περιφέρεια, έχει οριστεί για σήμερα Τρίτη (02/07) στις 6 μ.μ., οπότε και θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό εκείνων που αποσύρθηκαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται η Le Monde το πρωί της Τρίτης (02/07), συνολικά 190 υποψήφιοι που είχαν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο των εκλογών έχουν αποσυρθεί. Από αυτούς, οι 123 είναι εκπρόσωποι του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενώ οι 64 ανήκουν στο Μαζί του Μακρόν.

Η τάση αυτή δείχνει ξεκάθαρα τη δυναμική που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι αποχωρήσεις ενισχύουν τη συζήτηση για τις πιθανές συμμαχίες και τη στρατηγική των κομμάτων ενόψει του δεύτερου γύρου.

Άλλωστε, αμέσως μετά τα αποτελέσματα, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) που αποτελεί την ισχυρότερη και πιο ριζοσπαστική δύναμη της Αριστεράς, κάλεσε για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο και δεσμεύθηκε ότι οι υποψήφιοι του κόμματός του θα αποσυρθούν προς όφελος των επικρατέστερων δημοκρατικών δυνάμεων στις περιφέρειες όπου έχουν προκριθεί ως τρίτοι για τον δεύτερο γύρο, όπως και έγινε. Η Ανυπότακτη Γαλλία συγκέντρωσε ποσοστό 48% στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών και ανάλογα ποσοστά στα εργατικά προάστια.

Από την άλλη, ο  Εμανουέλ Μακρόν που κινήθηκε προεκλογικά γύρω από την θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την Ακροδεξιά με την Αριστερά, σε γραπτή δήλωσή του, κάλεσε σε «μια μεγάλη, ξεκάθαρα δημοκρατική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν περιλαμβάνει σε αυτήν και το LFI. Κομβικοί του σύμμαχοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και ο πρώην πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά την υποστήριξη υποψηφίων του LFI στον δεύτερο γύρο.

“Θέλουμε να κυβερνήσουμε”, δηλώνει η Μαρίν Λεπέν ενόψει του β’ γύρου

Σε συνέντευξή της στο France Inter το πρωί της Τρίτης (02/07), η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, τόνισε ότι θα σεβαστεί τον ρόλο του Ζορντάν Μπαρντελά αν γίνει πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ίδια δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ερωτηθείσα αν ο Εθνικός Συναγερμός θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, η Λεπέν υποστήριξε ότι χρειάζεται πλειοψηφία για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε να πάμε στην κυβέρνηση αν δεν μπορούμε να δράσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα τόνισε: «Θέλουμε να κυβερνήσουμε».

Η ακροδεξιά πολιτικός δήλωσε επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση και ότι δεν θα αναλάβει την προεδρία της εθνοσυνέλευσης. «Θα είμαι επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών», εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ενταχθεί σε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα που θα δημιουργηθεί από τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, λέγοντας ότι το κόμμα θα εξετάσει τις επιλογές μετά τις γαλλικές εκλογές. «Είμαστε επικεντρωμένοι σε μια εκλογή που είναι θεμελιώδης για το μέλλον της χώρας», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα