Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν εξαφανίζει τα παραδοσιακά κόμματα. Καταρρέει και η Λε Πεν
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν κατάρρευση τόσο δεξιά, όσο και αριστερά του πολιτικού τόξου, όπου έρχεται να τοποθετηθεί ο νέος Γάλλος πρόεδρος. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα αναμένεται ευρεία προεδρική πλειοψηφία. Σε ιστορικό επίπεδο η αποχή
- 11 Ιουνίου 2017 21:25
Ιστορικό αποτέλεσμα στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, με το κίνημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαπερνά οριζόντια ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και να προκαλεί ελεύθερη πτώση, τόσο στους σοσιαλιστές, όσο όμως και στο κόμμα της δεξιάς που μένει 12 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το κίνημα En Marche.
Ιδιαίτερα σκληρό το αποτέλεσμα και για το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν που μοιάζει να χάνει τη δυναμική της και να περιορίζεται σε ποσοστά παλαιότερων εποχών για το κόμμα των Γάλλων εθνικιστών.
Μεγάλος νικητής της βραδιάς ωστόσο αναδεικνύεται η αποχή που αγγίζει ιστορικά ποσοστά, καθώς φαίνεται πως θα αγγίξει το 51%, γεγονός που σημαίνει πως περισσότεροι ψηφοφόροι επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες, από τους Γάλλους πολίτες που εξέφρασαν την επιθυμία τους σε αυτό τον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής τα τελευταία 50 χρόνια.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν, 32.9% En Marche, 21% για του Ρεπουμπλικάνους, 13,5% για το Εθνικό Μέτωπο και τη Μαρίν Λεπέν, 11% για την “Ανυπότακτη Γαλλία” του Ζαν Λουκ Μελανσόν και 9,7% για το κόμμα των Σοσιαλιστών.
Σύμφωνα με τα ποσοστά αυτά, οι δημοσκόποι προβλέπουν πως το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να αγγίξει μεταξύ 400 και 440 εδρών σε σύνολο 577 βουλευτών. Πρόκειται, αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς προηγούμενο, με την αξιωματική αντιπολίτευση της παραδοσιακής κεντροδεξιάς να περιορίζεται μεταξύ 95 και 131 εδρών.
Το αποτέλεσμα είναι βαρύ και για το σοσιαλιστικό κόμμα, που από πλειοψηφική κοινοβουλευτική ομάδα, καταλήγει με έναν αριθμό μεταξύ 15 και 25 εδρών. Ίδια ψυχρολουσία και για το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο δεν φαίνεται να εκλέγει πάνω από 5 βουλευτές (χρειάζεται 15 προκειμένου να συστήσει κοινοβουλευτική ομάδα).
Περιορισμένο και το ποσοστό της “Ανυπότακτης Γαλλίας” η οποία ωστόσο αυξάνει τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2012, ενώ ενδέχεται να κατορθώσει να συστήσει αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά στη γαλλική εθνοσυνέλευση.
Στοίχημα όμως για τον Γάλλο πρόεδρο δεν αποτελεί απλώς να καταλήξει πρώτος σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να δει τα μέλη της κυβέρνησής του να παραμένουν στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για αυτό τον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών δίνουν μια εντελώς νέα σύνθεση στο γαλλικό κοινοβούλιο, αφού οι προεδρικοί υποψήφιοι, αλλά και το νέο κόμμα του Ζαν Λουκ Μελανσόν αναδιανέμουν τις κάρτες του πολιτικού παιχνιδιού στην Γαλλία.
Την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι της παραδοσιακής δεξιάς ελπίζουν να διατηρήσουν όσο περισσότερο γίνεται τις δυνάμεις τους, πιεζόμενοι τόσο από τη κεντρώα δύναμη του Εμανουέλ Μακρόν, όσο φυσικά και από την ακροδεξιά.
Τέλος, η αποψινή εκλογική αναμέτρηση ενδέχεται να σημάνει το τέλος για το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο κατέρχεται σε κοινό ψηφοδέλτιο με το Κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, χωρίς όμως ελπίδες να ξεπεράσει κατά πολύ το 10% σε εθνικό επίπεδο. Θυμίζουμε πως οι σοσιαλιστές διέθεταν μέχρι χθες την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
(Φωτό: Christophe Petit-Tesson/Pool Photo via AP)