Γαλλικές εκλογές: Οι θέσεις των υποψηφίων για την τρομοκρατία

Γαλλικές εκλογές: Οι θέσεις των υποψηφίων για την τρομοκρατία

Η τρομοκρατία, η εθνική ασφάλεια και η επίδραση τους στις γαλλικές εκλογές

«Από τις αρχές του έτους, κάθε 15 μέρες στην Γαλλία αποτρέπεται μια τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζαν-Σαρλ Μπριζάρ, πρόεδρος του Κέντρου αναλύσεως της Τρομοκρατίας (CAT), ενός ανεξάρτητου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού. Με την σύλληψη δύο υπόπτων για μια «επικείμενη τρομοκρατική επίθεση» την Τρίτη στη Μασσαλία, το θέμα της ασφάλειας επανήλθε δυναμικά στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο CAT επιβεβαίωσε παλαιότερα κυβερνητικά στοιχεία για 15 τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν μέσα στο 2016 και 5 έως τα μέσα Μαρτίου του 2017.

Ο αριθμός επιθέσεων που βίωσε η Γαλλία κατά την πενταετία Ολάντ είχε ως συνέπεια και μια σημαντική νομοθετική παραγωγή: Ψηφίσθηκαν έξι νόμοι για την τρομοκρατία στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και αυτοί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και των προεκτάσεών της.

«Μπορεί να μη μιλάμε για τις επιθέσεις που αποφεύχθηκαν» πρόσθεσε, «οι απειλές όμως υπάρχουν και έχουν αυξηθεί. Γνωρίζουμε την πρόθεση του Ισλαμικού Κράτους να βλάψει χώρες, να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργήσει τις υποδομές που χρειάζεται για να το πετύχει και έχει εν εξελίξει σχέδια για επιθέσεις» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως αυτή η νομοθετική πανοπλία δεν μπόρεσε να περιορίσει τις συνεχείς απόπειρες, ο κ. Μπριζάρ εκτίμησε ότι «οι νόμοι είναι ιδιαίτερα πολλοί, όσο για κανένα άλλο θέμα στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία. Δεν προχώρησαν όμως αρκετά σε βάθος, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές σε υποδομές και μεθόδους, με δεδομένο ότι δεν αντιμετωπίζουμε πλέον μια κατ’ ευθείαν απειλή από ομάδες, αλλά όλο και περισσότερο, μια διάχυτη απειλή που είναι δύσκολο να εξουδετερωθεί».

Ο πρόεδρος του CAT υποστηρίζει ότι οι γαλλικές υπηρεσίες ευνοούν «μια κεντρική και εξειδικευμένη προσέγγιση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που είναι κληρονομιά των πρώτων νόμων του 1986, ενώ θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η εξέλιξη (…) για την έγκαιρη ανίχνευση και των πλέον ασθενικών προειδοποιητικών σημάτων, μέσω μιας δικτύωσης των πληροφοριών σε ολόκληρη τη χώρα. Η διαδικτύωση αυτή των πληροφοριών θα πρέπει να συνοδεύεται από μια πολυ-επιστημονική ανάλυση της απειλής, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλά προφίλ» τόνισε.

Τρομοκρατία και 4 τρόποι καταπολέμησης

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχε κυριαρχήσει ως θέμα τον Οκτώβριο κατά τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, που ανέδειξαν υποψήφιο τον Φρανσουά Φιγιόν.

Δεν συζητήθηκε όμως ιδιαίτερα κατά την προκριματική της αριστεράς, στη συνέχεια δε οι Γάλλοι αποπροσανατολίσθηκαν με το φολκλόρ του Φιγιόν και της συζύγου του Πηνελόπης. Στις δε τηλεμαχίες, κυριάρχησε η ανεργία, η οικονομία και η Ευρώπη.

Η σύλληψη των δύο στη Μασσαλία, αφύπνισε τις συνειδήσεις. Το ερώτημα είναι, κατά πόσο η αμεσότητα του κινδύνου θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση της εκστρατείας και να βαρύνει ίσως την επιλογή των εκλογέων για έναν πρόεδρο με εμπειρία.

Από την Τρίτη πάντως, οι υποψήφιοι ύψωσαν ήδη τους τόνους υπογραμμίζοντας τις θέσεις που υποστηρίζουν ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας:

Την ίδια μέρα με την ανακοίνωση της σύλληψης στη Μασσαλία, η Μαρίν Λεπέν δεν έχασε ευκαιρία, κατά τη συγκέντρωση που είχε στο Παρίσι, να διαθέσει κοντά μια ώρα συνδέοντας με πάθος τον κίνδυνο της τρομοκρατίας με τη μετανάστευση, τονίζοντας την άμεση έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σέγκεν: «Ανοίξαμε τις πόρτες του οίκου Γαλλία, στη μαφία και στους τρομοκράτες που αντιλήφθηκαν άμεσα τα οφέλη που θα αποκόμιζαν από την απίστευτη αδυναμία μας. Έστειλαν τους στρατιώτες του μίσους μέσω της ροής των μεταναστών για να κτυπήσουν την καρδιά της χώρας μας» δήλωσε.

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, θέλει να κλείσει τα εξτρεμιστικά τζαμιά και να επαναφέρει την «εθνική ταπείνωση» ( ή αναξιοπρέπεια) για όσους Γάλλους έχουν φάκελο και είναι ύποπτοι τρομοκρατίας, ποινή που έχει καταργηθεί από το 1951.

Ο Φρανσουά Φιγιόν θέλει και αυτός έναν αυστηρό έλεγχο για το Ισλάμ της Γαλλίας. «Είμαι υπέρ την απαγόρευσης όλων των κινημάτων που υποστηρίζουν τους Σαλαφιστές (Σαουδική Αραβία) και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Που προπαγανδίζουν το «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο) και πολεμούν τις δημοκρατικές μας αξίες. Που δηλώνουν χωρίς ενδοιασμό ότι θέλουν να συντρίψουν το δημοκρατικό μας σύστημα γιατί δεν συμβαδίζει με τις δικές τους αρχές» δήλωσε.

Ο Φιγιόν είναι υπέρ της στέρησης της γαλλικής υπηκοότητας από τους Γάλλους τρομοκράτες και υπέρ επιβολής της βιομετρικής ταυτότητας.

Ο Μελανσόν είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη στέρηση της υπηκοότητας ή τη βιομετρική ταυτότητα. Θέλει μεγαλύτερη ανθρώπινη στελέχωση στον τομέα της πληροφορίας και να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη αυτή, χωρίς έκτακτα μέτρα, όπως αυτά της έκτακτης ανάγκης, που όλοι μας ξέρουμε ότι μετά από τρεις μέρες δεν έχουν καμία χρησιμότητα» έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα.

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν ποντάρει στην αύξηση του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων, στη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης 5000 συνοριοφυλάκων και στη συνεργασία των Google, Twiter και Facebook.

«Πολλοί τρομοκράτες πέρασαν στη δράση αφού ριζοσπαστικοποιήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα. Έρχονται σε επαφή με τα ισλαμικά στοιχεία που τους χειραγωγούν και τους οδηγούν στη βία. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δεσμευθούν οι μεγάλοι οργανισμοί του Διαδικτύου, ότι θα αποσύρουν άμεσα τέτοια προπαγανδιστικά κείμενα, χωρίς να προβάλουν την όποια δικαιολογία δυσκολίας, τεχνικού χαρακτήρα ή ελευθερίας της έκφρασης ή ουδετερότητας» υπογράμμισε.

Αναμένοντας την επιλογή του νέου προέδρου, τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, για την προστασία των υποψηφίων, των εκλογικών τους κέντρων και των συγκεντρώσεων, είναι δρακόντεια.

Για την ψηφοφορία της Κυριακής αναμένεται η κινητοποίηση 50.000 αστυνομικών και άλλων σωμάτων ασφαλείας.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/ Bob Edme

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα