Γαλλικές εκλογές: Σαρωτική νίκη Μακρόν και αποχή-ρεκόρ
Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών που σηματοδοτήθηκε από την ιστορική κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), τη σαφή οπισθοχώρηση της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου και μια αποχή ρεκόρ, καθώς περίπου ένας ψηφοφόρος στους δύο δεν προσήλθε στις κάλπες
- 12 Ιουνίου 2017 07:34
Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του κέρδισαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που έδωσε τα ξημερώματα στη δημοσιότητα το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, το κόμμα του Μακρόν La Republique en marche (LREM) και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν στην τελική καταμέτρηση των ψήφων το 32,32% των ψήφων. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%.
Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ψήφους από μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και αυτά τα πρώτα αποτελέσματα τείνουν να είναι λιγότερο ακριβή από τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που φέρουν το κόμμα του Μακρόν να πλησιάζει το 33%.
Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει 390 έως 445 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου.
Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περνούν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, περιλαμβανομένου του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Λε Μερ εξασφάλισε το 45,32% των ψήφων στην περιφέρειά του στη Νορμανδία, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου ήρθε δεύτερος με ποσοστό 23,09%.
Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν, που αντιμετώπισε κατηγορίες για νεποτισμό τις οποίες αρνείται, κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην περιφέρειά του στη Βρετάνη, με ποσοστό 33,95% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 18,11%.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ κατέλαβε την πρώτη θέση στην εκλογική περιφέρειά του με 44,04% με δεύτερο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς που εξασφάλισε το 16,55% των ψήφων.
Η Μαριέλ ντε Σαρνέζ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος του MoDem, δεξί χέρι του Φρανσουά Μπαϊρού, προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά με περίπου 40% των ψήφων στην ενδέκατη περιφέρεια του Παρισιού, δήλωσε η ίδια στο BFMTV. Η 66χρονη αποτελεί όπως ο Φερνάν αντικείμενο έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης.
Ο Μουνίρ Μαζουμπί, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και νέοτερο (ηλικιακά) μέλος της κυβέρνησης εξασφάλισε περίπου το 37% των ψήφων στη 16η περιφέρεια του Παρισιού.
Τέλος η Ανίκ Ζιραρντέν, υποψήφια του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς (PRG), η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών και πρώην υπουργός του Φρανσουά Ολάντ, που διεκδικεί τρίτη θητεία στο Σεν Πιερ και Μικελόν, εξασφάλισε το 41,6% των ψήφων όσο ακριβώς και ο Στεφάν Λενορμάντ (του κόμματος Αρχιπέλαγος Αύριο) ο οποίος κέρδισε όπως κι εκείνη 1.209 ψήφους στο αρχιπέλαγος των 6.000 κατοίκων στον βόρειο Ατλαντικό.
Όλοι τους φαίνεται να έχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν στον δεύτερο γύρο.
Αποχή και κρίση εμπιστοσύνης
Ο μεγάλος νικητής, ωστόσο, αυτής της ψηφοφορίας παραμένει η αποχή. Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη μητροπολιτική Γαλλία είχε φθάσει το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).
Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ υπογράμμισε απόψε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί» και πως πρέπει «να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο Καστανέρ στο TF1, σημειώνοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή».
Όσον αφορά τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι στις εκλογές είπε: «Πιστεύω πως οι άλλοι υπουργοί και εγώ είμαστε ήρεμοι σε αυτές τις εκλογές. Σε ό,τι με αφορά, είμαι περίπου στο 45% στον πρώτο γύρο» στο διαμέρισμα Αλπ ντε Οτ-Προβάνς.
Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».
Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.
Ήττα του Εθνικού Μετώπου
Το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο δεν αναμένεται να κερδίσει, σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων, περισσότερες από πέντε έδρες στην Εθνοσυνέλευση, καθώς απέτυχε και πάλι να κεφαλαιοποιήσει την εκτεταμένη απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα.
Πρόκειται για τη δεύτερη ήττα του ακροδεξιού κόμματος σε μόλις έναν μήνα αφότου η επικεφαλής του, η Μαρίν Λεπέν, έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να χάσει με διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν που δηλώνει πως θέλει να ανανεώσει την γαλλική πολιτική από το κέντρο.
Στη συνέχεια το Εθνικό Κόμμα έβαλε στόχο να κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και να αποκτήσει έτσι μεγαλύτερο λόγο στην Εθνοσυνέλευση. Για κάτι τέτοιο χρειάζονται 15 βουλευτές, αλλά κι αυτό τώρα μοιάζει πολύ απίθανο.
Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε το 13,20% των ψήφων, ένα ποσοστό ελάχιστα πάνω από την επίδοση του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια που υπολείπεται πολύ των επιδόσεών του στις περιφερειακές, τις ευρωπαϊκές και τις προεδρικές εκλογές των τριών τελευταίων ετών.
Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι προβολές δείχνουν πως μπορεί να κερδίσει ακόμη και μόνο μία έδρα στην 577μελή Εθνοσυνέλευση στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.
Η Μαρίν Λεπέν, η οποία βρίσκεται η ίδια σε καλή θέση για να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής (αφού κέρδισε στον πρώτο γύρο το 46% των ψήφων) κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην απόσχουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Άλλοι αξιωματούχοι του Εθνικού Μετώπου, περιλαμβανομένου του υπαρχηγού της Φλοριάν Φιλιπό και του γενικού γραμματέα Νικολά Μπε, παραδέχθηκαν ότι είναι «απογοητευμένοι».
Όταν ένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, έχει λιγότερο χρόνο ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση και μηδενικές πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία κάποιας επιτροπής.
Σύμφωνα πάντως με τον Ζαν-Ιβ Καμί, ερευνητή που ειδικεύεται στην άκρα δεξιά, παρά την κακή επίδοση, ο έλεγχος που ασκεί η Λεπέν στο κόμμα παραμένει πολύ ισχυρός για να αμφισβητηθεί η ηγεσία της στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα αφού η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν αποχώρησε από την πολιτική.
Η πτώση των Σοσιαλιστών
Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) υπέστη μια ιστορική ήττα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να καταλάβει λιγότερες από 40 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις προβολές, μια επίδοση που σηματοδοτεί το «τέλος ενός κύκλου», σύμφωνα με τα στελέχη του.
«Ήττα περισσότερο από ιστορική», «σκληρό αποτέλεσμα», «η σελίδα γυρίζει»… οι σοσιαλιστές εξέφρασαν ομόφωνα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα αυτό ενώ πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείσθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.
Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει «να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επομένη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.
Πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών για τις βουλευτικές εκλογές διαβεβαίωνε πως δεν πίστευε «στην εξαφάνιση του διαχωρισμού δεξιά-αριστερά». Σήμερα όμως διαπιστώνει πως ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε το στοίχημά του να αποδιοργανώσει το πολιτικό τοπίο κονιορτοποιώντας τα παραδοσιακά κόμματα.
Ο πρώτος γύρος «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο ίδιος ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο από έναν υποψήφιο της προεδρικής πλειοψηφίας στην περιφέρειά του στο Παρίσι, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997.
Εξαιτίας του καταστροφικού αποτελέσματος του σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές (6,3% στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου), πολλοί ήταν αυτοί που φοβούνταν το σενάριο της καταστροφής.
«Η μάρκα Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πλήρως απαξιωμένη(…) Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάρκα, πρέπει να κρατήσουμε τις αξίες» δήλωσε ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, πρώην γραμματέας των Σοσιαλιστών, πριν από την ψηφοφορία.
Άλλωστε και ο Καμπαντελίς πριν από την ψηφοφορία δεν είχε αποκλείσει ότι το κόμμα μπορεί να αλλάξει μορφή και ονομασία. «Είναι το τέλος ενός κύκλου. Δεν είναι το τέλος του σοσιαλισμού, δεν είναι το τέλος της ιστορίας του σοσιαλισμού στη Γαλλία, είναι το τέλος αυτού του σπιτιού που οικοδομήθηκε το 1971, το τέλος αυτού εδώ του σπιτιού, για λόγους που είναι προφανείς», ανέλυε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
«Όταν η αριστερά δεν στηρίζει πια της αξίες της αριστεράς, ηττάται», δήλωσε η πρώην υπουργός των Σοσιαλιστών Ορελί Φιλιπετί, η οποία αποκλείσθηκε επίσης από τον πρώτο γύρο.
Η αριστερά «δεν είναι νεκρή», θα την χρειαστούμε τα ερχόμενα χρόνια για να προστατεύει όλους αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν και θα υποφέρουν περισσότερο από την πολύ φιλελεύθερη πολιτική που υπάρχει κίνδυνος να ασκηθεί», διαβεβαίωσε.
Η κατρακύλα της ριζοσπαστικής αριστεράς
Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε την Κυριακή βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από μια εικοσιαριά έδρες στην Εθνοσυνέλευση.
Μολονότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, με 34,3% των ψήφων, βρίσκεται ο ίδιος σε καλή θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του προεδρικού κόμματος Republique en Marche (REM) (22,7%), η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του.
Ορισμένοι μεταξύ αυτών δεν κατάλαβαν ούτε την άρνησή του να ζητήσει να ψηφιστεί ο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών –είχε αρκεσθεί να δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο– ούτε τις δραστικές προϋποθέσεις που έθετε στα άλλα κόμματα της αριστεράς πριν από οποιαδήποτε συμμαχία στις βουλευτικές εκλογές.
Όμως χθες το βράδυ, καθώς οι προβολές τού έδιναν περίπου 11% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ο Μελανσόν έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα» λέγοντας πως «δεκάδες υποψήφιοι» του κόμματός του περνούν στον δεύτερο γύρο.
«Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας, για να μειωθούν οι δήμόσιες ελευθερίες ούτε για την οικολογική ανευθυνότητα ούτε για να καλοπιάνονται οι πλούσιοι», δήλωσε ο Μελανσόν από τη Μασσαλία.
Αυτή τη φορά κάλεσε μάλιστα αμέσως τους ψηφοφόρους του «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».
Για τον ιδρυτή της, η Ανυπότακτη Γαλλία, «μια εντελώς καινούρια πολιτική κίνηση», «ανταμείβεται με την επιβεβαίωσή της στην εξέχουσα θέση που κατέλαβε στις προεδρικές εκλογές».
Ο Μελανσόν δεν είπε λέξη για τον περιορισμό σχεδόν στο μισό της εθνικής επίδοσής του σε ψήφους σε σχέση με την 23η Απριλίου, όταν είχε κερδίσει 19,6% των ψήφων. Ούτε για τη συντριβή άλλων κομμάτων της αριστεράς, ασφαλώς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά επίσης του πρώην συμμάχου του, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.
Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος είχε πριν από πέντε εβδομάδες τη φιλοδοξία να γίνει ο πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν σε μια κυβέρνηση συγκατοίκησης κερδίζοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δεν θα διαθέτει περισσότερες από 20 έδρες, περιλαμβανομένων αυτών των κομμουνιστών βουλευτών, σύμφωνα με την τελευταία προβολή του Ipsos.
Aριθμός-ρεκόρ υποψηφίων
Στους 7.877 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων, πρωτόγνωρα υψηλός, που κάνει ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε του Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!».
Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012. Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου Μακρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.
Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιον να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.
Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων. Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.
Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων. Αναμένεται να έχουμε σε πολλές περιφέρειες 3 και ακόμα 4 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο.
Σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% είναι γυναίκες υποψήφιες ήτοι 3.341. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών.
Αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 300 νέους βουλευτές, κατά κύριο λόγο από την κοινωνία των πολιτών. Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότητα τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση στη Βουλή.
Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημα για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρειας, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα. Η φετινή ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης είναι η μεγαλύτερη μετά το 1958 επί Ντε Γκωλ και την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Μια ταυρομάχος στη Βουλή;
Η πρώην ταυρομάχος Μαρί Σαρά, υποψήφια χωρίς εκλογική πείρα του προεδρικού κόμματος Republique en Marche (REM), έρχεται στήθος με στήθος με τον απερχόμενο βουλευτή του Εθνικού Μετώπου Ζιλμπέρ Κολάρ στον χθεσινό πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.
Με καταμετρημένες 13.991 ψήφους (32,27% των ψηφισάντων), ο Ζιλμπέρ Κολάρ προηγείται της Μαρί Σαρά (32,15%) με μόλις 48 ψήφους σε μια περιφέρεια του Γκαρντ (νότια Γαλλία), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Η κατάσταση φαίνεται σχετικά αμφίρροπη για τον δεύτερο γύρο.
Ο Κολάρ, ένας 69χρονος δικηγόρος της Μασσαλίας, ήταν μαζί με την Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, την ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, ο ένας από τους δύο βουλευτές που είχε το Εθνικό Μέτωπο στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση. Είχε εκλεγεί το 2012 με 42,82% των ψήφων σε μια αναμέτρηση μεταξύ τριών υποψηφίων, αλλά είχε αποτύχει στις δημοτικές του 2014 να κερδίσει το Σεν-Ζιλ (στο Γκαρντ).
Μέσα σε πέντε χρόνια έγινε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Εθνικού Μετώπου σε εθνικό επίπεδο. Υπολόγιζε στην καλή επίδοση της Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε έρθει πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην περιφέρεια αυτή που χαρακτηρίζεται από τη φτώχεια, την ανεργία και την απόρριψη των μεταναστών.
Όμως η είσοδος της 52χρονης πρώην ταυρομάχου στην πολιτική –η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από κινήσεις που τάσσονται κατά των ταυρομαχιών– ανέτρεψε τα δεδομένα.
«Είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα και πριν από έναν μήνα κανένας δεν θα το πίστευε», δήλωσε η Μαρί Σαρά τηλεφωνικά στο Γαλλικο Πρακτορείο. Εξέφρασε την ευχή να υπάρξει «συσπείρωση κατά του Εθνικού Μετώπου» στον δεύτερο γύρο.
Η Μέρκελ συγχαίρει τον Μακρόν
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.
«Καγκελάριος #Merkel: τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον @EmmanuelMacron για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον 1ο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Thibault Camus, Laurent Cipriani, Claude Paris, Francois Mori)