Γαλλικές εκλογές: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο νικητής των εκλογών σύμφωνα με τα exit polls

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές στη Γαλλία
Οι εργαζόμενοι στα εκλογικά κέντρα αρχίζουν να καταμετρούν τα ψηφοδέλτια κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό.

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία δείχνει η πρώτη εκτίμηση ψήφου που φέρνει στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο εντός του Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής:

  • Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν
  • Από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα και
  • Από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.

“Σύνεση” στην ανάλυση των αποτελεσμάτων ζητεί ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας. Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μελανσόν: “Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση”

Λαμβάνοντας τον λόγο λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε και ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Είπε επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του». Απέφυγε τέλος να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο Μπαρντελά καταγγέλλει μία “ατιμωτική συμμαχία”

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε την «ατιμωτική συμμαχία» που στερεί από τους Γάλλους «μία πολιτική ανάκαμψης».

Ο Εθνικός Συναγερμός ενσαρκώνει περισσότερο από ποτέ την μοναδική εναλλακτική λύση», δήλωσε παρά την ανατροπή που έφερε στην τρίτη θέση το ακροδεξιό του κόμμα και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του δεν θα υποπέσει σε κανέναν «πολιτικάντικο συμβιβασμό» δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που άρχισε πάλι να ελπίζει».

Γκλυκσμάν: “Πρέπει τώρα να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα”

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, είπε προσθέτοντας ότι ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο.

Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο, πρόσθεσε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα